Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

«Ορούτς Ρέις»: Το ερευνητικό με... άρωμα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Ερντογάν

Το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία έστειλε το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τότε, να συνδράμει στις παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός»
«Ορούτς Ρέις» είναι το όνομα του ερευνητικού πλοίου, το οποίο το πρωί της Παρασκευής πέρασε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημαίνοντας συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν όταν η Τουρκία ανακοίνωνε ότι θα στείλει το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τότε να συνδράμει στις παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός».
Το άκουσμα του ονόματός του παραπέμπει ευθέως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Ορούτς από τον οποίο πήρε το όνομά του το πλοίο ήταν μπέης του Αλγερίου και Μπεηλέρμπεης της Δυτικής Μεσογείου. Ήταν ο πρώτος αδερφός με το προσωνύμιο Μπαρμπαρός (όπως επίσης και το Μπαμπά Ορούτς, με το οποίο έμοιαζε ηχητικά), το οποίο πέρασε στον μικρότερο αδερφό του, από τον οποίο πήρε το όνομά του και το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός.

Ο Χιζρ (Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός) ήταν ναύαρχος και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που πέρασαν από τον οθωμανικό στόλο, ενώ έμεινε στην ιστορία για τη βαρβαρότητα και τις σφαγές του (περιλαμβανομένων και χιλιάδων Ελλήνων). Σήμερα θεωρείται ο πατέρας του τουρκικού ναυτικού.
Τα αδέλφια γεννήθηκαν στο νησί της Λέσβου από Ελληνίδα μητέρα. Ο πατέρας τους Γιακούπ Αγά ήταν αλβανικής καταγωγής, αλλά εικάζεται πως ήταν γενίτσαρος. Η οικογένεια είχε ακόμη δύο γιους και δύο κόρες.
Και οι τέσσερις γιοι της οικογένειας δραστηριοποιήθηκαν στη θάλασσα, μεταφέροντας και πουλώντας τα αγγεία που έφτιαχνε ο πατέρας τους. Την περίοδο εκείνη, στις ακτές της Μεσογείου ανθούσε η πειρατεία και, αν και αρχικά ξεκίνησαν από το εμπόριο, τα αδέρφια στην πορεία έγιναν πειρατές. Ήταν τις πειρατικές ικανότητες που εκτίμησε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και έκανε τον Μπαρμπαρός οργανωτή του στόλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου