Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ποιός αγόρασε τη βίλα του Φυντανίδη στην Τήνο για 1,86 εκατ. ευρώ;


Η σκηνή εκείνο το καλοκαίρι του 2003 είναι από αυτές που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Διαδραματίστηκε σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Τήνου και πιθανότατα των
Κυκλάδων, που μέχρι την περασμένη Τρίτη το ήξεραν όλοι ως την βίλα του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη. Η παρέα των καλεσμένων του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και της συζύγου του Βιργινίας Βεντουράκη δεν χόρταιναν τη θέα στο Αιγαίο και την ονειρική βραδιά, στους εξωτερικούς χώρους της βίλας. Η φωτισμένη πισίνα και το άρωμα από τις βουκαμβίλιες που είχαν φυτευτεί στον χώρο του μικρού θερινού κινηματογράφου, δημιουργούσαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Η συντροφιά μαζεύτηκε στον χώρο του σινεμά για να παρακολουθήσει μια ταινία κάτω από τα άστρα και με το φεγγάρι να «λούζει» την θάλασσα. Λίγες ημέρες αργότερα ένας από τους καλεσμένους του ζεύγους μίλαγε σε συντροφιά για το «ωραιότερο σπίτι στην Τήνο με την συγκλονιστική θέα» που δέσποζε πάνω από την παραλία Καλύβια. Δεσπόζει ακόμη, μόνο που πλέον ο Σεραφείμ Φυντανίδης δεν βρίσκεται στην ζωή και η κατοικία της Τήνου πέρασε πλέον σε άλλα χέρια. Στην πραγματικότητα οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ανήκαν στην σύζυγο του μακροβιότερου διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας», την Βιργινία Βεντουράκη, η οποία το έχασε λόγω χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 4.616.555 ευρώ. Το εντυπωσιακό ακίνητο βγήκε στο σφυρί από την ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις αρχές του περασμένου έτους με τιμή εκκίνησης το 1.400.000 ευρώ από την συμβολαιογράφο Ελένη Μπόλτση, η οποία ανέλαβε την διαδικασία. Τελικά μετά από κάποια «χτυπήματα» πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρία «ΚΛΕΛΙΑ ΕΣΤΕΙΤ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» με το ποσό του 1.860.000 ευρώ η οποία ανήκει στην αποκαλούμενη «βασίλισσα των τάνκερ» Κλέλια Χατζηϊωάννου. Η κόρη του Λουκά Χατζηϊωάννου και αδερφή του Πόλυ και του Στέλιου είναι πλέον η νέα ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού με ιστορία, από το οποίο πέρασαν πολλοί επώνυμοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πολιτικοί που συνδεόταν φιλικά με τους πρώην ιδιοκτήτες του.

Ο έρωτας της Βιργινίας με την Τήνο

Η Βιργινία Βεντουράκη ερωτεύθηκε την Τήνο από την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι της στο νησί, πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια, μαγεμένη από την άγρια ομορφιά του Κυκλαδίτικου τοπίου. Μαζί της ήταν και άντρας που τη ερωτεύθηκε παράφορα όιταν τη γνώρισε, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, με τον οποίο ήταν ήδη δυο χρόνια παντρεμένη. Λάτρης της τέχνης αλλά και της καλλιτεχνικής αύρας που έβγαζε ανέκαθεν θαρρείς η γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά, η νεαρή γυναίκα μαζί με τον διευθυντή-μύθο μιας από τις πλέον ισχυρές τότε εφημερίδες επιθυμούσαν να αποκτήσουν την δική τους κατοικία στην Τήνο. Την κατάλληλη τοποθεσία ανέλαβε να βρει ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Τάσος Ζέππος μαζί με την Ελένη Γεωργιάδη ακολουθώντας τις επιθυμίες της πελάτισσας τους. Αυτή βρέθηκε σε μια μικρή πλαγιά πάνω από την παραλία Καλύβια, δεκατέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Τήνου και τα σχέδια ακολούθησαν κατά γράμμα την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Εξωτερικά είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο συνδυάζοντας την παραδοσιακή πέτρα και το ξύλο ενώ εσωτερικά επιπλώθηκε με έπιπλα διάσημων οίκων και οικοσκευές υψηλής ποιότητας. Άνθρωποι που έχουν φιλοξενηθεί εκεί κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά καλαίσθητη κατοικία, που απέπνεε την αισθητική και το καλό γούστο των ιδιοκτητών της. Η πισίνα, τα φυτά, τα όμορφα λουλούδια η συγκλονιστική θέα στην θάλασσα και το μικρό σινεμά όπου προβάλλονταν συνήθως παλιές ελληνικές ταινίες δύσκολα άφηναν κάποιον επισκέπτη της κατοικίας ασυγκίνητο. Τις ανέσεις της απόλαυσαν κατά καιρούς μεταξύ άλλων ο γελοιογράφος ΚΥΡ και η σύζυγος του Εύη Κυριακοπούλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο αξέχαστος Φρέντυ Γερμανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος με την γυναίκα του Άσπα, ο γλύπτης Κώστας Τσόκλης και το ζεύγος Μάκης και Αλίκη Μάτσα.

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που κάποιοι καλεσμένοι κατέφταναν με ελικόπτερο στην κατοικία του ζεύγους, το οποίο προσγειωνόταν στο ελικοδρόμιο που είχε κατασκευαστεί για να αφήσει κάποιον τραπεζίτη. Υπήρξαν βράδια που ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με την σύζυγό του Γέλη μπορεί να συνέτρωγε με τον Γιώργο Νταλάρα, την σύζυγο του ερμηνευτή Άννα και το ζεύγος Κώστας και Μαρίνα Λαλιώτη. Κάποιοι θυμούνται ακόμα το βράδυ που ο Σεραφείμ Φυντανίδης και η Βιργινία Βεντουράκη γιόρταζαν την πέμπτη επέτειο του γάμου τους στην εξοχική τους κατοικία μαζί με καλούς τους φίλους. Είναι καλοκαίρι του 1994, ένα όμορφο βράδυ και εμφανώς συγκινημένος ο Φυντανίδης αποτυπώνει την προσωπική του ευτυχία σε μια φράση υψώνοντας ταυτόχρονα το ποτήρι του: «Εγώ σήμερα γίνομαι πέντε χρονών, γιατί γεννήθηκα την ημέρα που γνώρισα την Βιργινία». Η γυναίκα του τον κοιτάει συγκινημένη στα μάτια ενώ η ομύγηρη των φίλων εύχεται στο ζευγάρι να είναι πάντα ευτυχισμένοι, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, τα Χριστούγεννα του 2014 ο Φυντανίδης φεύγει από την ζωή και Βιργινία Βεντουράκη πορεύεται μόνη της και περνάει λίγα ακόμη καλοκαίρια μονή της σε αυτή την εκπληκτική κατοικία που πλέον άλλαξε χέρια και κατέληξε στην Κλέλια Χατζηϊωάννου.

Η θλιμμένη βασίλισσα χαμογελάει ξανά

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η βάφτιση της μικρής Άννας-του κοριτσιού που υιοθέτησε η Κλέλια Χατζηϊωάννου-ήταν μια από τις πλέον ευτυχισμένες στιγμές στην ζωή της κόρης του Λουκά Χατζηϊωάννου. Μιας ζωής γεμάτης από εντυπωσιακά πλην φευγαλέα κύματα ευτυχίας, τα οποία την σημάδεψαν και ενίοτε την πλήγωσαν, έστω και αν για όλους ήταν η «βασίλισσα των τάνκερ». Πάνω απ’ όλα όμως η Κλέλια Χατζηϊωάννου ήταν μια γυναίκα που μέχρι πρότινος βίωνε χαρούμενες στιγμές σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά μέσα από δεκάδες δημοσιεύματα. Παντρεύθηκε μόνο μια φορά τον εφοπλιστή Γιάννη Φράγκο, σε έναν παραμυθένιο γάμο που άφησε εποχή, ο οποίος δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Ο χωρισμός τους μόνο φιλικός δεν ήταν και το διαζύγιό τους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μια δικαστική αντιπαράθεση που κράτησε χρόνια πριν έρθει η δικαίωση για την οικογένεια Χατζηϊωάννου.

Είναι γνωστό άλλωστε-τα παραδείγματα είναι αρκετά-ότι κάποιες φορές η ένωση δύο ισχυρών οικογενειών μπορεί να φέρνει τα οικονομικά αποτελέσματα που όλοι προσδοκούν, δεν φέρνει όμως απαραίτητα την ευτυχία.
Στην περίπτωση της Κλέλιας Χατζηϊωάννου και του Γιάννη Φράγκου όλα στην αρχή φάνταζαν ιδανικά, αφού η γνωριμία τους οδήγησε πολύ γρήγορα την σχέση τους στα σκαλιά της εκκλησίας. Ο γιος του ισχυρού άντρα της παγκόσμιας ναυτιλίας κ. Νίκου Φράγκου και η κόρη του «βασιλιά των τάνκερ» όπως αποκαλούσαν τον κ. Λουκά Χατζηϊωάννου αποτελούσαν στις αρχές του 1990 το ζευγάρι που φάνταζε ιδανικό. Ο γάμος τους τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, ενώ η δεξίωση στο Intercontinental συζητιόταν για μέρες στην κοσμική Αθήνα. Η εμφάνιση της κ. Κλέλιας Χατζηϊωάννου με την διαμαντένια τιάρα προκάλεσε τα ανάλογα σχόλια, και το ζευγάρι μετά το γαμήλιο ταξίδι προσαρμόστηκε στην πολυτελή καθημερινότητά του. Λίγους μήνες αργότερα ο εφοπλιστικός κύκλος συζητούσε δεόντως τα 50.000.000 δολάρια-το ευρώ δεν είχε μπει ακόμα στην ζωή μας-που είχε δώσει στον γαμπρό του ο κ. Λουκάς Χατζηϊωάννου για να επενδύσει στην αγορά νέων καραβιών.

Άλλαξαν όλα

Τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν συχνότατα και όλα φάνταζαν ιδανικά τα πρώτα δύο χρόνια για την Κλέλια και τον Γιάννη. Μπορεί και να ήταν λένε κάποιοι άνθρωποι που έζησαν από κοντά το ζευγάρι, όταν όμως άρχισαν οι καυγάδες όλα άλλαξαν σε μια στιγμή. Στα τρία χρόνια η συμβίωση του ζευγαριού έγινε σύμφωνα με τα όσα ακούγονταν αφόρητη, ενώ οι τρικούβερτοι καβγάδες ακόμα και για ασήμαντες αφορμές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το διαζύγιο μπήκε μπροστά, ενώ ήδη είχαν ακούσει να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για την σχέση του κ. Γιάννη Φράγκου με την ιδιαιτέρα τότε γραμματέα του κ. Ζελιάνα Χαρέμη. Ο γάμος τους ήταν λένε για πολλούς κάτι που τσάκισε ψυχολογικά την μοναχοκόρη του κ. Χατζηϊωάννου, η οποία βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του εφοπλιστή Δημήτρη Μανιού. Τις εκατέρωθεν δύο αγωγές διαζυγίου ακολούθησαν και άλλες, με πρώτη και καλύτερη αυτή της οικογένειας Χατζηϊωάννου που ζητούσε από τον κ. Φράγκο να επιστρέψει πίσω τα πενήντα εκατομμύρια δολάρια.

Ο εφοπλιστής ανταπάντησε με αγωγή στην οποία υποστήριζε ότι τα χρήματα αυτά ήταν δωρεά του πρώην πεθερού του και από εκείνη την στιγμή άρχισε ο πόλεμος. Η κ. Κλέλια Χατζηϊωάννου δεν ξαναμίλησε ποτέ με τον πρώην σύζυγό της και σε συνέντευξή της που είχε παραχωρήσει είπε για την αγωγή κατά του κ. Φράγκου από τον πατέρα της: «Αναφέραμε ότι έκανε κακοδιαχείριση των χρημάτων αυτών και είχαμε καταγγείλει τότε ότι έπρεπε να αναγνωρίσει ένα χρέος το οποίο παράλληλα μπορούσε να αποπληρώνει σιγά-σιγά. Δεν του ζητήσαμε να δώσει τόσα εκατομμύρια με τη μια».

Ο Φράγκος έχασε η Κλέλια δικαιώθηκε

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά και τις δύο οικογένειες τονίζουν ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να λήξει με έναν συμβιβασμό των δύο πλευρών, κάτι που επισήμως δεν έγινε ποτέ, αφού ο κ. Φράγκος αρνήθηκε να παραδεχθεί σε όλες τις φάσεις των αγωγών ότι χρωστάει αυτά τα λεφτά στον πρώην πεθερό του. Εμμένοντας στην φράση του «Ήταν δωρεά αυτά τα χρήματα από τον πεθερό μου» άρχισε έναν πολυέξοδο δικαστικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθεί και οι δικηγόροι ακόνισαν τα μαχαίρια τους. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια διαμάχης τα δύο μέρη εξάντλησαν κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να βγουν νικητές με έπαθλο ένα ποσό γύρω στα 100.000.000 ευρώ και τα επεισόδια ήταν πολλά. Σε ένα από αυτά η οικογένεια Χατζηϊωάννου κατάφερε να «μπλοκάρει προσωρινά με ασφαλιστικά μέτρα ένα βαπόρι του κ. Φράγκου στην Αγγλία. Έγιναν κι άλλα μέχρι να δικαιωθεί τελεσίδικα η Κλέλια Χατζηϊωάννου, που κινείται αθόρυβα εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Μονακό. Η κόρη της είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα για μια γυναίκα που έχει περάσει πολλά και είναι πλέον μια ευτυχισμένη μητέρα που αποφεύγει τα ανούσια κοσμικά γκαλά. Όσο για την αγορά της εξοχικής κατοικίας που ανήκε στην Βιργινία Βεντουράκη θα φανεί σύντομα αν η νέα ιδιοκτήτρια το πήρε για να απολαμβάνει ήρεμα καλοκαίρια στην Τήνο μαζί με την οικογένεια και τους φίλους της, ή αν ήταν μια καθαρά επενδυτική κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου