Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Εκλογές γιατρών: Βαριά ήττα για ΣΥΡΙΖΑ


Η γαλάζια ΔΗΚΝΙ και η ΔΗΠΑΚ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ ενισχύθηκαν στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών - Βάφτηκε...κόκκινος ο Ευαγγελισμός και γαλάζιο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς»
Με την πρωτιά, για τρίτη συνεχή φορά τα τελευταία έξι χρόνια, της Δημοκρατικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, την ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία (ΣΥΡΙΖΑ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία την περασμένη Τρίτη, για την ανάδειξη των εκπροσώπων των γιατρών στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκτός από τις αλλαγές που αποκάλυψε στη βούληση του εκλογικού σώματος, κατέγραψε όμως και μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών σε σύγκριση με άλλες εκλογές, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Από τους περίπου 5.700 νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία οι 4.000.

Η γαλάζια ΔΗΚΝΙ έχει αυξήσει τη δύναμή της στις τελευταίες εκλογές σε σχέση με εκείνες του 2016 όπου είχε κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση λαμβάνοντας 1.025 ψήφους έναντι 1.193 που έλαβε εφέτος. Από τη ΔΗΚΝΙ παρέρχεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη.

Η ΔΗΚΝΙ έλαβε συνολικά τέσσερις έδρες.



Ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση εξήλθε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου 22,7%. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 3 έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων. Έλαβε 3 έδρες.

Αποδυναμωμένη βγήκε από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία, έχοντας χάσει από το 2013 περισσότερες από 250 ψήφους. Το Μέτωπο έλαβε 2 έδρες. Η ήττα έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που βίωσε η παράταξη του Μετώπου στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), και η οποία προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της, με παραιτήσεις γιατρών.

Πώς ψήφισαν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Η δυναμική παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών του ιατρικού σώματος αποτυπώθηκε στο αποτελεσμα των εκλογών σε κάθε νοσοκομείο.

Έτσι, βάφτηκε...κόκκινος ο Ευαγγελισμός και γαλάζιο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς». Στον Ευαγγελισμό όπου εργάζεται ο κ. Ηλίας Σιώρας η ΔΗΠΑΚ σάρωσε στις εκλογές, αφού οι γιατροί της έδωσαν 226 ψήφους σε σύνολο 390. Τριάντα ψήφοι δόθηκαν στο Μέτωπο.

Στο Γενικό Κρατικό όπου είναι παθολόγος η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η παράταξη της, ΔΗΚΝΙ, ήταν πρώτη με 166 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση, με 68 ψήφους, βρέθηκε η παράταξη ΚΙΝΑΛ.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από όπου προέρχεται ένα άλλο δυνατό συνδικαλιστικό στέλεχος των γιατρών της Αττικής, ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο νευροχειρουργός κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, η παράταξη στην οποία ανήκει, το Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή,κυριάρχησε στις εκλογικές διαδικασίες με 129 ψήφους σε σύνολο 302. Ισχυρή βάση έχει και η ΔΗΠΑΚ όπως αποδεικνύουν οι 87 ψήφοι της. Η ΔΗΚΝΙ έλαβε 66 ψήφους.

Το Μέτωπο, παρά την γενική καταπόντισή του, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, με 85 ψήφους. Ομοίως και στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" με 29 ψήφους σε σύνολο 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο αριθμό ψήφων (1) έλαβε η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία Ανδρέας Συγγρός και Αττικόν. Στο τελευταίο νοσοκομείο τις περισσότερες ψήφους έλαβε η Ανεξάρτητη Ιατρική Συνεργασία.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου