Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πώς η Αυστραλία μένει για 25 χρόνια μακριά από την ύφεση

Πώς η Αυστραλία μένει για 25 χρόνια μακριά από την ύφεση
Ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει -στον βαθμό που της επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες- η Ελλάδα - Τα βήματα, οι προβλέψεις και το μυστικό της επιτυχίας
Η Ελλάδα βυθίζεται για μία ακόμη χρονιά στην ύφεση, αναζητώντας τρόπος να απεγκλωβιστεί και να πάρει βαθιά ανάσα. Πώς θα το καταφέρει;




Η απάντηση βρίσκεται σε μία μαγική φράση. Στις «δοκιμασμένες συνταγές». Ο καιρός για πειράματα έχει παρέλθει προ πολλού και ενώ η ελληνική οικονομία, παρ' ότι διολίσθησε αρκετά επίπεδα χαμηλότερα, ανασαίνει με το... καλαμάκι κάτω από την επιφάνεια του νερού, η Αυστραλία, που πέρασε μία σοβαρότατη κρίση τη δεκαετία του '80, καταφέρνει για 25η συνεχόμενη χρονιά, να μείνει μακριά από την ύφεση, παρουσιάζοντας ανάπτυξη, ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Τα παραπάνω είναι μία διαπίστωση. Για να έχει αξία, πρέπει να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα βήματα που έγιναν, καθιστώντας την οικονομία μίας μεγάλης χώρας σε μία εκ των πιο σταθερών παγκοσμίως. Πώς το κατάφεραν οι Αυστραλοί;

1)Αξιοποίησαν τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που διαθέτει το υπέδαφος της χώρας. 

Δίχως να χρονοτριβούν με μακροχρόνιες έρευνες και διαγωνισμούς ανάθεσης, προχώρησαν στη δημιουργία εξαιρετικά μεγάλων ορυχείων, κυρίως σε σιδηρομεταλλεύματα και κάρβουνο. Πριν προχωρήσουν στην επένδυση, έκλεισαν εξαγωγικά συμβόλαια με κολοσσιαίες αγορές, όπως η Κίνα. Συνέπεια ήταν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες εκτός των άλλων, είναι η πιο αδρά αμοιβόμενες στη χώρα, καλύπτοντας τουλάχιστον το 9% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Ακόμη και η λήξη του συμβολαίου με την Κίνα το 2013, που προκάλεσε αναταράξεις, απολύσεις και μίνι κρίση, η οποία ωστόσο, ουδέποτε έφτασε στο σημείο να τραβήξει την οικονομία στην ύφεση.

2)Πρόβλεψη για κάθε σενάριο και έτοιμα αντίμετρα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άνθρωποι έχουν αναλύσει όλα τα σενάρια και έχουν καταρτίσει πλάνο αντιμετώπισης για καθένα από αυτά. Όταν το 2013, που σημειώθηκε η μίνι κρίση με τη λήξη των εξαγωγικών συμβολαίων με την Κίνα, η ανεργία ανήλθε στο υψηλότερο ποσοστό της τις τελευταίες δεκαετίες, αγγίζοντας το 6,5%, ενεργοποιήθηκαν αμέσως μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα από τα έσοδα που αποκόμιζε το κράτος μέσω των κινεζικών αγορών.

3)Μειώθηκε το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 1,5%

Μία προετοιμασία που έγινε, ήταν η απελευθέρωση της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές ομάδες και πολιτικές κομμάτων. Το 2011, λοιπόν, μειώθηκε το επιτόκιο από το 4,75% στο 1,5%, με συνέπεια να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των εσωτερικών επιχειρήσεων και η οικονομία να είναι έτοιμη να καλύψει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές. Όπως και έγινε το 2013. Η αυστραλιανή οικονομία ταρακουνήθηκε, αλλά πολύ γρήγορα κάλυψε το χαμένο έδαφος, παρ' ότι επιβραδύνθηκε σε επίπεδο ανάπτυξης. Το πιο «φθηνό» δολάριο έδωσε ώθηση στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή. Ο δανεισμός τροφοδότησε την πραγματική οικονομία και την αγορά και η κρίση ύφεσης αποφεύχθηκε σε ικανό ποσοστό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 10% η βιομηχανική παραγωγή, καλύπτοντας το έλλειμμα από τη μείωση εξαγωγών των μεταλλευμάτων. Επίσης, με το φθηνό δολάριο, η Αυστραλία έγινε ένα μέρος προσιτό για τουρίστες και σπουδαστές.

Εν κατακλείδι, οι Αυστραλοί πρόβλεψαν και αποφάσισαν ακαριαία τις αντιδράσεις της επερχόμενης κρίσης. Δημιούργησαν μία οικονομία ακόμη πιο ευέλικτη και πλέον βρίσκονται στη φάση της σταθεροποίησης, επενδύοντας στους τομείς που διαβλέπουν ότι θα αποφέρουν έσοδα στο μέλλον και ρυθμίζοντας τις εξορύξεις στα επίπεδα που έχει ανάγκη η χώρα και η αγορά.

Πριν απ' όλα τα παραπάνω, είχαν δημιουργηθεί οι μηχανισμοί καταπολέμησης της γραφειοκρατίας (με μία ηλεκτρονική αίτηση ανοίγεις επιχείρηση - Με την εγγραφή σου στα μητρώα, απολαμβάνεις όσα δικαιώματα έχεις αυτόματα στον λογαριασμό σου), προσαρμογής της αγοράς (ο άνεργος εκπαιδεύεται σε νέο επάγγελμα βάσει των προβλέψεων για το μέλλον σε χρόνο ρεκόρ, ενώ πριμοδοτείται για όσο διάστημα είναι εκτός δουλειάς με το πραγματικό μίνιμουμ ποσό διαβίωσης) και πολλά ακόμα, τα οποία προϋποθέτουν μία σύγχρονη και ευέλικτη οικονομία και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου