Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

Διπλωματικός πυρετός στο παρασκήνιο και πιθανό ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τη
Μόσχα - Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ήρθε λίγες ώρες μετά την εξαίρεση της Άγκυρας από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον για το Ιράν
Δηλώσεις, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν ισχυρο ρήγμα στις ανανεωμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και δεν θα το κάνει ποτέ».

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται σε μία στιγμή που το ΝΑΤΟ και οι Δυτικές δυνάμεις θεωρούν τη Ρωσία ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την εισβολή στην Ουκρανία, με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή και την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα δοκιμάστηκαν σε οριακό επίπεδο μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό, στα σύνορα της Συρίας με τη Ρωσία. Μετά από διαβουλεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η διαφαινόμενη ρήξη μετατράπηκε σε αναθέρμανση των μεταξύ τους σχέσεων, με την υπογραφή μεγάλων εμπορικών συμφωνιών και συνεργασιών.

Η δε Τουρκία, έχει συμφωνήσει για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και το «πάγωμα» στην παράδοση των αεροσκαφών F-35 μετά από απόφαση του αμερικανικού Κονγκρέσου.


Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, κάτι δείχνει να αλλάζει στο διεθνές σκηνικό, καθώς οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Κριμαία και την «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισε, προσάρτησή της στη Ρωσία, έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τις νέες κυρώσεις και το εμπάργκο κατά του Ιράν, από τις οποίες εξαιρούνται οκτώ χώρες, με την Τουρκία να περιλαμβάνεται στην ολιγομελή αυτή λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου