Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Πώς η «Χρύσα του Kiku» βρέθηκε από τον Γουλανδρή στη φυλακή

Χρυσάνθη Ντάφλου: Πώς η «Χρύσα του Kiku» βρέθηκε από τον Γουλανδρή στη φυλακή
Ο δεσμός με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, ο χωρισμός, η ανεργία και το πάθος για τον τζόγο που σημάδεψαν τη ζωή της
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το όνομά της ήταν απαραίτητο για να περάσει κάποιος την είσοδο του μυστικιστικού τότε «Kiku» στο Κολωνάκι, του εστιατορίου που άνοιξε ο Λεωνίδας Γουλανδρής όταν, τρώγοντας σούσι ένα βράδυ στο Λονδίνο, αποφάσισε να μυήσει τους Αθηναίους στην κουζίνα που ο ίδιος θεω­ρούσε την καλύτερη του κόσμου.
Για την αθηναϊκή ελίτ που έσπευσε να εντρυφήσει στο μυθικό πλέον εστιατόριο της Δημοκρίτου, η 31χρονη τότε Χρυσάνθη Ντάφλου έγινε πολύ γρήγορα η «Χρύσα του “Kiku”». Μόνο που την περασμένη Δευτέρα, στα 55 της χρόνια, η πάλαι ποτέ φιλόδοξη γυναίκα, που κάποιες φορές συστηνόταν ακόμη ως «κυρία Γουλανδρή», καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για κλοπή και απάτη, με την έφεσή της να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Είχε προηγηθεί μια υπεροπτική, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, απολογία της, στην οποία υποστήριξε ότι δεν έκλεψε τίποτε γιατί δεν είχε ανάγκη να το κάνει, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και πάλι τη σχέση της με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, άσχετα αν αυτή έχει τελειώσει εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη δίκη αλλά και μέσα στη δικογραφία, φιλοξενούμενη επί μήνες στην κατοικία της σχεδιάστριας Ελένης Κοντορούση, η Χρυσάνθη Ντάφλου έκλεψε από την παιδική της φίλη ρολόγια του συζύγου της, κοσμήματα της ίδιας, ακόμη και κοστούμια του γιου της. Το συγκλονιστικό είναι ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η φίλη της την είχε βοηθήσει.  Το είχε ξανακάνει στο παρελθόν όταν την είχε προσλάβει ως υπάλληλο στο κατάστημά της στη Βουκουρεστίου, αρχές της δεκαετίας του ’80, και διαπίστωσε, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ότι την έκλεβε.

Οταν η τελευταία το παραδέχτηκε με ντροπή, η σχεδιάστρια την απέλυσε χωρίς να κινηθεί δικαστικά εναντίον της, πιστεύοντας ότι θα το εκτιμούσε. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Χρυσάνθη Ντάφλου κατάφερε να έρθει κοντά σε αυτό που αποκαλείται «υψηλή κοινωνία» χάρη στη σχέση της με τον Λεωνίδα Γουλανδρή, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Εγινε η «Χρύσα του “Kiku”», απολάμβανε luxury διακοπές, αποδράσεις με θαλαμηγούς, κοινωνικά καλέσματα και μια ζωή που είχε ονειρευτεί από τότε που ήταν μικρό κορίτσι σε μια γειτονιά στο Μαρούσι. Μεγαλώνοντας το μόνο που ήθελε, όπως τόσα άλλα κορίτσια, ήταν να ζήσει μια άλλη ζωή, αυτή που έβλεπε στην τηλεόραση και τα περιοδικά της εποχής, να φοράει ακριβά ρούχα, να μένει στο Κολωνάκι και να συγχρωτίζεται με την ελίτ. Μόνο που τελικά το τίμημα γι' αυτή τη ζωή αποδείχθηκε πολύ ακριβό...

Ο Λεωνίδας Γουλανδρής άνοιξε το «Kiku» στο Κολωνάκι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θέλοντας να μυήσει τους Αθηναίους στη γιαπωνέζικη κουζίνα, που ο ίδιος θεωρούσε την καλύτερη του κόσμουΗ καταδίκη χωρίς αναστολή 

Την περασμένη Δευτέρα σε αίθουσα των δικαστηρίων της Ευελπίδων η 55χρονη γυναίκα που δικαζόταν για απάτη και κλοπή άκουγε απαθής τις καταθέσεις για όσα είχε κάνει όχι σε κάποιον τυχαίο άνθρωπο, αλλά στην παιδική φίλη της. Ελάχιστοι θα αναγνώριζαν στο πρόσωπό της την άλλοτε αγέρωχη και υπεροπτική «Χρύσα του “Kiku”», όπως έμαθαν όλοι στους κοσμικούς κύκλους των Αθηνών να αποκαλούν τη Χρυσάνθη Ντάφλου.

Ακόμη πιο λίγοι ίσως θα πίστευαν ότι η πρώην σύντροφος του Λεωνίδα Γουλανδρή, με τον οποίο χώρισαν το 1999-2000, θα εξακολουθούσε χρόνια αργότερα να συστήνεται ως σύντροφός του και να χρησιμοποιεί ενίοτε το όνομά του για να μένει στον «Αστέρα» ημέρες ολόκληρες.
Δείγμα κι αυτό της μυστικοπάθειας με την οποία είχε τυλίξει τον εαυτό της, ειδικά από τη στιγμή που λόγω της σχέσης της με τον γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας εισχώρησε στην υψηλή αθηναϊκή κοινωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ολοι τη θυμούνται ως μια αινιγματική και απρόσιτη γυναίκα, η οποία δεν μιλούσε σχεδόν ποτέ για τον εαυτό της. Μόνο η παιδική της φίλη την ήξερε τόσο πολύ καλά...

Για τις δύο φορές που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της, της το ξεπλήρωσε με κλοπές, όπως αναφέρεται στη μήνυση που της έκανε. Σύμφωνα με αυτήν, την πρώτη φορά που η Χρυσάνθη Ντάφλου δούλευε ως υπάλληλος στο μαγαζί της οικειοποιήθηκε πολλές φορές μέρος των εισπράξεων και χρήματα που έπαιρνε από πελάτισσες, πουλώντας φορέματα κατά την απουσία της σχεδιάστριας χωρίς να κόβει αποδείξεις.

Τη δεύτερη και ενώ η φίλη της τη φιλοξενούσε σπίτι της για μήνες ολόκληρους, η «Χρύσα του “Kiku”», όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, έκλεψε ρολόγια, κοσμήματα και ρούχα συνολικής αξίας 177.000 ευρώ, τα οποία πούλησε προκειμένου να συνεχίσει να ζει την glam ζωή που απολάμβανε για μια περίπου εικοσαετία. Τότε που πίστευε ότι θα ήταν για πάντα δίπλα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, του εφοπλισμού και της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου