Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Δεν είναι πραγματική η αύξηση της διαφθοράς που καταγράφει η Διεθνής Διαφάνεια

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο η οργάνωση μετρά την «αντίληψη για τη διαφθορά» και όχι «το πραγματικό της μέγεθος» Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αύξηση της
διαφθοράς στην Ελλάδα που καταγράφει η έκθεση της Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Διαφάνεια», απλά «προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς». Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση στη Ελλάδα παρατηρείται αύξηση της διαφθοράς και για το 2016 η χώρας μας κατετάγη στην 69η θέση έναντι της 58ης του 2015, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οφείλει να διευκρινίσει ότι «η κατάταξη και «βαθμολόγηση» της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού αμφισβητεί την επιστημονική «τεκμηρίωση της μεθοδολογίας με την οποία διεξάγεται η μέτρηση», σημειώνει

ότι «η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων» και προσθέτει:

«Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία τουλάχιστον. Προκύπτει λοιπόν ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι».

Δεν παραλείπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι στρατηγική δέσμευση της Κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση η γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου