Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Wirecard: Ένα πολύ… γερμανικό σκάνδαλο απόλυτης καταστροφής

Η εταιρεία που είχε χαρακτηριστεί ως το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα της Γερμανίας φαίνεται πως είναι αυτή που τον αμαυρώνει - Τουλάχιστον 15 τράπεζες
σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ζητούν διαφάνεια, ενώ το σενάριο χρεοκοπίας είναι ορατό

Ως «απόλυτη καταστροφή» χαρακτήρισε η γερμανική ρυθμιστική αρχή, Bafin, το σκάνδαλο με την εταιρεία πληρωμών Wirecard.

Ο επικεφαλής της Bafin, Φίλιξ Χουφελντ υπήρξε αρκετά απολογητικός και εξόχως αποκαλυπτικός σε σημερινή συζήτηση: «Εξετάζουμε μια πλήρη καταστροφή. Είναι κρίμα που συνέβη κάτι τέτοιο». Και πρόσθεσε «Ξεκινά με την απόλυτη αποτυχία της ανώτερης διοίκησης, παρά τις πολλές, πολλές ενδείξεις για την αποκάλυψη των γεγονότων», είπε. «Προχωράει στις αξιολογήσεις των ελεγκτών που δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν την αλήθεια και συνεχίζει με μια ολόκληρη σειρά ιδιωτικών και δημόσιων οντοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο δικός μας οργανισμός (εννοεί την Bafin), οι οποίοι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικοί ώστε να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

Σε ανακοίνωσή της η εποπτεύουσα ρυθμιστική αρχή είναι εξίσου σκληρή, αναφέροντας «Είναι ντροπή αυτό που έγινε».

Η Wirecard πλέον παλεύει για την επιβίωσή της μετά την παραδοχή της ότι τα 1,9 δισ. ευρώ που πριν είχε αναφέρει ως «αγνοούμενα» πιθανώς δεν υπάρχουν. Η εταιρεία πληρωμών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της και εξετάζει το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης μετά την απόσυρση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το οικονομικό έτος 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ακόμη και πριν από αυτές τις ανακοινώσεις το εν εξελίξει σκάνδαλο οδήγησε τις μετοχές και τα ομόλογα της Wirecard σε κατάρρευση, τον διευθύνοντα σύμβουλο σε παραίτηση και την εταιρεία να πρέπει να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους δανειστές της τους όρους του χρέους. Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας η εταιρεία που είχε χαρακτηριστεί ως το μέλλον της γερμανικής χρηματοοικονομικής βιομηχανίας έχει χάσει σχεδόν το 90% της χρηματιστηριακής αξίας της, με τις μετοχές της να υποχωρούν και σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Διαφάνεια απαιτούν οι πιστωτές

Οι πιστωτές της Wirecard απαιτούν περισσότερη διαφάνεια από την εταιρεία ως αντάλλαγμα για την επέκταση της χρηματοδότησης της εταιρείας (σχεδόν 2 δισ. δολαρίων), καθώς παραβίασε τους όρους του δανείου, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg.

Τουλάχιστον 15 δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των Commerzbank και ABN Amro, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν αφού η γερμανική εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι σε θέση να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή της, επειδή δεν μπορεί να εντοπίσει 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Ένας από τους πιστωτές, η Bank of China, εξετάζει την παύση του πιστωτικού ορίου που παρέχει στην εταιρεία, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας προετοιμάζονται επίσης είτε για «αναδιαρθρωτικές» συνομιλίες με την Wirecard, είτε για μια «επικείμενη πτώχευση της» και προσέλαβαν συμβούλους για αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Wirecard κατά έξι βαθμίδες την Παρασκευή τοποθετώντας στην ουσία την αξιολόγηση της εταιρείας μια βαθμίδα μακριά από την κατώτερη βαθμίδα των «Junk» («σκουπίδια»). Στη συνέχεια, σήμερα ο οίκος αποσύρθηκε εντελώς από την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Wirecard πιθανότατα θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την αποδοχή εξωτερικής εποπτείας και ενέργειες για μεγαλύτερη διαφάνεια, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανάκληση των δανείων των τραπεζών προς την εταιρεία.

Η Wirecard διαθέτει εξαιρετική δανειακή και πιστωτική διευκόλυνση ύψους 1,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η διοίκησή της εταιρείας προειδοποίησε επενδυτές και αγορές ότι δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, που έχει λάβει, θα διακοπούν και ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε άμεση αποπληρωμή, εάν δεν ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος.

Περίπου το 90% της δανειακής και πιστωτικής διευκόλυνσης έχει αντληθεί από την εταιρεία, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.

Οι περισσότερες τράπεζες τείνουν προς την επιλογή της επέκτασης της αποπληρωμής των δανείων, προκειμένου να διασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση στους ισολογισμούς τους μιας πιθανής χρεοκοπίας.

Ωστόσο, μια παρατεταμένη επέκταση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καθυστερεί την χρεοκοπία, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.
Δανειακές υποχρεώσεις

Η πιστωτική διευκόλυνση της Wirecard λήγει τον Ιούνιο του 2024 και στους δανειστές της περιλαμβάνονται κορυφαίες τράπεζες όπως η Agricultural Bank of China, η Bank of China, η Commerzbank, η Deutsche Bank, η DZ Bank και η Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Εκπρόσωποι των ABN Amro, Commerzbank, ING, LBBW, Cregit Agricole, DZ Bank, Citigroup και Deutsche Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg.

Η Wirecard πούλησε ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2019 για να εξοφλήσει μέρος του αναληφθέντος ποσού.

Οι τράπεζες συνήθως διατηρούν τις δεσμεύσεις τους σε πιστωτικές διευκολύνσεις για εταιρείες υψηλής αξιολόγησης, όπως ήταν η Wirecard πριν την πρόσφατη υποβάθμισή της, πράγμα που σημαίνει ότι για τους περισσότερους δανειστές της Wirecard παραμένει ο κίνδυνος εξαιτίας της έκθεσής τους στην εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου