Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

120 δόσεις: Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση


«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και
ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρεται στο κείμενο της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης - Η ρύθμιση προς τα Ταμεία θα προχωρήσει λένε πηγές του υπουργείου Εργασίας

Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις αποκαλύπτεται στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αναφέρεται τόσο στις ρυθμίσεις προς την εφορία όσο και στις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το επίμαχο απόσπασμα της έκθεσης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Και το πρωτότυπο στα αγγλικά:

"The government has informed the European institutions that they do not intend to proceed in the near future with revisions to instalment schemes for tax debt and social security debt, as they need to undertake further technical analysis and reflection. It is important to avoid negative risks to public revenues and to safeguard the payment culture, as these were core objectives of the reforms in public revenue collection enacted during the financial assistance programmes."

Πηγές του υπουργείου Εργασίας: Θα προχωρήσει η ρύθμιση προς τα Ταμεία

Θα προχωρήσει κανονικά η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχει περιγραφεί από το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζουν πηγές του υπουργείου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την έκθεση όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών τόνισαν:
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί από το υπουργείο. Η ρύθμιση δε θα επηρεάσει την αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό το έχουμε κάνει γνωστό και στους θεσμούς. Εξάλλου οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκεινται ρυθμίσεις είναι αυτού του τύπου».

Μάριος Ροζάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου