Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019

Βρετανία: Φόβοι για ελλείψεις φαρμάκων αν γίνει ασύντακτο Brexit


Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους
για την ομαλή προμήθεια φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, υπουργός της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που αναβληθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, μπορεί στη χώρα να ξεσπάσουν «ταραχές».

Αν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει κάποια μέτρα για τη διαχείριση των κινδύνων, η Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου αναφέρει σε έκθεσή της ότι εξακολουθεί να απομένει σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα πλοία που έχουν ναυλωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για τη διακίνηση αγαθών στα στενά της Μάγχης, δεν θα τεθούν σε υπηρεσία πριν από το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά την προθεσμία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Από περίπου 12.300 φάρμακα που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά, 7.000 φθάνουν στη χώρα από την Ε.Ε.


Η βουλευτής Μεγκ Χίλερ, που είναι επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής για τις δημόσιες δαπανες ανέφερε ότι η έκθεση είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Το υπουργείο Υγείας «δεν γνωρίζει ακόμα αν υπάρχουν όλα τα αποθέματα», δεν έχει ιδέα εάν είναι έτοιμοι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, όπως νοσοκομεία για αρρώστους και ηλικιωμένους, και δεν ξέρει αν το σύστημα που είναι απαραίτητο για εισαγωγές ιατρικού υλικού θα είναι εγκατεστημένο εγκαίρως.


Με βάση τις προβλέψεις της βρετανικής κυβέρνησης, η τροφοδοσία της χώρας με φάρμακα από την Ε.Ε. ενδέχεται να μειωθεί στο 50%, από την πρώτη ημέρα μετά την άτακτη έξοδο. «Ενα πράγμα είναι σαφές, καμία προετοιμασία δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τους κινδύνους μιας εξόδου χωρίς συμφωνία για την ασφάλεια των ασθενών», δήλωσε ο Ντόναλ Ο’ Ντόνοχιου, της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής. «Είναι αδύνατο σε μένα και στους συναδέλφους μου να διαβεβαιώσω τους ασθενείς ότι η περίθαλψή τους δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από μια έξοδο χωρίς συμφωνία».


Brexit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου