Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Το Ευρωκοινοβούλιο έριξε «πόρτα» στους εκλεγέντες φυγόδικους Καταλανούς Πουτζντεμόν και Κομίν

Το Ευρωκοινοβούλιο,  απαγόρευσε την είσοδο στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και στον πρώην Καταλανό υπουργό Τόνι Κομίν, που εξελέγησαν
στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, όταν αυτοί προσήλθαν στην έδρα του προκειμένου να παραλάβουν τις προσωρινές διαπιστεύσεις τους, εν αναμονή της επικύρωσης του καταληκτικού καταλόγου των Ισπανών ευρωβουλευτών από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα, οι δύο νεοεκλεγέντες έφθασαν στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου, όμως η ασφάλεια τους ενημέρωσε πως τα ονόματά τους δεν συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους των νέων ευρωβουλευτών, αλλά ήσαν υπογραμμισμένα με άλλο χρώμα, που διαχωρίζει εκείνους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος.
Οι Πουτζντεμόν και Κομίν απαίτησαν να τους δοθούν εξηγήσεις, δεδομένου ότι την ίδια ημέρα ακριβώς άλλοι Ισπανοί ευρωβουλευτές έλαβαν τα προσωρινά τους διαπιστευτήρια, αλλά το προσωπικό της ασφάλειας τους ενημέρωσε πως είχε εντολές να μην τους αφήσει να εισέλθουν.

Στις δηλώσεις του στον Τύπο που ακολούθησαν, ο Πουτζδεμόν ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει «όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να καταγγείλει» αυτό που οι δύο Καταλανοί αντιλαμβάνονται ως «σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων ως Ευρωπαίων πολιτών». Ο Πουτζντεμόν τόνισε, επίσης, πως δίπλα στα ονόματά τους ήταν υπογραμμισμένο και το όνομα του ηγέτη Οριόλ Ζουνκέρας, ηγέτη του κεντροαριστερού ERC και φυλακισμένου για τα γεγονότα του καταλανικού δημοψηφίσματος.

Όπως έχουν τονίσει πηγές της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εκδώσουν προσωρινά διαπιστευτήρια εάν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι το πρόσωπο που την αιτείται δεν έχει παραλάβει την επίσημη επιβεβαίωση για την εκλογή του, που στην περίπτωση της Ισπανίας εκδίδεται μόνον αφότου ο νέος ευρωβουλευτής έχει ορκισθεί στη Μαδρίτη. Στην περίπτωση αυτή οι δύο φυγόδικοι Καταλανοί πολιτικοί κινδυνεύουν να συλληφθούν αμέσως μόλις εισέλθουν στην ισπανική επικράτεια.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός, οι επικεφαλής των ομάδων των Σοσιαλιστών (PSOE), του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και των Πολιτών (Ciudadanos), ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να «αναστείλει» την έκδοση προσωρινών διαπιστευτηρίων για όλους τους Ισπανούς βουλευτές έως ότου συνταχθεί ο επίσημος κατάλογος των ευρωβουλευτών, καθώς όπως υπενθυμίζουν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου