Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε για σύμβουλό του τον γαμπρό του Γιέλτσιν


Ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ παντρεύτηκε το 2002 την κόρη του Γιέλτσιν – Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ο Γιουμάσεφ είναι επί 18 χρόνια σύμβουλος του Πούτιν, όμως η γνωστοποίηση έγινε... κατά λάθος
Τον Βαλεντίν Γιουμάσεφ, γαμπρό του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως αμισθί σύμβουλό του.

Η ανακοίνωση έγινε από το Κρεμλίνο, ενώ το πρακτορείο TASS μετέδωσε ένα πλήρες και αναλυτικό βιογραφικό του Γιουμάσεφ, σύμφωνα με το οποίο την περίοδο 1997-1998 ήταν προσωπάρχης του Κρεμλίνου, ενώ στις περιόδους 1996-1997 και 1998-1999 διετέλεσε σύμβουλος του τότε προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Ο Γιουμάσεφ παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την κόρη του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο το 2002 και απέκτησαν ένα παιδί, τη Μαρία.

Ήταν 18 χρόνια σύμβουλος και αποκαλύφθηκε λόγω... λάθους

Ωστόσο, παρότι η είδηση του διορισμού του ακούστηκε ως εντυπωσιακή, η ρωσική υπηρεσία του BBC αποκάλυψε ότι «ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ επί 18 χρόνια είναι σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αμισθί», αν και το σχετικό διάταγμα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πηγές του BBC, το διάταγμα για το διορισμό του Γιουμάσεφ δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω... τεχνικού λάθους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στην εφημερίδα RBK, ότι ο Γιουμάσεβ πράγματι είναι επι χρόνια αμισθί σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και πως διατάγματα για τον επαναδιορισμό του «υπήρξαν και παλαιότερα». Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει γιατί τα προηγούμενα διατάγματα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί και εάν το σημερινό διάταγμα δημοσιεύτηκε λόγω λάθους.

Μάλιστα, ο γνωστός πολιτειολόγος Γκλεμπ Παβλόφσκι, ο οποίος την δεκαετία του 90 ήταν μέλος του επιτελείου του Γιέλτσιν, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι ο Γιουμάσεφ είναι επί χρόνια πρόεδρος του Πούτιν, αλλά λέει ότι είναι «έμπιστος, όχι τυπικός, αλλά πραγματικός».

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ως σύμβουλος ήταν αρμόδιος για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ήταν αμισθί σύμβουλος, λέει ο Παβλόφσκι και υποθέτει ότι ο Γιουμάσεφ, ως πρώην προσωπάρχης του Κρεμλίνου, συμβούλευε τον Πούτιν στα ζητήματα που έχουν σχέσεις με τους επιχειρηματίες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου