Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Καβούρι: Οι καντίνες γίνονται εστιατόρια

Καβούρι: Οι καντίνες γίνονται εστιατόρια 
Μια αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων της δημοτικής αρχής για την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου έκανε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Η αυξανόμενη ανησυχία των κατοίκων της Βουλιαγμένης που ήδη έχουν συγκεντρώσει ψηφιακά εκατοντάδες υπογραφές σε μια έκκληση με τίτλο “Σώστε το Καβούρι”, ώθησε τον δήμαρχο να εξηγήσει με μακέτες, αεροφωτογραφίες και γραφήματα το χρονικό της αυθαιρεσίας των καντινών που κατεδαφίστηκαν αλλά και τα σχέδια δόμησης των νέων δημοτικών ακινήτων.




Ο δήμαρχος υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι τα υπό ανέγερση σήμερα δημοτικά ακίνητα έχουν τις προβλεπόμενες άδειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως η Αρχαιολογία και η Περιφέρεια.
Εκείνο που παρέλειψε όμως να πει είναι ότι η παρούσα δημοτική αρχή επέλεξε τη λύση με τη μέγιστη δόμηση, εξαντλώντας όλα τα επιτρεπόμενα όρια προς τα πάνω, τόσο στις δομημένες επιφάνειες όσο και στα τραπεζοκαθίσματα.
Στο Καβούρι δεν θα υπάρχουν πλέον καντίνες ή αναψυκτήρια, αλλά δύο κανονικά εστιατόρια των 125 τετραγωνικών, με 150 τραπεζοκαθίσματα το καθένα και πέργκολες για να τα στεγάζουν σε μια συνολική επιφάνεια 425 τετραγωνικών σε κάθε επιχείρηση.
Η παρουσίαση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προσπάθησε να ωραιοποιήσει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα, συγκρίνοντας τη νέα κατάσταση με το καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας που επικρατούσε.
Η δημοτική αρχή υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της:
Η συνολική δόμηση στην παραλία είναι μειωμένη κατά 575 τ.μ. (από 821 τ.μ. σήμερα είναι 246 τ.μ.). Το εμβαδό των στεγάστρων είναι μειωμένο κατά 210 τ.μ. (από 400 τ.μ. σε 210 τ.μ.), η πλακόστρωση μειώνεται κατά 20 τ.μ. (από 505 τ.μ. σε 485 τ.μ.) και οι ομπρέλες που υπάρχουν σήμερα στην παραλία είναι περίπου 70 ενώ στο παρελθόν (2011) είχαν φτάσει τον αριθμό των 140”.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι δύο τσιμεντένιες πλάκες των 425 τετραγωνικών που ήδη στήθηκαν, ξεπερνούν τα 821 τετραγωνικά των παλιών δομημένων επιφανειών στις τρεις καντίνες. Τα ίδια τα κτήρια μίκρυναν σε επιφάνεια, ωστόσο συνολικά οι εγκαταστάσεις με τις πέργκολες και τα τραπεζοκαθίσματα, θα δίνουν την ίδια εικόνα όγκου.

Το χρονικό της αυθαιρεσίας
Ενδιαφέρον πάντως είχε η έκθεση του ιστορικού των παλιών καντινών, που η σημερινή δημοτική διοίκηση με χαρακτηριστική καθυστέρηση κατεδάφισε, καθώς λειτούργησαν ανενόχλητες μέχρι το καλοκαίρι του 2017.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι καντίνες “έπαιρναν στεροειδή” και χρόνο με τον χρόνο επεκτείνονταν.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από αεροφωτογραφίες του Google Earth, η καντίνα Α το 2008 είχε επιφάνεια 220 τετραγωνικά, το 2011 έγινε 400 τετραγωνικά ενώ ένα χρόνο αργότερα μεγάλωσε περισσότερο και έγινε 500 τετραγωνικά.
Ανάλογα “φούσκωνε” και η καντίνα Γ που από 140 τετραγωνικά το 2008, έφτασε τα 305 τετραγωνικά το 2012.
Η κοινοπραξία που διαχειριζόταν τα δημοτικά αυτά ακίνητα ουσιαστικά από το 2012 κήρυξε και στάση πληρωμών προς τον Δήμο, διεκδικώντας μάλιστα με αγωγές μαμούθ από τον Δήμο τεράστια ποσά. Οι βεβαιωμένες οφειλές της κοινοπραξίας μέχρι σήμερα πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως ενημέρωσε όμως ο Δήμαρχος, η εταιρεία αυτή βρίσκεται υπό καθεστώς λύσης και ρευστοποίησης, οπότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο είσπραξης των μισθωμάτων που οι ενοικιαστές δεν κατέβαλλαν.
Σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αν οι πλειοδότες των νέων δημοτικών ακινήτων σχετίζονται με τους παλιούς διαχειριστές, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε με νόημα ότι η διαδικασία της δημοπρασίας αποκλείει τους οφειλέτες, χωρίς όμως να αποκλείσει τη σχέση των νέων διαχειριστών με τους παλιούς…

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου