Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Με το... ζόρι κομμουνιστική κηδεία για τον γραμματέα του Μάο που είχε γίνει επικριτής του καθεστώτος!

Η κόρη του προσωπικού γραμματέα του Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε
ηλικία 101 ετών, μποϋκοτάρει την κηδεία του πατέρα της η οποία θα πραγματοποιηθεί (σε αντίθεση με τις ρητές επιθυμίες του τεθνεώτος) σε ένα κοιμητήριο αποκλειστικά για υψηλόβαθμα στελέχη της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με την Νανιάνγκ Λι, ο πατέρας της Λι Ρουί θα ταφεί αύριο Τετάρτη στο νεκροταφείο Μπαμπαοσάν, μετά από μια επίσημη τελετή κατά την οποία η σημαία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρό του.




Ωστόσο, αυτού του είδους η κηδεία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θα ήθελε ο Λι για τον τελευταίο αποχαιρετισμό του, δεδομένης της αντιπάθειας που έτρεφε εδώ και αρκετά χρόνια για το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο Λι πέθανε πριν από δύο μέρες στο Πεκίνο, μετά από πολύμηνη νοσηλεία για πνευμονική λοίμωξη.



Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας γενιάς επαναστατών που εντάχθηκαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα λόγω αφοσίωσης στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και ασκούσαν πίεση για μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για μία φιγούρα που, κατά τη διάρκεια της ζωής του, επιβραβεύτηκε, περιθωριοποιήθηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και αποκαταστάθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο αγάπησε και μίσησε.

Σύμφωνα με την Νανιάνγκ, ο πατέρας της δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ταφεί στο «Νεκροταφείο των Επαναστατών». Η ίδια η κόρη του τον είχε ρωτήσει σχετικά μερικούς μήνες πριν τον θάνατό του. «Του έκανα ξεκάθαρα αυτήν την ερώτηση: Θέλεις να ταφείς στο Μπαμπαοσάν; Θέλεις μια επίσημη κηδεία κατά την οποία το φέρετρό σου θα σκεπαστεί με την κομμουνιστική σημαία; Εκείνος με κοίταξε σιωπηλός για λίγα λεπτά και μετά μου απάντησε: Θέλω να επιστρέψω στην πόλη που γεννήθηκα και να ταφώ κοντά στους γονείς μου, επειδή έφυγα μικρός από το σπίτι και δεν φρόντισα ποτέ τη μητέρα μου».

Ως προς το ενδεχόμενο να σκεπαστεί το φέρετρό του με την κόκκινη σημαία, είπε: «Το κόκκινο χρώμα είναι κακό χρώμα. Το βλέπεις στην τηλεόραση. Τώρα όλα είναι κόκκινα, κόκκινα, κόκκινα».

Για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της, η Νανιάνγκ, που πλέον ζει στις ΗΠΑ, αποφάσισε να μην παραστεί στην κηδεία του πατέρα της.






Μια ζωή γεμάτη ανατροπές

Ο Λι υπήρξε γραμματέας του Μάο Τσετούνγκ στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μέλος της κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητές του αφορούσαν κυρίως τη βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας που θεωρούνταν τότε αγροτική.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε καταγγείλει την αποτυχία του «Μεγάλου Άλματος Προς Τα Εμπρός», δηλαδή της πολιτικής ταχείας εκβιομηχάνισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 1958 και προκάλεσε λιμό στη χώρα.

Αυτή η τοποθέτηση του Λι προκάλεσε τη διαγραφή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο άνδρας έμεινε κλεισμένος στη φυλακή Τσινσένγκ, κοντά στο Πεκίνο, για οκτώ χρόνια στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αποκαταστάθηκε το 1979 και κατέλαβε μια στρατηγική θέση στους κόλπους του ΚΚΚ, αρμόδιος για τη στρατολόγηση νέων στελεχών. Ωστόσο παύθηκε ξανά από τα καθήκοντά του το 1984.

Τα τελευταια χρόνια, ο Λι Ρούι δημοσίευσε άρθρα που καλούσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα να μετατραπεί σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα ευρωπαϊκού τύπου. Πέρυσι, αντιτάχθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε το όριο των δύο προεδρικών θητείων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Σι Τζινπίνγκ για μια ισόβια προεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου