Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Κερδίζουν στη Βουλή - Χάνουν στην κοινωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών ενάντια στο σύνολο των
κομμάτων της αντιπολίτευσης - Βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες να έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «πέτυχε» και στη δεύτερη αποστολή της: μετά το αχρείαστο μνημόνιο του 2015, που ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, έκλεισε όπως της ζήτησε η Δύση και το σκοπιανό.

Επί 10 μήνες ΗΠΑ και ΕΕ χτυπούσαν στην πλάτη τον πρωθυπουργό δείχνοντάς του τον δρόμο της συμφωνίας με τα Σκόπια. Και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να τους ικανοποιήσει ενάντια στο λαϊκό αίσθημα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενάντια στις... ατέλειες της συμφωνίας και στα κόλπα των Σκοπιανών.
Έκλεισε μάτια και αυτιά και επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών στηριζόμενος σε μία ετερόκλητη συμμαχία από πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, του μισού Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, που αποσπάστηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για αυτόν τον λόγο. Αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αρχηγών για τις γκρίζες ζώνες και τις παγίδες που υπάρχουν στο κείμενο της συμφωνίας και στη διαδικασία που ακολούθησαν οι γείτονες.

Κοινός τόπος των ηγετών της αντιπολίτευσης στην τριήμερη μάχη στη Βουλή ήταν πως η Ελλάδα παραχωρεί εθνικότητα και γλώσσα και δεσμεύεται σε μία σειρά θεμάτων για τη χρήση του όρου «μακεδονικό- μακεδονική», που μπορούν να προκαλέσουν πολλές επιπλοκές και να θίξουν κεκτημένα συμφέροντα της χώρας μας.



Αλλά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχθηκε κανένα επιχείρημα. Αντίθετα, χωρίς καν να παρουσιάσει στη Βουλή το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και εθνικισμό. Ενώ νωρίτερα είχε πνίξει στα δακρυγόνα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αξιοποιήσει και τις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως οδηγεί στον διχασμό και τη βία! Κατηγορία που φυσικά του την επέστρεψαν όλοι οι αρχηγοί.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί πλέον στο πεδίο της πράξης. Τα πρώτα δείγματα από τον Ζάεφ ήταν βεβαίως αποκαρδιωτικά, καθώς μίλησε για ελληνομακεδονική συμφωνία! Είναι προφανές πως η διπλωατία του προσφέρει τα περιθώρια να μας προκαλεί τόσο όσο του επιτρέπει το κείμενο της συμφωνίας. Και η συζήτηση στη Βουλή του δίνει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων.

Αντίθετα η Ελλάδα έχει αναλάβει μία σειρά υποχρεώσεων οι οποίες μόλις που ξεκίνησαν. Όπως η επικύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει. Μόνο μέσο πίεσης που έχει απομείνει σε ελληνικά χέρια είναι οι σχέσεις της γειτονικής χώρας με την ΕΕ. Σημείο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει πως η ΝΔ θα αξιοποιήσει. Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξή τους αν μέχρι την ολοκλήρωσε των σχετκών διαδικασιών δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών.



Μια συμφωνία με την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διαφωνεί το 65% τουλάχιστον των πολιτών στη χώρα μας και η οποία έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις μάχης στη Βουλή, για τη ψήφο εμπιστοσύνη και το σκοπιανό, αλλά βρίσκεται πλέον ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας που πλησιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου