Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή» πριν την πτώση επιχειρεί η Κουμουνδούρου – Το «παρακράτος» γκρεμίζει τις ισορροπίες

«Φρένο» στα εσωκομματικά προσπαθεί να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας - Καρφιά από Νίκο Φίλη - Για αντιπερισπασμό μιλά η Έφη Ατχσιόγλου
Να ανακτήσει βηματισμό κανονικότητας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά το ντόμινο αποκαλύψεων και τις έντονες εσωκομματικές διεργασίες, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να κλείσει γρήγορα πίσω του την πόρτα των αναμνήσεων της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με το μήνυμα «προχωράμε μπροστά, συζητάμε ανοιχτά και συλλογικά, δίχως να φοβόμαστε ούτε την κριτική ούτε την αυτοκριτική. Γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της δικής μας κομματικής κουλτούρας η αυτοκριτική και η κριτική, η συντροφική, με στόχο να προχωρήσουμε πιο μπροστά τη συλλογική μας προσπάθεια».

«Φρένο» στα εσωκομματικά
Η αλλαγή ατζέντας σε επίπεδο κορυφής προϋποθέτει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την «ανακωχή» στο εσωκομματικό μέτωπο, με τον κ. Τσίπρα να καλεί τα στελέχη να βρεθούν «εκεί που είναι τα προβλήματα. Όχι κλεισμένοι σε έναν διαρκή εσωτερικό διάλογο –που ο διάλογος πρέπει να γίνει- αλλά σε μια διαρκή πορεία διαδικασία αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που αγωνιά». Η επιχείρηση εξωστρέφειας από πλευράς της Κουμουνδούρου συνοδεύεται και από σειρά επαφών που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο πεδίο αντιμετώπισης της πανδημίας σε μια δύσκολη τουριστικά σεζόν. Ο ίδιος, άλλωστε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μαύρο» τον Σεπτέμβρη, διαβλέποντας ανεργία αντίστοιχη των ετών 2013-4 και «πίεση για μέτρα λιτότητας, υφεσιακά που θα μας οδηγήσουν σε αυτό τον φαύλο κύκλο».

Την ίδια ώρα, η επανεκκίνηση της αντιπολιτευτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εκτός του επίσημου δημόσιου λόγου του κόμματος τις νέες αποκαλύψεις γύρω από τα πεπραγμένα της περασμένης τετραετίας, με την Κουμουνδούρου να επιλέγει τη διακριτική απόσταση απέναντι στον νέο κύκλο αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Φίλης: «Πράγματι σοκάρει» η συνομιλία

Στον αντίποδα, «να μιλά για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ η Δεξιά είναι χυδαίο και προσβλητικό πάνω στη μνήμη ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, έχυσαν αίμα, έφαγαν ξύλο σε υπόγεια και πέρασαν δεκαετίες στην εξορία» σχολίασε σε συνέντευξή του χθες στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Ο ίδιος επισήμανε πως «για πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται δημόσια την ευθύνη για μια συνομιλία που πράγματι σοκάρει και δίνει (η συνομιλία) στη ΝΔ και στο μιντιακό σύστημα την ευκαιρία να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «η συντροφική αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται στη βάση των δημοκρατικών αρχών της Αριστεράς καθώς και στην αναγνώριση των όποιων λαθών, διότι διαφορετικά οι αντίπαλοι καιροφυλακτούν για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά». «Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει τη συζήτηση για την αποτίμηση της πενταετούς θητείας του» υπενθύμισε ο κ. Φίλης, «όπου αναγνωρίζονται αλαζονεία και άλλα αρνητικά φαινόμενα που επηρέασαν το ύφος της κυβερνητικής διαχείρισης», κατέληξε.

«Πολύ καθαρές εξηγήσεις»



Στις ηχογραφημένες συνομιλίες Μιωνή -Παππά αναφέρθηκε χθες και η πρώην υπουργός, Έφη Ατχσιόγλου, ερμηνεύοντάς τες ως «προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν τεράστιο αντιπερισπασμό». Η ίδια υπεραμύνθηκε των επιχειρημάτων του πρώην υπουργού Επικρατείας, εκτιμώντας πως ο κ. Παππάς «έχει δώσει πολύ καθαρές εξηγήσεις γιατί έγινε η συνομιλία, τι ακριβώς επιδίωκε με αυτή και ανέλαβε την ευθύνη για τυχόν αστοχίες, κυρίως φραστικές, σε αυτή τη συνομιλία».

«Το ζήτημα του απόλυτου ευτελισμού των θεσμών» έθεσε από πλευράς της η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου με φόντο τις αποκαλύψεις, ενώ εξήγησε ότι «αν στην κρίση Δημοκρατίας αθροίσουμε και όσα λαμβάνουν χώρα με απειλές κατά των εισαγγελέων, μηνύσεις, κα, τότε θα μιλάμε για ανεπίστρεπτη κρίση των θεσμών». Η ίδια εμφανίστηκε «σίγουρη ότι το θέμα της υποκλαπείσας συνομιλίας θα συντηρηθεί από τη ΝΔ γιατί τα ζόρια είναι τεράστια και θα πρέπει να συνεχιστεί ο αντιπερισπασμός με όλα τα μέσα» και πρόσθεσε ότι «το “βρώμικο 89”, δεν απασχολεί σήμερα τα κόμματα, είναι θέμα που έχει απασχολήσει και τους αιρετούς και τους πολιτικούς επιστήμονες και θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Αλλά όπως είπα στην ομιλία μου στην ΚΕΑ, είμαστε στο 2020. Για να συγκρουστεί κανείς, πρέπει να συγκρουστεί επί των ιδεών. Δεν θα με δείτε να συγκρούομαι επί ηθικολογίας και επιθετικών προσδιορισμών».

Πολάκης: «Κρατάμε βασιλικό»

Οι δυσκολίες, ωστόσο, να πέσουν οι τόνοι τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφηκαν και χθες, με τον πρώην υπουργό, Παύλο Πολάκη, να πετά τα βέλη της κριτικής του προς διαφορετικές κατευθύνσεις. «Μια Τράπεζα τουλάχιστον στα χέρια του δημοσίου, αναστροφή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, εθνική φαρμακοβιομηχανία κλπ -αυτά είναι το ΑΡΙΣΤΕΡΟ περιεχόμενο και όχι η επίκληση των αξιών της αριστεράς γενικώς και των δικαιωμάτων κυρίως» σχολίασε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφέροντας τον πυρήνα της τοποθέτησής του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, κοιτώντας προς τα ενδότερα. «Δε γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος» ανέφερε ακόμη από το βήμα της κομματικής συνεδρίασης ο πρώην υπουργός, επιλέγοντας χθες το σκληρό ροκ κατά του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Εγκαλώντας ο κ. Πολάκης τη διοίκηση του δήμου για το κόστος του «Μεγάλου Περιπάτου», ο κ. Μπακογιάννης σήκωσε με τη σειρά του το γάντι, απαντώντας πως «τον κ. Πολάκη τον τυφλώνει η ανάγκη να κάνει αντιπερισπασμό για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από όσα έγιναν στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις. Ο δημόσιος χώρος δεν έχει όμως ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου