Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Κακκαβιά - η ψαρόσουπα με το παράξενο όνομά

Φαίνεται πως αυτή η ψαρόσουπα πήρε το παράξενο όνομά της από τον κάκκαβο, μια χύτρα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να βράζουν κυρίως ψάρια.
Πάντως τη συνταγή τη μάθαμε από τους ψαράδες, αν και λέγεται ότι κάθε ψαράς και συνταγή, κάθε ψαριά και παραλλαγή, με τους ίδιους να υποστηρίζουν πως η σωστή κακκαβιά πρέπει να βράσει με θαλασσινό νερό και σε σιγανή φωτιά για να χυλώσει.

Υλικά
  • 1 κιλό πετρόψαρα (σκορπίνες, δράκαινες, χάνους, πέρκες και όποιο άλλο σπαρταριστό ψαράκι)
  • 2 πατάτες
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • 10-12 κλαδάκια σέλινο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • χυμό από 4 λεμόνια
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε όλα τα λαχανικά, εκτός από το ψιλοκομμένο σέλινο. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίχνετε τότε τα ψάρια, καθαρισμένα και αλατισμένα. Προσθέτετε -αν χρειάζεται- λίγο νερό ακόμα ώστε να τα μισοσκεπάζει και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Όταν βράσουν και τα ψάρια, ρίχνετε το χυμό λεμονιού.
  • Τα σουρώνετε και, ανάλογα με τα ψάρια, μπορείτε είτε να τα περάσετε από μύλο λαχανικών και να ανακατέψετε τον πολτό στη σούπα είτε να τα σερβίρετε ολόκληρα μέσα στο σουρωμένο ζωμό.
  • Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο σέλινο και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου