Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για το Μεσανατολικό: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

Η Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για εμάς διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος - Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο
Μύδρους κατά του σχεδίου των ΗΠΑ εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ. Το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό είναι ένα «σχέδιο κατοχής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν καταδίκασε την αποκαλούμενη «Συμφωνία του Αιώνα», λέγοντας πως η «Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».

«Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρουσίαση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Την ίδια ώρα, η επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι διπλάσια. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι εφόσον καλυφθούν οι όροι που θα τεθούν, θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια και όχι διάσπαρτοι θύλακες. Κύρια προϋπόθεση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι να αποκηρύξουν οι κάτοικοί του την τρομοκρατία και συμμορφωθούν με την ειρηνική συνύπαρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου