Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Το αλκοόλ βελτιώνει τις δεξιότητες μας στις ξένες γλώσσες

   

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 Γερμανοί που σπούδαζαν σε Ολλανδικό Πανεπιστήμιο - Σε κάθε συμμετέχοντα, δόθηκε τυχαία, είτε ένα ποτό με χαμηλή δόση αλκοόλης είτε ένα ποτό
που δεν περιείχε καθόλου αλκοόλ - Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ συνοδεύει την καθημερινότητα μας, επισφραγίζει τις ιδιαίτερες στιγμές μας, «χαλαρώνει» τις αναστολές μας και μας κάνει πιο κοινωνικούς και ευδιάθετους.
Στην πραγματικότητα, όμως, το αλκοόλ θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι παραπάνω, από μία ερωτική εξομολόγηση ή από ένα φλερτ με κάποιον σ' ένα μπαρ.




Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μία ήπια δόση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ομιλητών να μιλήσουν μια δεύτερη γλώσσα.
Ενώ το αλκοόλ εμποδίζει την ικανότητα των ανθρώπων να θυμούνται και να δίνουν προσοχή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα τους να μιλούν μια δεύτερη γλώσσα, στην πραγματικότητα αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει την κοινωνική ανησυχία, γεγονός που όπως αποδεικνύεται, βελτιώσει την ικανότητα των ανθρώπων να μιλούν μία ξένη γλώσσα.
Ο στόχος της μελέτης, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και του King's College του Λονδίνου, ήταν να ελεγχθεί, για πρώτη φορά, αν το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις δεξιότητες μας στις ξένες γλώσσες.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις μιας χαμηλής δόσης αλκοόλ στην ικανότητα των συμμετεχόντων να πραγματοποιήσουν μία συνομιλία στα ολλανδικά.
Στην έρευνα αυτή, συμμετείχαν 50 Γερμανοί που σπούδαζαν σε Ολλανδικό Πανεπιστήμιο (Μάαστριχτ) και είχαν, μόλις, μάθει να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν στα ολλανδικά.
Σε κάθε συμμετέχοντα, δόθηκε τυχαία, είτε ένα ποτό με χαμηλή δόση αλκοόλης είτε ένα ποτό που δεν περιείχε καθόλου αλκοόλ, ενώ η δόση αλκοόλης κυμαινόταν ανάλογα με το σωματικό βάρος του ατόμου.
Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχοντας μίλησε με έναν ερευνητή, στα ολλανδικά για λίγα λεπτά.
Οι συζητήσεις ηχογραφήθηκαν και οι δεξιότητες της ξένης γλώσσας κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκαν από δύο Ολλανδούς ομιλητές, οι οποίοι δε γνώριζαν αν ο συμμετέχων είχε καταναλώσει αλκοόλ ή όχι.
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, επίσης, τις δικές τους δεξιότητες στην ολλανδική γλώσσα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ είχαν σημαντικά καλύτερη βαθμολογία για την ολλανδική γλώσσα, συγκεκριμένα καλύτερη προφορά, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό.
Ωστόσο, η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν είχε καμία επίδραση στην αυτοαξιολόγηση των συμμετεχόντων.
Η συν-επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο University of Liverpool's Institute of Psychology, Health and Society, Dr. Inge Kersbergen, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην προφορά μιας ξένης γλώσσας σε άτομα που πρόσφατα έμαθαν αυτή τη γλώσσα».
Παρ' όλα αυτά, ένα άλλος συν-επικεφαλής της μελέτης, ο Dr. Fritz Renner αναφέρει ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν χαμηλή δόση αλκοόλ και ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην είναι ωφέλιμα όταν προφέρονται κάποιες λέξεις σε μία ξένη γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου