Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

NASA: Το Curiosity ανακάλυψε αρχαία λίμνη με «ασυνήθιστα άλατα» στον Άρη

Ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο που ενισχύει το σενάριο να υπήρξε ζωή στον πλανήτη Άρη, αποκάλυψε η έρευνα στον «Κόκκινο πλανήτη». Όπως ανακοίνωσε η NASA, το Curiosity
ανακάλυψε στον κρατήρα Gale αρχαία λίμνη, στον βυθό της οποίας εντοπίστηκαν πολλά «ασυνήθιστα άλατα». Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η συνέχεια της έρευνας να φέρει στο φως τον εντοπισμό μικροβίων ή άλλων μικροοργανισμών.
α
Οι επιστήμονες της NASA έδωσαν εντολή στο Curiosity να μεταβεί σε βάθος 100 μέτρων από την επιφάνεια, στον «πυθμένα» του κρατήρα Gale. Τα στοιχεία έδειξαν ότι πιθανότατα, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ο κρατήρας αυτός ήταν πιθανόν μία λίμνη από νερό και μάλιστα λειτουργούσαν και υδάτινα ρεύματα, κάτι που θα σήμαινε τη σύνδεσή του με άλλα υδάτινα δίκτυα.



Στα βράχια που εξετάστηκαν, βρέθηκε πλήθος «ασυνήθιστων» αλάτων, ενώ στην ανακοίνωσή της η NASA, χαρακτηρίζει υα ευρήματα ως «απόδειξη» και «στοιχείο», ότι ο Άρης κατά το βαθύ παρελθόν, ήταν ένας υδάτινος κόσμος.

«Το να διαπιστώσουμε πότε και πώς εξελίχθηκε το κλίμα και οι αλλαγές του στον Άρη, αποτελούν πολύ σημαντικά κομμάτια στο παζλ. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα ο Άρης διέθετε τις συνθήκες, ώστε να υποστηρίζει την ύπαρξη μικροβίων στην επιφάνειά του», δήλωσε ο William Rapin, επικεφαλής της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου