Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς ξαναπλούτισε Ρώσος επιχειρηματίας, αφού έχασε $1 δισ.


Ο Chichvarkin, 44 ετών, είναι ιδιοκτήτης του Hedonism, ενός εμπορικού κέντρου
που έχει ταράξει την αγορά κρασιού στο Λονδίνο από τότε που άνοιξε, το 2012
O Evgeny Chichvarkin ήταν πολλά πράγματα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες: δισεκατομμυριούχος έμπορος λιανικής κινητής τηλεφωνίας, jetsetter που παίζει πόλο με πρίγκιπες, καταζητούμενος στην χώρα του τη Ρωσία και εξόριστος στην Αγγλία. Αυτή την περίοδο έχει ένα κατάστημα, αντάξιο της φήμης του, με κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά αξία άνω των 20 εκατ. δολαρίων και πελάτες celebrities πρώτης γραμμής, όπως ο David Beckham και ο Mark Wahlberg.

Ο Chichvarkin, 44 ετών, είναι ιδιοκτήτης του Hedonism, ενός εμπορικού κέντρου που έχει ταράξει την αγορά κρασιού στο Λονδίνο από τότε που άνοιξε, το 2012. Η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή. Ένας πολυέλαιος από ποτήρια κρασιού Riedel κρέμεται πάνω από μια χάλκινη σκάλα. Σε ένα τοίχο υπάρχουν δεκάδες χέρια που κρατούν φιάλες Sine Qua Non, ένα γνωστό κρασί της Καλιφόρνιας. Ένα διάφανο πλαίσιο στο πάτωμα αποκαλύπτει ένα κινητό γλυπτό που θυμίζει ρίζες δέντρων.

Οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα είναι σουρεαλιστικές: ένα magnum Screaming Eagle cabernet sauvignon του 1992 από την κοιλάδα Napa αξίας 42,800 λιρών (54,240 δολάρια), ένα Chateau Mouton Rothschild του 1945 αξίας 17,800 λιρών. Σε ένα ψυγείο υπάρχουν οι αγαπημένες φυσαλίδες του James Bond, η γνωστή σαμπάνια Dom Perignon, σε vintage μπουκάλια της εποχής του Roger Moore (μπουκάλι του 1973 αξίας 3,580 λιρών).

Παρά τις υψηλές τιμές, ο Chichvarkin έχει αποδείξει ότι το κατάστημα δεν είναι απλά ένα έργο ματαιοδοξίας από έναν πλούσιο εκπατρισμένο που του αρέσει να καταναλώνει. Το Hedonism είχε κέρδη πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες το 2017 και ο Ρώσος επιχειρηματίας λέει ότι λαμβάνει συχνά προσφορές για να επεκτείνει τις υπηρεσίες του μέσω franchise στην Ασία ή τις ΗΠΑ.



Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχικός-καπιταλιστής» που παίζει πόλο με τους τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι έχει επενδύσει στο καλό φαγητό. Πέρυσι, ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο βρετανός σεφ Ollie Dabbous, άνοιξαν το Hide, πέρα ​​από τα hedge funds και τις γκαλερί τέχνης στους δρόμους του Mayfair. Το τριώροφο εστιατόριο, με μια χειροποίητη σκάλα με δρύινα σπιράλ, προσφέρει μενού από 115 έως 610 λίρες ανά άτομο. Ο Chichvarkin έχει επενδύσει 31 εκατομμύρια λίρες στο Hide και στο Hedonism, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, και θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να βγάλει κέρδη από το εστιατόριο.

Ο Chichvarkin έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη σχέση του με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι άλλοι πλούσιοι Ρώσοι νιώθουν λιγότερο ευπρόσδεκτοι εκεί. Ο ίδιος πήγε στην ευρωπαϊκή χώρα το 2008, ωστόσο το 2018 οι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες ταξίδεψαν στην Αγγλία και δηλητηρίασαν έναν πρώην κατάσκοπο και την κόρη του με νευροτοξίνη, σκοτώνοντας μία ντόπια γυναίκαι και στέλνοντας στο νοσοκομείο άλλους δύο Βρετανούς.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και να καταργήσει τις «χρυσές βίζες», τις άδειες παραμονής στη χώρα πλούσιων μεταναστών που έκαναν επενδύσει στη Βρετανία. Μάλιστα οι αρχές δεν ανανέωσαν τη visa του Roman Abramovich, του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της ποσοσφαιρικής ομάδας Chelsea και συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.



Ωστόσο, ο Evgeny εμφανίστηκε ως Αγγλόφιλος και δεν φοβάται να μιλάει δημοσίως. Έχει έντονη παρουσία και βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα στο κατάστημα του. Στρίβει τις άκρες του μουστακιού του σε στυλ Νταλί και φορά εκκεντρικά ρούχα.

Η σύντροφος και συνεργάτιδα του, Tatiana Fokina, είναι μία πιο συντηρητική φιγούρα. Πρώην σερβιτόρα και υπάλληλος σε γκαλερί τέχνης, από την Αγία Πετρούπολη, μετακόμισε στο Λονδίνο το 2009 και το επόμενο έτος ήταν η πρώτη πρόσληψη του Chichvarkin στο Hedonism. Σήμερα είναι CEO στο εστιατόριο και στο κατάστημα με τα κρασιά.



Οι τρέχουσες επιχειρήσεις του Chichvarkin δύσκολα θα μπορούσαν να διαφέρουν από την πρώτη του επιχείρηση, μια αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, με το όνομα Evroset. Η εταιρεία μέχρι το 2008 πραγματοποίησε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις.

Ωστόσο, το Σεπτέμβριο 2008, καθώς ο ίδιος και ο συνεργάτης του δρομολογούσαν την δημόσια προσφορά της εταιρείας, κατηγορήθηκαν από του Ρώσους εισαγγελείς ότι απέφυγαν την πληρωμή δασμών σε εισαγόμενα τηλέφωνα. Επίσης, αργότερα κατηγόρησαν τον Chichvarkin για την απαγωγή του πρώην επικεφαλής logistics της Evroset, κατηγορίες που ο ίδιος αρνήθηκε. Καθώς τα νομικά προβλήματα διογκώθηκαν, οι δύο συνεργάτες αποφάφισαν να πουλήσουν την Evroset σε έναν άλλο Ρώσο δισεκατομυρριούχο έναντι 400 εκατ. δολαρίων.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, ενώ οδηγούσε στη Μόσχα, ο Chichvarkin κυριεύτηκε από έναν ξαφνικό φόβο ότι η αστυνομία επρόκειτο να τον συλλάβει. Κρύφτηκε στο πίσω κάθισμα και ζήτησε από τον φίλο του να κατευθυνθεί κατευθείαν στο αεροδρόμιο, όπου επιβιβάστηκε στην επόμενη πτήση για Λονδίνο χωρίς αποσκευές.

ια χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει την έκδοση του, ενώ ο ίδιος είχε γίνει αυστηρός κριτής του Putin. Ως εξόριστος, μπορούσε μόνο να παρακολουθήσει από μακριά τις εξελίξεις στη χώρα του, ενώ μία συμφωνία του 2012 αποτίμησε την προηγούμενη εταιρεία του στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα ο Chichvarkin έχει περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια – πολύ λιγότερο από ό, τι θα μπορούσε να είχε, αλλά αρκετά για να αναδειχθεί ως ο γαστρονομικός βασιλιάς του Mayfair. Φοβάται να επιστρέψει στη χώρα του, παρόλο που η κυβέρνηση του Putin απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του το 2011. «Εξακολουθεί να αγαπά τη Ρωσία και ο κύκλος φίλων και οικογενειών μας εδώ είναι όλοι Ρώσοι», λέει η Fokina. «Αλλά του λείπει μια χώρα που δεν υπάρχει πια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου