Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

 Μακρόν και Αναστασιάδης συζήτησαν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο
χωρών - Η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μόνιμη ναυτική παρουσία με τον ελλιμενισμό πλοίων της στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»


Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η Κύπρος για τις αεροναυτικές δυνάμεις της χώρας του αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Όπως ανέφεραν πηγές του protothema.gr ο κ. Μακρόν συζήτησε με τον Κύπριο Πρόεδρο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο της PESCO.

Η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μόνιμη ναυτική παρουσία με τον ελλιμενισμό πλοίων της στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης". Στην βάση ήδη γίνονται έργα εμβάθυνσης και επέκτασης καθώς είναι μια από τις υποδομές που προσφέρει η Κύπρος στη PESCO. Ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Ιταλία. Παράλληλα η Κύπρος προσφέρει διευκόλυνσης και στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στη Πάφο. Η Γαλλία και η Ιταλία πέραν του ενδιαφέροντος τους για παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν και έναν επιπλέον λόγο που αφορά την δραστηριοποιηση των εταιρειών TOTAL και ΕΝΙ στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου