Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

το πλοίο γεωτρύπανο που θα κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Το Stena IceMAX αποτελεί ίσως την κορωνίδα των γεωτρητικών σκαφών παγκοσμίως - Έχει μήκος 228 μέτρα και το ειδικό για σκληρά πετρώματα γεωτρύπανό του μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και τα 10.000 πόδια κάτω από τη θάλασσα

Το πλοίο γεωτρύπανο, Stena IceMAX το οποίο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ στις 15 Νοεμβρίου για λογαριασμό της EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10, αποτελεί ίσως την κορωνίδα των γεωτρητικών σκαφών παγκοσμίως. Έχει μήκος 228 μέτρα και το γεωτρύπανο του που είναι ειδικό για σκληρά πετρώματα μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και τα 10.000 πόδια κάτω από τη θάλασσα.

Το πλοίο γεωτρύπανο έχει ήδη βάλει πλώρη για τη Μεσόγειο και αναμένεται γύρω στις 12 Νοεμβρίου να καταπλεύσει αρχικά στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό αλλά και για παραλαβή του τεχνικού προσωπικού το οποίο ήδη άρχισε να καταφθάνει στην Κύπρο.

Tο υπερσύχρονο Stena IceMAX έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα πρόληψης εκρήξεων (BOP). Πρόκειται για μια μεγάλη, εξειδικευμένη βαλβίδα ή παρόμοια μηχανική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση φρεατίων πετρελαίου και αερίου για την αποφυγή εκρήξεων , την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση αργού πετρελαίου ή / και φυσικού αερίου από πηγάδι. Συνήθως εγκαθίστανται σε στοίβες άλλων βαλβίδων. Επίσης χρησιμοποιεί τον ανυψωτήρα Cameron Load King.

Το Stena IceMAX που είναι βρετανικής κατασκευής μπορεί να φιλοξενήσει προσωπικό από 180-220 άτομα και έχει ένα κατάστρωμα εργασίας 17.5000 τετραγωνικών μέτρων. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι 12 κόμβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου