Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Το ανύπαρκτο Εσωτερικό Έλος Λουτρού-Σπάτων

Το Εσωτερικό Έλος Λουτρού-Σπάτων από ψηλά σήμερα.
Έντονη και πάλι η παρουσία του νερού, εμφανής η διαφορετική βλάστηση, ξεκάθαρα τα όρια του.
Αποτελεί αναπόσπαστο φυσικό τμήμα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Οφείλει να οριοθετηθεί, να προστατευθεί και να ενταχθεί σε μια ορθή και πλήρη μελέτη οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Δυστυχώς θεωρείται ανύπαρκτο, σύμφωνα με την κατατεθημένη μελέτη οριοθέτησης που προωθούν σήμερα οι αρμόδιοι για να ξεμπλοκάρουν και τα έργα διευθέτησης, δηλαδή τα έργα ολικής και μη αναστρέψιμης καταστροφής, όπως και η ίδια μελέτη κυνικά παραδέχεται, του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Antonis Lazaris Ενας από τους τρεις σημαντικότερους υγροβιοτόπους της Αττικής. Είναι ένας κόσμος μοναδικός, ένας κόσμος εντελώς άγνωστος. Εκτός από τα πουλιά που έχουν παρατηρηθεί συστηματικά, όλα τα υπόλοιπα πλάσματα αποτελούν τον άγνωστο Χ μίας εξίσωσης για πολύ γερούς λύτες. Η Πολιτεία δηλώνει συνεχώς απούσα...

Christos Kotselis Antonis αυτό ακριβώς, τα τελευταία χρόνια ειδικά έχει γίνει ο σημαντικότερος υγροβιότοπος θα έλεγα για την περίοδο της μετανάστευσης και φυσικά όχι μόνο για τα πουλιά
Νίκος Στάππας Από τα πολύ ωραία μέρη κοντά στη Αθήνα. Σε κάποια μέρη η κοίτη είναι μικρή και σε άλλα ανύπαρκτη. Συστάδες με καλάμια όπου μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα. Στις κοίτες νερό μεγάλες περιόδους. Πολλά πουλιά υγροτόπων όταν πλημμυρίζει.

Το Έλος Λουτρού Σπάτων περιλαμβάνεται στους υγροτοπους Α' προτεραιότητας (άρθρο 20, παρ. 2γαα, Ν. 4277/2014 Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και άλλες διατάξεις, https://www.e-nomothesia.gr/.../skhedia.../n-4277-2014.html) και όπως γράφει στη σελίδα του ΕΚΒΥ: "Το Εσωτερικό Έλος Λουτρού Σπάτων βάσει του νέου ΡΣΑ (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα, ως Α' Προτεραιότητας, για οριοθέτηση, εκπόνηση μελετών, χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης. Σημειώνεται ότι κρίνεται αναγκαία μελέτη αποκατάστασης του υγροτόπου πριν την οριοθέτηση."

Paris Harley Όσοι είναι κυνηγοί το ξέρουν, ακόμα και οι πολίτες των Σπάτων. Ακόμα και μέσα στο αεροδρόμιο είχε ίδιες λίμνες και τους χειμερινούς μήνες ως τους πρώτους της άνοιξης είχε πολλά αποδημητικά πουλιά, που ήταν θήραμα για κυνήγι.
Ακόμα πιο παλιά αν το ψάξουν, στην συγκεκριμένη περιοχή, ήταν από της πρώτες πόλεις των Σπάτων, Παιανίας, και ένα μέρος από το Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Εξού και τα πολλά αρχαία που είχε κάτω από το αεροδρόμιο. Αιτία μεταφοράς του πολιτισμού και αναζήτηση νέας γης για την εγκατάσταση τους, ήταν ακριβώς αυτό το φαινόμενο, με το πολύ νερό και της πλημμύρες. Οι τότε κάτοικοι των Σπάτων άλλαξαν περιοχή και αλλαγή σε ΕΡΧΙΑ στο τμήμα που είναι σήμερα το γήπεδο. Κι εκεί υπήρχαν τα ίδια προβλήματα με πλημμύρες. Οπότε κι ήρθε η τελική μορφή που έχουμε σήμερα, πάνω στην κορυφή του μικρού λόφου και το τελικό όνομα σε Σπάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου