Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: «Λάθος της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη» λέει ο Άρεφ Αγιέντ

«Έχω συνομιλήσει με την ιταλική πλευρά και η Ρώμη είναι αντίθετη σε κάθε περίπτωση στο
μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης» ανέφερε ο Δρ Άρεφ Άλι Ναγιέντ, με αφορμή ισχυρισμούς του Ερντογάν πως θα συνομιλήσει με την ιταλία γιακοινές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Ο Λίβυος αξιωματούχος, που πρόκειται στην πλευρά Χαφτάρ και βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων για την Λιβύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασε ο Δρ. Άρεφ Άλι Ναγιέντ, μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες που πρόσκεινται στο πλευρό του στρατάρχη Χαφτάρ.
Ο Δρ. Άρεφ οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό εξωτερικών κύριο Νίκο Δένδια, ενημέρωσε Έλληνες δημοσιογράφους, τόσο για τα αποτελέσματα της συνόδου στο Βερολίνο όσο και για τις μελλοντικές κινήσεις που σύμφωνα με τον ίδιον πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης χαρακτήρισε σφάλμα της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η χώρα του χρειάζεται την ελληνική στήριξη για να υπάρχει μία ακόμα ευρωπαΐκή φωνή στο ζήτημα της Λιβύης.

Αναφορικά με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που κάνουν λόγο για παρασκηνιακές συνομιλίες ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία για κοινές έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που προέκυψαν από το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας -Τρίπολης, ο Δρ. Άρεφ υπήρξε κατηγορηματικός: «Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν απλώς μία διεθνή νομιμότητα, έχω συνομιλήσει πολλές φορές με την ιταλική πλευρά και η Ρώμη είναι αντίθετη σε κάθε περίπτωση στο μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης. Η Ιταλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας».
Ο Δρ. Άρεφ αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα σε μία μεταπολεμική Λιβύη, όπου ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας και η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης, να εγγυηθεί την ασφάλεια στην ανατολική Μεσογειο και να συμμετάσχει σε κοινά projects με τη Λιβύη με θεμέλιο τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις δυο χώρες και την αγάπη του λιβυκού λαού, ο οποίος αντιτίθεται στις νέο-οθωμανικές επιδιώξεις της Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου