Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Με εισαγγελέα τρέχει να μαζέψει η κυβέρνηση τους αγρότες από τους δρόμους

Νόμιμη αλλά βεβιασμένη η απόφαση του εισαγγελέα για τους αγρότες της Νίκαιας δηλώνει
ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης
Δεν πρόλαβαν καλά καλά να βγουν στα μπλοκα οι αγρότες και ξεκίνησαν οι διώξεις.
Συγκεκριμένα, μόλις μια ημέρα μετά το στήσιμο του μπλόκου αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, ασκήθηκαν διώξεις σε 10 αγρότες.
Οι συγκεκριμένοι έλαβαν κλήτευση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου, χωρίς απολογία, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας.



«Είναι ένα πρωτόγνωρο περιστατικό», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

«Πρώτη φορά μας στέλνουν σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε.

Ο κ. Μαρούδας είπε επίσης ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι να τρομοκρατήσει τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκο, αλλά και να ποινικοποιήσει τους αγώνες.






«Τέτοιο περιστατικό δεν έχει ξανά συμβεί ούτε από τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο. Κάποιοι θέλουν να προτείνουν τον πρωθυπουργό για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Εμείς τους προτείνουμε να δοθεί το «Νόμπελ αυταρχισμού». Αυτό που έγινε δεν πρόκειται να μας πτοήσει. Έχουν διαλέξει στρατόπεδο και αυτό το στρατόπεδο είναι απέναντί μας» είπε ο κ. Μαρούδας.

Στα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Κόκκαλης: Νόμιμη αλλά βεβιασμένη η απόφαση του εισαγγελέα

Την εκτίμησή του, ότι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», εξέφρασε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του, «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα» και συμπλήρωσε πως «ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός, ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος».

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «όλοι οφείλουν να σέβονται το σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικ




Πού στήθηκαν τα πρώτα αγροτικά μπλόκα του 2019

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, στη Λάρισα, τη Δευτέρα, όπου η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης έκλεισε και στα δύο ρεύματα, έχουν πραγματοποιηθεί μπλόκα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Μπλόκα και στην Κρήτη

Με μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες των Χανίων. Τη Δευτέρα το μεσημέρι κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο σημείο, όπου θα παραμείνουν επ' αόριστον προχωρώντας σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής.

Οι αγρότες κατέβηκαν για μια ακόμα φορά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει όπως υποστηρίζουν τον κλάδο τους και τα χαμηλά εισοδήματα.

Μπλόκα στη Μακεδονία

Στη Βέροια, στον Κόμβο της Κουλούρας συγκεντρώθηκαν αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη Φλώρινα, μπλόκο στον Κόμβο του Αντιγόνου στο Αμύνταιο έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη στροφή Σιδηροκάστρου και Σερρών. Ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να προχωρήσουν στον Προμαχώνα. Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη στην ΕΟ Σερρών Θεσσαλονίκης.

Στην Πέλλα, ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Η Ενότητα» έστησε μπλόκο στη διασταύρωση Γυψοχωρίου, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με νέες δυνάμεις.

Στη Στερεά Ελλάδα, στον νομό Φθιώτιδας, στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Γλύφας στον κόμβο της Πελασγίας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στους δρόμους οι αγρότες στην Πελοπόννησο

Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο σταθμό της Μεσσήνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, συγκεντρώθηκαν από την Κυριακής παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.


Κινητοποιήσεις στην Ηλεία

Το παρών έδωσαν από την πρώτη κιόλας μέρα συγκέντρωσής τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, συμμετέχοντας τη Δευτέρα στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, με αφορμή την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μπλόκων για διαμαρτυρία σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος επιχείρησε να μεταδώσει το μήνυμα σε όσους παίρνουν αποφάσεις για τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι πιστευτοί πλέον και οφείλουν να λύνουν προβλήματα, ενώ τόνισε πως φοροεπιδρομή και εύνοια της κυβέρνησης σε διάφορους εκμεταλλευτές που υπονομεύουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, δυσκολεύουν την κατάσταση. Επιπλέον, κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο για συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ είναι και σε ανοιχτή γραμμή με την Πανελλήνια Ένωση Μπλόκων για να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσεων.




Στους δρόμους οι αγρότες στο Αίγιο

Κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, έκαναν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αγρότες της Αιγιάλειας, με βασικά αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Μπλόκο στον κόμβο της Ιόνιας οδού στο Χαλίκι, αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αμφιλοχία, την Τετάρτη 30/1/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου