Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Ερντογάν μόλις ποινικοποίησε τα οικονομικά σχόλια: Εκατό φορές πάνω τα πρόστιμα για «παραπλανητικές συμβουλές»

Ό,τι δεν βολεύει, τιμωρείται: Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο προεδρεύει ο φίλος του Ερντογάν Χακάν Ατίλα, βάζει εξοντωτικά πρόστιμα για
«παραπλανητικές αναλύσεις» ακόμα και για οικονομικά σχόλια που γράφονται στον Τύπο, σε μια προσπάθεια να προστατέψει την απίστευτη χρηματιστηριακή φούσκα

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αύξησε τα πρόστιμα για επαγγελματίες της αγοράς που «παραπλανούν τους επενδυτές» ενώ συμπεριλαμβάνει στις κυρώσεις ακόμα και τις απόψεις που εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης – σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τη μεταβλητότητα των μετοχών σε μια φάση που πολλοί Τούρκοι μικροεπενδυτές έχουν ενεργούς κωδικούς στο χρηματιστήριο τροφοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου φούσκα.

«Ψεύτικα, λανθασμένα και παραπλανητικά σχόλια και συμβουλές» σχετικά με τις κεφαλαιαγορές που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μεταδίδονται στην τηλεόραση προστέθηκαν σε ένα κατάλογο αξιόποινων πράξεων, σύμφωνα με νέους κανονισμούς που εκδόθηκαν σήμερα.

Οι επαγγελματίες αναλυτές που θα κατηγορηθούν για παραπλάνηση των επενδυτών αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμα έως και 5 εκατομμύρια λίρες (660.000 $) 100 φορές πάνω από τα ισχύοντα σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Οι αυστηρότεροι κανόνες έρχονται σε μια φάση που οι εγχώριοι μικρεπενδυτές έχουν εισρεύσει στο χρηματιστήριο, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων των τραπεζικών λογαριασμών, την παραδοσιακή μορφή αποταμίευσης.

Ο αριθμός των ντόπιων επενδυτών στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο φέτος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.
Η χρηματιστηριακή φούσκα των εγχώριων μικρεπενδυτών

Οι εγχώριοι επενδυτές λιανικής τείνουν να επιλέγουν εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε αντίθεση με τα ξένα ιδρύματα που προτιμούν μεγάλες εταιρείες ή τράπεζες.

Ο Borsa Istanbul SME Industrial Index σημείωσε άνοδο 219% φέτος, σε σύγκριση με απώλεια 11% του δείκτη των 30 μεγαλύτερων τουρκικών μετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου