Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΠΟΥ: «Δεν είμαστε καν κοντά» στο να τελειώσει η πανδημία


Νέες δραματικές προειδοποιήσεις προς την παγκόσμια κοινότητα απευθύνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, ξεκαθαρίζοντας ότι
μένει πολύ δρόμος για να διανύσει ο πλανήτης προκειμένου να ξεπεράσει την πανδημία.

Όπως μάλιστα είπε, δεν είμαστε «καν κοντά» στο τέλος της πανδημίας.

«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ούτε καν είμαστε κοντά από το να τελειώσουμε» είπε στην καθημερινή του ενημέρωση.

Οι νέες προειδοποιήσεις του ΠΟΥ έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη, καθώς πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο και έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας επιταχύνεται.

Καμία εγγύηση επιτυχίας για το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να συγκαλέσει συνάντηση αυτήν την εβδομάδα για να αξιολογήσει την πρόοδο της έρευνας για την καταπολέμηση της Covid-19.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν παραδέχθηκε μεν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας.

Φάουτσι: «Συνταγή καταστροφής» όσοι αψηφούν τις συστάσεις

Μία από τις χώρες που βλέπουν την πορεία της νόσου να επιταχύνεται ραγδαία είναι και οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν την Κυριακή άλλα 38.753 κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 14 ημέρες ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων αγγίζει το ποσοστό του 76%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι, η αύξηση των κρουσμάτων τροφοδοτείται από τους ίδιους τους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών, καθώς δεν τηρούν αποστάσεις και δεν φορούν τις μάσκες τους.

«Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN την Παρασκευή και προβλήθηκε σήμερα.

«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», τόνισε.

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμοί για το εμβόλιο

Ο Φάουτσι εκτίμησε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι σαφής ακόμη η αποτελεσματικότητά του. Όπως εξήγησε, κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό, ενώ πρόκληση είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που κάλεσε χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου