Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ολόκληρος ο μηχανισμός «Ρασπούτιν» στο Ειδικό Δικαστήριο


Αρχίζει τις επόμενες ημέρες η σύνταξη του πορίσματος από το οποίο προκύπτει ο παραθεσμικός ρόλος του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και η εμπλοκή εισαγγελέων και δημοσιογράφων
Ομαδική παραπομπή των μελών του περίφημου «μηχανισμού Ρασπούτιν» σε Ειδικό Δικαστήριο δρομολογούν οι παράλληλες έρευνες του Αρείου Πάγου και της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ελέγχει το στήσιμο της σκευωρίας Novartis και την απόπειρα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας».

Η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής και των αντεισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη να κλητεύσουν τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα, Στέλιο Μανώλη καθώς και τρεις δημοσιογράφους ανοίγει πλέον τον δρόμο προκειμένου τα συγκεκριμένα πρόσωπα να συνοδεύσουν τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Υπουργοδικείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αναβάθμιση» της συγκεκριμένης ομάδας στην κατηγορία των υπόπτων προκλήθηκε απ’ όσα ανατριχιαστικά έχουν ήδη καταθέσει πέντε ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Πιο αναλυτικά, για τη σκευωρία Novartis, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχει καταγγείλει πως «ο Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων. Απαιτούσε να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεία που όμως δεν υπήρχαν. Γνώριζα πως δημοσιογράφος ήταν η φωνή του στο γραφείο μου... Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο, τον ενδιέφερε με καθε τρόπο να “στήσει”πολιτικά πρόσωπα».
Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περιέγραψε τον παραθεσμικό ρόλο του «Ρασπούτιν» και κατήγγειλε πως με τη δική του καθοδήγηση η κυρία Τουλουπάκη σχεδίαζε διώξεις πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία. Παράλληλα, είπε ότι με εντολή Παπαγγελόπουλου εφημερίδα έστησε δημοσίευμα σπίλωσής του, υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με «καυτό υλικό» απο τις αμερικανικές αρχές.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα το χαρακτήρισε «fake news» και η πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου. Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα φαίνεται πως έχουν εντοπίσει μια σειρά εξόφθαλμων παρατυπιών στους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τον εντοπισμό και την «αξιοποίηση» των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, αλλά και για τη χρήση των περίφημων ενημερωτικών σημειωμάτων του FBI.

Πέρα όμως από την υπόθεση Novartis, η Προανακριτική έχει πέσει πάνω σε ισχυρότατες ενδείξεις που δείχνουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις και για άλλες κρίσιμες υποθέσεις. Μέλη της επιτροπής, επικαλούμενα τις καταθέσεις των Αγγελή, Ράικου, Μιωνή, του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, υπογραμμίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός φέρεται:

η Να διοχέτευε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ δημοσιεύματα σε βάρος πολιτικών, επιχειρηματιών και ανεπιθύμητων δημοσιογράφων που ήθελε να στοχοποιήσει.


η Εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντάς τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις.

n Οσοι εισαγγελείς αρνούνταν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του «Ρασπούτιν» και να προβούν σε παράνομες πράξεις, στοχοποιούνταν - συνήθως από τα ίδια ΜΜΕ. Τα νέα στοχευμένα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνταν για για να ξεκινήσουν πειθαρχικές διώξεις εναντίον των απείθαρχων εισαγγελέων και να καμφθεί η αντίστασή τους.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των ισχυρών ενδείξεων οδηγεί την πλειοψηφία της επιτροπής στο συμπέρασμα ότι τα παραπάνω πρόσωπα λειτουργούσαν ως εγκληματική οργάνωση-συμμορία, εκβιάζοντας και απαιτώντας καταβολή χρημάτων.

Ειδικά για την κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζεται πως τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υποκινήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να καταχραστεί την εξουσία της και να ασκήσει διώξεις χωρίς στοιχεία ή με κατασκευή ψευδών αποδείξεων. Πάντως, οι δημοσιογράφοι θα πάνε στην Προανακριτική την ερχόμενη Πέμτη για να ενημερωθούν σχετικά με τη δικογραφία και να ορίσουν την ημερομηνία και τον τρόπο της εξέτασής τους. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η «απολογία» του κ. Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή θα προηγηθεί.

Εκτός αυτών, η Επιτροπή θα ζητήσει πιθανότατα απο τον Αρειο Πάγο τα απολογητικά υπομνήματα των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς, το περιεχόμενό των οποίων θα καθορίσει εάν θα κληθούν για ανωμοτί εξέταση και από την Προανακριτική. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πλειοψηφίας είναι να παραδώσει το τελικό πόρισμα έως την 30ή Ιουνίου, όταν λήγει και η νέα παράταση. Για τον λόγο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία για τη σύνταξη του σκελετού του τελικού κειμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν νομικά όλες τις κρίσιμες καταθέσεις.

Οι τελικές εκθέσεις θα επεξεργαστούν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Μπούγα και τον κ. Θανάση Πλεύρη προκειμένου να ενοποιηθούν. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο όγκος της δικογραφίας ξεπερνά τις 200.000 σελίδες. Επιπροσθέτως, στο τελικό πόρισμα θα συμπεριληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο που θα απαντά σε όλες τις ενστάσεις ακυρότητας που ήδη έχουν εγείρει ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τέλους με «Ρασπούτιν» ή αποχώρηση για ΣΥΡΙΖΑ;

Την ώρα πάντως που οι εργασίες της Προανακριτικής οδεύουν προς τη λήξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απεργάζεται σχέδια για να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν ήδη προκατασκευασμένο πόρισμα και εκδικητικές και πραξικοπηματικές ενέργειες της πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου