Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός – Θεωρίες συνωμοσίας: Δείτε ποιοι τις πιστεύουν ευκολότερα


Ποιο από τα δυο φύλα έχει την τάση να πιστεύει ότι ο νέος ιός μπορεί να έχει διαρρεύσει από
εργαστήριο στην Κίνα ή να σχετίζεται με το δίκτυο 4G της κινητής τηλεφωνίας; Έρευνα έχει την απάντηση
Το φύλο και όχι η πολιτική τοποθέτηση φαίνεται πως παίζει ρόλο στην ευπιστία κάποιων αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό. Δείτε ποιοι είναι πιο εύπιστοι. Οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ασπαστούν θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με τον κορωνοϊό συγκριτικά με τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Delaware.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Politics and Gender, στηρίζεται σε προηγούμενες έρευνες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος και αποκάλυψαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν θεωρίες συνωμοσίας για την νόσο Covid-19 συγκριτικά με τους Δημοκρατικούς.

Μια εξήγηση του καθηγητή Joanne Miller από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Delaware, για την τάση των Ρεπουμπλικάνων προς την αποδοχή θεωριών συνωμοσίας είναι ότι με δεδομένο ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται κριτική για τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας, τα μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι πιο πιθανό να πιστέψουν ότι τα μέσα ή οι επιστήμονες υπερβάλλουν όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου.

Η νέα έρευνα όμως που συνυπογράφει ο Δρ Miller με την καθηγήτρια του ιδίου τμήματος Erin Cassese και η Christina Farhart από το Κολλέγιο Carleton αναδεικνύουν το φύλο και όχι την πολιτική τοποθέτηση στον κυριότερο παράγοντα που καθορίζει όσους έχουν μια ροπή στο να πιστέψουν θεωρίες συνωμοσίας.

Αφετηρία για την τρέχουσα έρευνα ήταν το συμπέρασμα της πιο πρόσφατης έρευνας της ερευνητικής ομάδας: Οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν την πανδημία διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι στην πρώτη γραμμή των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν τον ιό και να βιώνουν το φορτίο της πανδημίας ως φροντιστές στο σπίτι.

Οι διαπιστώσεις αυτές γέννησαν και την απορία του αν οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά από τις θεωρίες συνωμοσίας.

Για να απαντήσουν στο ερώτημα οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια έρευνα σε 3000 άτομα τον Απρίλιο χρησιμοποιώντας έντεκα δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από την Κίνα ή τις ΗΠΑ, ότι οι κεραίες 5G προκαλούν την νόσο, ότι ο Bill Gates συνωμοτεί ώστε να μας εμβολιάσει και ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπερβάλλοντας όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τόσο μεταξύ των δημοκρατικών όσο και μεταξύ των συντηρητικών υπήρχε ένα στατιστικά σημαντικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλων όσον αφορά την ευπείθεια τους. Το χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα στους δημοκρατικούς ήταν κατά μέσο όρο 10,18% (32,45% άνδρες vs 22,27% γυναίκες πίστευαν τις θεωρίες), ενώ στους ρεπουμπλικάνους ήταν 10,09% (48,9% οι άνδρες συγκριτικά με 38,81% οι γυναίκες).

Γιατί λοιπόν οι άνδρες τείνουν να πιστεύουν περισσότερο τις θεωρίες συνωμοσίας; Μια εξήγηση των ερευνητών είναι ότι οι άνδρες βιώνουν εντονότερα την έλλειψη του ελέγχου στην κατάσταση που βιώνουν και αυτή η απελπισία και η αβεβαιότητα τους καθιστά επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας.

Η αίσθηση ότι είναι αβοήθητοι και έρμαια της κατάστασης που βιώνουν βιώνεται και από τα δυο φύλα όπως εξηγούν οι ερευνητές, αλλά η έρευνά τους έδειξε ότι οι άνδρες το βιώνουν εντονότερα και επηρεάζεται ο τρόπος που σκέφτονται την πανδημία.

Επιπρόσθετα πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των επιστημόνων και των φορέων υγείας φορώντας π.χ. μάσκες και τηρώντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου