Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Σκέφτεται στ’ αλήθεια να αποσυρθεί ο Vettel;

Μία φήμη που προέκυψε μετά το Grand Prix του Μονακό και συζητιέται έντονα, θέλει τον
Sebastian Vettel να σκέφτεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν που διανύουμε. Πόση αλήθεια μπορεί όμως να κρύβεται πίσω από αυτή τη φήμη; Ας δούμε πρώτα τι ειπώθηκε και από ποιον. Ο Βρετανός δημοσιογράφος Joe Saward ουσιαστικά είναι αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
Συγκεκριμένα, έγραψε: «Η πιο σοκαριστική φήμη που ξεκίνησε να εξαπλώνεται στα paddock στο Μονακό, είναι πως ο Sebastian Vettel εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη Formula 1 στο τέλος της σεζόν, σε ηλικία 31 ετών. Έχοντας κατακτήσει τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα με τη Red Bull την περίοδο 2010-2013, προσπάθησε να επαναφέρει τη Ferrari στις επιτυχίες. Όμως έκανε πολλά λάθη και τώρα είναι υπό πίεση μετά την άφιξη του Charles Leclerc, ενός νεότερου οδηγού με προφανώς περισσότερα περιθώρια βελτίωσης από τον Γερμανό. Μία επιλογή που θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Nico Rosberg, που έφυγε από την F1 έχοντας κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο του 2016, γνωρίζοντας πως δύσκολα θα γνώριζε άλλη ανάλογη επιτυχία στο θεσμό».
Αυτά έγραψε. Πάμε στην αξιολόγηση τώρα. Να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως είναι σοβαρός δημοσιογράφος, όχι συντάκτης tabloid. Μάλιστα εκδίδει το δικό του ηλεκτρονικό περιοδικό και αν μη τι άλλο, τα παραπάνω έχουν βοηθήσει στο να γίνει γνωστό σε πιο ευρύ κοινό. Ίσως εκεί στόχευαν εξ αρχής. Αν και όπως θα διαβάσετε στο φινάλε, το βέλος ενδεχομένως να ήταν και κατευθυνόμενο από αλλού.

Έπειτα, ο παραλληλισμός με τον Rosberg είναι μάλλον άστοχος. Ο Nico έφτασε στην κορυφή, αναπάντεχα για πολλούς και όντως επέλεξε να φύγει την κατάλληλη στιγμή. Όμως ο Vettel κατέκτησε αυτή την κορυφή ξανά και ξανά και ξανά. Τέσσερις φορές. Και όντας 32 ετών στο τέλος της σεζόν, έχει ακόμα αρκετά καλά χρόνια μπροστά του.



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως από τα μισά της περυσινής σεζόν και μετά αποτελεί σκιά του εαυτού του. Με πολλά λάθη, δείχνει να βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση. Φαινόμενο που όντως έχει ενταθεί φέτος που έχει έναν άκρως ανταγωνιστικό και διψασμένο για επιτυχίες teammate. Να αποχωρήσει όμως από την ενεργό δράση;

Όσοι γνωρίζουν τον Vettel θα υποστήριζαν πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν εντελώς ενάντια στη φιλοσοφία του, πώς πάει κόντρα στο αγωνιστικό του πνεύμα. Ποτέ μη λες ποτέ στην F1 αλλά μεταξύ μας, ο Γερμανός δεν έχει δείξει ποτέ πως ένα τέτοιο σενάριο υπάρχει έστω και σε κάποια γωνιά του μυαλού του.



Και παρότι οι οδηγοί λένε πάντα πως δεν τους νοιάζουν οι αριθμοί, τα ρεκόρ, η δόξα, πως μπορεί να πιστεύει κανείς πως ένας τετράκις πρωταθλητής θα δεχθεί να μείνει στην ιστορία ως ο οδηγός που πήρε τέσσερις τίτλους με μία ομάδα και όταν έφυγε από αυτή, τον πήρε η αγωνιστική κατηφόρα ώσπου τα βρόντηξε;

Παραδέχομαι πως ο Vettel των τελευταίων 11 μηνών δεν έχει καμία σχέση με τον οδηγό που ξέραμε τα προηγούμενα 11 χρόνια. Οι εμφανίσεις του είναι απογοητευτικές. Αλλά τα σενάρια αυτά, φαντάζουν μάλλον κατευθυνόμενα, με στόχο να φορτώσουν λίγο ακόμα έρμα πίεσης στους ώμους του Γερμανού.



Ίσως από έναν μάνατζερ που δεν μασάει και δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά «χ» ομάδας έναντι στον «ψ» οδηγό του και τα επαναλαμβανόμενα λάθη της, που τον επηρεάζουν αρνητικά. Τις ίδιες ώρες άλλωστε διαβάζαμε για κίνδυνο ρήξης στις σχέσεις ενός οδηγού και μίας ομάδας – για σκεφτείτε λίγο πιο πονηρά. Στο κάτω κάτω, εμείς μπορεί να βλέπουμε τις μάχες ρόδα με ρόδα στην πίστα, όμως έξω από αυτή, όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου