Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ελλάδα και 5G: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΕ για την Huawei

Η Εργαλειοθήκη της Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα πλέγμα κανόνων και διαδικασιών για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας
Την μπάλα στα κράτη μέλη έστειλε η Κομισιόν με την έκθεση της για τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, τα λεγόμενα 5G και την Huawei, την κινεζική εταιρεία που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ΗΠΑ πιέζοντας για τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν για την «Eργαλειοθήκη Aσφαλούς Eγκατάστασης Dικτύων 5G στην Ε.Ε.», περιλαμβάνει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία με την οποία πρέπει να αξιολογούνται οι κίνδυνοι των προμηθευτών και αφήνει ανοιχτό το δρόμο στην Huawei, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις τεχνικής αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή δίνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να καθορίσουν τη δική τους στάση με βάση τις κατευθύνσεις της Εργαλειοθήκης.

Στην Ελλάδα, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έλεγαν ότι η Εργαλειοθήκη αφήνει περιθώρια στις εθνικές αρχές να καθορίσουν τη στάση τους, γεγονός που θεωρείται θετικό διότι δεν υποχρεώνει τη χώρα μας να αποκλείσει την Huawei σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο κατά την οποία επιδιώκει να διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς για τα εθνικά θέματα.

Η Εργαλειοθήκη υποχρεώνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα πλέγμα κανόνων και διαδικασιών για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, όπως:
Να ορίσουν κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας
Μεθόδους αξιολόγησης και αποτίμησης των κινδύνων από τους προμηθευτές
Να προσδιορίσουν κρίσιμους τομείς από τους οποίους θα αποκλείουν προμηθευτές που θα χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου
Να διασφαλίζουν ότι κάθε πάροχος κινητής τηλεφωνίας προμηθεύεται από πολλούς προμηθευτές ώστε να μην δημιουργείται εξάρτηση από έναν προμηθευτή ή από προμηθευτές υψηλού κινδύνου.

Η Κομισιόν από την πλευρά της θα πρέπει να λάβει μέτρα ενίσχυσης της προσφοράς εξοπλισμού και υπηρεσιών 5G, «φιλτράροντας» τις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, χρηματοδοτώντας την ευρωπαϊκή παραγωγή τεχνολογιών 5G, αλλά και προωθώντας την ομοιογένεια ανάμεσα στις χώρες μέλη για να διευκολύνεται ο συντονισμός μεταξύ τους.

Στην πράξη φαίνεται ότι η Ε.Ε. υιοθετεί τη γραμμή της Γερμανίας η οποία αντιστάθηκε στις πιέσεις των Αμερικανών να εμποδίσουν την είσοδο της κινεζικής εταιρείες στην Ευρώπη, καθώς τη θεωρούν κίνδυνο ασφάλειας και έχουν ήδη θέσει εμπόδια για τη δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση, όμως, δεν υιοθέτησε απαγορευτική στάση και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να τεθούν γενικοί αποκλεισμοί, αλλά κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Φαίνεται ότι η άποψη αυτή αντανακλάται τώρα και στην «εργαλειοθήκη» του 5G στην Ε.Ε. καθώς προσδιορίζονται κριτήρια και απαιτήσεις ασφαλείας τα οποία πρέπει να τηρούται ανεξαρτήτως προμηθευτή. Αυτό σημαίνει ότι η Huawei θα μπορούσε να κερδίσει έναν διαγωνισμό στην Ιταλία, αλλά να αποκλειστεί σε κάποιον άλλο είτε στην ίδια χώρα είτε σε άλλη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προ ημερών από τη γραμμή των ΗΠΑ διαφοροποιήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία, το συμβούλιο κυβερνοασφάλειας της οποίας επιτρέπει σε εταιρείες υψηλού κινδύνου όπως η Huawei να δραστηριοποιούνται, αλλά με περιορισμούς, όπως το ότι δεν θα μπορεί να φτάσει στον «πυρήνα» του δικτύου, ενώ στα περιφερειακά του τμήματα, όπως οι κεραίες, θα έχει πρόσβαση μόνο στο 35% των υποδομών. Επίσης, η εταιρεία δεν θα μπορεί να αναπτύξει δίκτυο 5G σε περιοχές με στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου