Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Σπάνιος χρυσαετός θύμα δηλητηρίασης στον Έβρο

Ο Χρυσαετός εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του,
ο οποίος είχε τοποθετηθεί μόλις δυο μέρες πριν, από υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης για τις μετακινήσεις του είδους στην περιοχή

Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του νεκρού Μαυρόγυπα στην περιοχή της Λύρας - Φυλακτού στον Έβρο, άλλο ένα σπάνιο αρπακτικό πουλί εντοπίστηκε νεκρό στην περιοχή του χωριού Σιδηρώ.
Και τα δυο περιστατικά εντοπίστηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου(400 μέτρα και 4 χιλιόμετρα αντίστοιχα). Ο Μαυρόγυπας εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή, ενώ ο Χρυσαετός σε δασική.
Ο Χρυσαετός εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μόλις δυο μέρες πριν, από υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης για τις μετακινήσεις του είδους στην περιοχή.
Πριν προλάβει όμως ο άτυχος Χρυσαετός να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του στην ευρύτερη περιοχή της φωλιάς του, βρήκε τραγικό θάνατο δίπλα σε νεκρά κτηνοτροφικά ζώα που είχαν δεθεί με σχοινί σε δέντρα, στο ένα από τα οποία εντοπίστηκε υπόλειμμα από σκασμένη κάψουλα κυανίου (δηλητηριασμένο δόλωμα).
Στην περιοχή του περιστατικού μετέβησαν μέλη της ερευνητικής ομάδας για τον Χρυσαετό, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Διδυμοτείχου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης-Σουφλίου και η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς.
Ορισμένοι από τους κατοίκους που ασχολούνται με δραστηριότητες υπαίθρου (κτηνοτροφία, κυνήγι) στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα ζώα τους από τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά κάνουν χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.




Πηγή: Evros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου