Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Πανεπιστημιακοί γιατροί: Να καταργηθεί η διάταξη για αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο

Σάλος στους Πανεπιστημιακούς της Ιατρικής για διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου
Υγείας – Ζητούν να αποσυρθεί η ρύθμιση που προβλέπει βαρύτατες ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές

Σάλος έχει προκληθεί στις Ιατρικές σχολές με τη νέα διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει βαρύτατες ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Ήδη με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφει ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, ύστερα από σημερινή συνεδρίαση, και μετά από ενημέρωση του προέδρου της Ιατρικής σχολής Π. Σφηκάκης ζητείται η απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Οι Σύλλογοι ΕΠ Ιατρικών Σχολών με κοινό ανακοινωθέν ζητούν: «Την εισαγωγή άρθρου στο παρόν σχέδιο νόμου για την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Εφαρμογή της πλήρους (ή μερικής) και μη αποκλειστικής απασχόλησης των Πανεπιστημιακών Ιατρών».

Συγκεκριμένα τονίζουν: ««Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ αφού μελετήσαμε το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατέληξαμε στην ακόλουθη απόφαση την οποία και συνυπογράφουμε: Με το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση με το άρθρο 21 επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα αυτή μόνο στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς. Η τακτική αυτή και η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ενάντια στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς, μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία μπορεί να έχει, τόσο για το κλινικό όσο και για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί που είναι τοποθετημένοι και λειτουργούν σε νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μελών ΔΕΠ) έχει τοποθετηθεί με αποφάσεις της υπέρ της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ.



Συγκεκριμένα η διάταξη λέει: “Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακούς γιατρούς, κατά παράβαση του άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 , επιβάλλεται πρόστιμο 70.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής με βάση το άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή,που επανακαθορίζει τις ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές .

Το άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 ορίζει την απαγόρευση σε πανεπιστημιακούς γιατρούς να εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, την παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του Συμβούλου , σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις , που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και σε εγκαταστάσεις ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων. Η ίδια διάταξη χαρακτηρίζει πειθαρχικό παράπτωμα την παραβίασή της από το πανεπιστημιακό γιατρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου