Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Bloomberg Το σκάνδαλο Wirecard στήνει στον τοίχο τη γερμανική κυβέρνηση

Το οικονομικό σκάνδαλο της Wirecard αποκτά πολιτικές προεκτάσεις - Απόρητο ακόμα και για τους βουλευτές το περιεχόμενο της συζήτησης του πρώην CEO της Wirecard με τον υφυπουργό Οικονομικών, πέντε μήνες πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου

Υπό πίεση βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες συνομιλίας που είχαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard και ο υφυπουργός Οικονομικών, επτά μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας χρεοκοπίας.

Ο Μάρκους Μπράουν πρώην CEO της Wirecard και ο Γιεργκ Κούκις υφυπουργός Οικονομικών, είχαν συζητήσεις στις 5 Νοεμβρίου, το περιεχόμενο των οποίων έχει αρχειοθετηθεί ως «εμπιστευτικό» από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με επιστολή που γνωστοποιήθηκε σε βουλευτές που υπέβαλαν ερώτηση για το θέμα.

«Δεδομένου των θεμάτων ασφάλειας, το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, ακόμα και υπό το πρίσμα της ενημέρωσης των εκπροσώπων της γερμανικής Βουλής (Bundestag)», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Bloomberg.

«Στις απαντήσεις δεν βλέπω πραγματική αναγνώριση των λαθών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της BaFin (η γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς)», δήλωσε ο Ντανιελ Μπαγιαζ από το κόμμα των Πρασίνων, ένας από τους δύο βουλευτές που είχαν υποβάλλει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών. «Η αμέλεια είναι συστηματική παράλληλα με την έλλειψη εξουσίας»

Ερωτηθείς γιατί αρχειοθετήθηκε ως «εμπιστευτική» η συνάντηση, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Κριστόφ Κον, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ότι οι βουλευτές ενημερώθηκαν την Παρασκευή για την «ουσία της συζήτησης» μεταξύ των δύο.

«Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για μια ολοκληρωμένη διερεύνηση σχετικά με τα γεγονότα που περιβάλλουν την Wirecard», δήλωσε ο Κριστόφ Κον.

Η κατάρρευση της Wirecard έπληξε τη φήμη της Γερμανίας ως προπύργιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και άνοιξε ερωτήματα σχετικά με την χαλαρή εποπτεία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η κορυφαία εποπτική αρχή της χώρας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin), προσπαθεί να αποκαλύψει την έκταση της εξαπάτησης από την εταιρείαμ ενώ παράλληλα δέχεται κριτική σχετικά με το πώς το σκάνδαλο εξεκίχθηκε «κάτω από τη μύτη» της.

Ο Κούκις, του οποίου το υπουργείο επιβλέπει την Bafin, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα για να αναθεωρήσει τους κανόνες λειτουργίας των χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου