Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ποιες είναι οι Σαρπ και Αλειφεροπούλου που βρίσκονται στο τιμόνι της Δικαιοσύνης

Η πορεία των δύο κυριών που ανέλαβαν τις θέσεις των προέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο
Θετικότατα είναι τα σχόλια του νομικού και δικαστικού κόσμου σχετικά με τις σημερινές επιλογές του υπουργικού συμβουλίου για την κάλυψη των θέσεων τόσο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο του Αρείου Πάγου.
Οι δύο αυτές θέσεις καλύφθηκαν για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι 20 Ιουνίου 2021, από δύο έμπειρες και πολύ καλά καταρτισμένες δικαστικούς λειτουργού, την Μαίρη Σαρπ και την Αγγελική Αλειφεροπούλου.
Το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, για τα νέα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά στην πυραμίδα των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων. Μάλιστα, όπως σχολίαζαν σήμερα βουλευτές ο κύριος Τσιάρας, αν και γιατρός στο επάγγελμα, πλέον του ότι κάνει επιτυχείς επιλογές, προσπαθεί και έχει επιτύχει μέχρι στιγμής την ίαση μερικών εκ των ασθενειών της Δικαιοσύνης.

Τόσο η κυρία Σάρπ όσο και η κυρία Αλειφεροπούλου, γεννήθηκαν το έτος 1954, με συνέπεια να παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30η Ιουνίου 2021 και μετά θα κρεμάσουν την τήβεννο τους.
Η κυρία Σάρπ διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας και ήδη έχει βάλει πλώρη για τη θέση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυρία Σάρπ με την ιδιότητα της αντιπροέδρου την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, αποκαλούμενου φορολογικού Τμήματος. Παράλληλα, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στις υποθέσεις για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου η κυρία Σαρπ είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά την παραίτηση του τότε πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, την 5ετή παραγραφή των φορολογικών ελέγχων, ενώ πριν από λίγες μέρες ως πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ, σε διάσκεψη, απέρριψε τις αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου.

Αναλυτικότερα, η κυρία Σαρπ, γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καλαμάτας το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε πρώτη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1977 με άριστα.



Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ' Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας κατά το δικαστικό έτος 1995-1996 παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Θεσσαλονίκη).

Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σάρπ κατά την ακρόαση από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έλαβε 20 ψήφους και ακολούθησαν με 8 ψήφους οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, ενώ ο Δημήτριος Σκαλτσούνης έλαβε 5, η Μαρία Καραμανώφ 1 και ο Ιωάννης Γράβαρης κανένα, ενώ υπήρξαν και 3 λευκοί ψήφοι.

Δήλωση Σάρπ

Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Σάρπ μόλις έγινε γνωστή η απόφαση τιυ υπουργικού συμβουλίου, σε δήλωσή της επισημαίνει:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του.

Άρειος Πάγος

Η επί μια τριετία αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (προήχθη στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Σεπτέμβριο του 2017) και πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον αποχωρούντα σήμερα, λόγω ορίου ηλικίας, Ιωσήφ Τσαλγανίδη.

Η νέα πρόεδρος γεννήθηκε Τρίπολη Μαντινεία Αρκαδίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά

Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 7-8-1979 και Πρωτοδίκης Σπάρτης στις 16-1-1981. Στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 15-6-1995, στον βαθμό του Εφέτη στις 25-6-1999, στον βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 4-8-2008, στον βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 10-9-2012 και στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 18-9-201Πρόσφατα η κυρία Αλειφεροπούλου κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων, θέση από την οποία θα παραιτηθεί εκ των πραγμάτων, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1979.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Αλειφεροπούλου, σε δήλωσή της αναφέρει:

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος, που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.

Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου