Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Επέστρεψαν στο μουσείο του Άμστερνταμ δύο κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ

Επέστρεψαν στο μουσείο του Άμστερνταμ δύο κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ
Τα έργα «Παραλία στο Scheveningen με θυελλώδη καιρό» που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 1882 και «Το εκκλησίασμα φεύγει από την Αναμορφωμένη Εκκλησία του Nuenen», δημιούργημα του 1884, είχαν κλαπεί το 2002
Στο... σπίτι τους επέστρεψαν μετά από 14 χρόνια δύο πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.




Τα έργα «Παραλία στο Scheveningen με θυελλώδη καιρό» που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 1882 και «Το εκκλησίασμα φεύγει από την Αναμορφωμένη Εκκλησία του Nuenen», δημιούργημα του 1884, είχαν κλαπεί το 2002 από το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.



Τα έργα εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Ιταλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο στη βίλα του Raffaele Imperiale, ενός «εγκέφαλου» διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης. Οι δύο πίνακες ήταν καλυμμένοι με βαμβακερά σεντόνια και ήταν τοποθετημένοι σε κουτί.



Το 2002, οι κλέφτες είχαν ανέβει στην οροφή του μουσείου με μία σκάλα, μπήκαν στο κτίριο και έκλεψαν τους πίνακες σε μόλις τέσσερα λεπτά. Η κλοπή των δύο έργων συγκαταλέγεται στη λίστα του FBI με τα δέκα σημαντικότερα εγκλήματα στην τέχνη.

«Τους έχουμε ξανά, επέστρεψαν» είπε ο διευθυντής Αξελ Ρούεγκερ και χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ σημαντική για το Μουσείο και την ιστορία του.

«Μετά από 14 χρόνια που βρίσκονταν στην αφάνεια τώρα μπορούν ξανά να λάμψουν» δήλωσε η Ολλανδή Υπουργός Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης Τζετ Μπουσιμέικερ προτού αποκαλύψει τους δύο πίνακες, στα εγκαίνια της επιστροφής των έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου