Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη από μια νέα πετρελαϊκή κρίση

Σε εγρήγορση οι Αρχές για αποφυγή κρουσμάτων αισχροκέρδειας - Για κάθε 10 δολάρια
που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου το ΑΕΠ ψαλιδίζεται κατά 0,3 μονάδες
Ρίγη στην κυβέρνηση αλλά και στην αγορά προκάλεσε η νέα αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Και αυτό καθώς οι εξελίξεις που πυροδοτούν οι επιθέσεις με drones κατά εγκαταστάσεων της Aramco, της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Σαουδικής Αραβίας (και κάποτε μετόχου της ελληνικής Motor Oil), και το blame game με το Ιράν έρχονται τη στιγμή που η ελληνική οικονομία επιχειρεί να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Επίσης, καταδεικνύουν πόσο ευάλωτη παραμένει η χώρα μας σε εξωγενείς παράγοντες.

Γ ι’ αυτό εξάλλου, και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να μην εκδηλωθεί κύμα αισχροκέρδειας στις τιμές λιανικής των καυσίμων, ενώ μαζί με το ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων για πρώτη φορά αναφέρθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα και η πιθανότητα μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Το θέμα όμως αποκτά πιο ευρεία διάσταση, καθώς μαζί με τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται να επηρεάζονται και αυτές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό και το ζήτημα για την ελληνική βιομηχανία, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ανακάμψει, είναι περισσότερο πολύπλοκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου