Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Μία «ανάσα» πριν την υπερχείλιση το φράγμα Αποσελέμη

Η τελευταία κακοκαιρία έφερε τεράστια εισροή νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος με αποτέλεσμα να οδηγείται μέχρι το βράδυ της Τρίτης στην υπερχείλιση
Μία «ανάσα» πριν την υπερχείλιση βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του το φράγμα Αποσελέμη.

Η τελευταία κακοκαιρία έφερε τεράστια εισροή νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος με αποτέλεσμα να οδηγείται μέχρι το βράδυ της Τρίτης στην υπερχείλιση.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 το απόγευμα της Τρίτης είχαν συγκεντρωθεί 24.900.000 κυβικά μέτρα νερού στον Αποσελέμη και απομένουν ακόμα 370.000 m³ μέχρι την υπερχείλιση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η βροχή πέφτει με αμείωτη ένταση στην περιοχή.

Πρόκειται για μία σημαντική μέρα τόσο για την Κρήτη και τους κατοίκους των γύρω περιοχών όσο και για τους επιστήμονες που εργάζονται στο φράγμα καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και στα επτά χρόνια λειτουργίας του θα είναι η πρώτη φορά που φτάνει στο όριο υπερχείλισης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πλημμυρών σε περίπτωση υπερχείλισης οι ειδικοί επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν περιοχές αφού έξω από το φράγμα θα διοχετευτεί η ποσότητα νερού που θα διοχετεύονταν ούτως ή άλλως - ακόμα κι αν δεν υπήρχε το φράγμα».

«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα» τονίζει ο Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ κ. Ευάγγελος Μαμαγκάκης.

Και συνεχίζει λέγοντας «είμαστε συνεχώς στο φράγμα και το παρακολουθούμε, εάν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε, ανάλογα με την πορεία της υπερχείλισης».

Ο κ. Μαμαγκάκης είναι μεν καθησυχαστικός ωστόσο υπογραμμίζει μία σημαντική προϋπόθεση που αξίζει όλοι να καταγράψουμε στο νου μας «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία αρκεί να μην παραβαίνουν τους κανόνες. Το χειμώνα πρέπει να προσέχουμε τα ρέματα και τις διαβάσεις».



Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη

Οι αρμόδιοι αναμένουν μεγάλες ποσότητες νερού όμως εδώ και αρκετές μέρες – εφόσον γνώριζαν για την επερχόμενη κακοκαιρία – εργάζονται εντατικά λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες στις γύρω περιοχές από την υπερχείλιση του φράγματος.

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr o χημικός μηχανικός - Υπεύθυνος λειτουργίας στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού «Αποσελέμης» κ. Στέλιος Γυπαράκης «τις τελευταίες ημέρες έχουμε κλείσει την εισροή νερού από τη σήραγγα του Οροπεδίου. Οι ποσότητες νερού που καταλήγουν στον ταμιευτήρα είναι μόνο μέσα από τα φυσικά ρέματα που βρίσκονται τριγύρω».

Συγκεκριμένα τα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

- Χαμήλωσαν τη στάθμη του φράγματος ώστε να μπορέσει να μπει περισσότερο νερό στον ταμιευτήρα αλλά και να παραταθεί η ημέρα υπερχείλισης.

- Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χερσονήσου:

Απέκλεισαν ισόπεδες διαβάσεις ιρλανδικού τύπου ώστε να μην απαγορεύεται η κυκλοφορία.
Ενημέρωσαν πολίτες για το ενδεχόμενο υπερχείλισης για να λάβουν τα μέτρα τους οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα.
Εξάλλου, όπως αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Μαμαγκάκης «μέσα από τις εκβολές του παλιού ρέματος του Αποσελέμη, το νερό της υπερχείλισης θα κατευθυνθεί στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου