Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η Apple εγκαταλείπει την «ακριβή εικόνα» της και γίνεται προσιτή σε όλους

Όπως φαίνεται η Apple εγκαταλείπει την «ακριβή εικόνα» της και γίνεται προσιτή σε όλους
Ο τεχνολογικός κολοσσός από την Καλιφόρνια, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, φαίνεται ότι κάνει μια «ιστορική» στροφή σε νέους πελάτες, με πιο... μικρό πορτοφόλι
Για χρόνια, οι πελάτες της Apple διαμαρτύρονται για το λεγόμενο "Apple Tax". Την παραπάνω διαφορά δηλαδή στα χρήματα που καλείται να πληρώσει κάποιος έναντι παρόμοιων προϊόντων από άλλες εταιρείες, μόνο και μόνο για αποκτήσει τηλέφωνο ή λαπτοπ με το δαγκωμένο μήλο.




Η Apple συντήρησε για χρόνια την φήμη της. Αντικείμενα καλοφτιαγμένα, όμορφα και ψηλής ποιότητας να πωλούνται ως προϊόν πολυτελείας.
Αλλά με ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη, η Apple, αποκάλυψε ένα νέο χαμηλής τιμής iPad καθώς και την αναβάθμιση του λιγότερου ακριβού της iPhone, δείχνοντας ότι σκοπεύει να αρχίσει να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα της.
Παίξε νόμιμα στο Survivor με ειδικά στοιχήματα για το μεγάλο νικητή!
Και αυτό είναι μια κίνηση που η υπόλοιπη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, έλαβε ήδη σοβαρά υπόψιν της.
Αν η Apple αρχίζει να χρησιμοποιεί το τεράστιο απόθεμα μετρητών που έχει (είναι η εταιρία με το περισσότερο ρευστό στον κόσμο) για να φτιάξει προϊόντα τεχνολογίας χαμηλότερου κόστους, τότε αυτό και μόνο αρκεί για να προκαλέσει εφιάλτες στους ανταγωνιστές της.
Την Τρίτη λοιπόν η Apple έριξε την τιμή ενός νέου, ολοκαίνουργου (και όχι refurbished) iPad στα 330 δολάρια! Τιμή για tablet, χαμηλότερη από παρόμοιες συσκευές της Samsung, της Lenovo και της Microsoft.

Στο iPhone SE έγινε μια μεγάλη αναβάθμιση στην χωρητικότητά του (από 16GB και 32GB). Αυτή η κίνηση δείχνει ότι η Apple ξεκίνησε να... ασχολείται σοβαρά με το φθηνότερο iPhone της.
Ο ανεξάρτητος αναλυτής Neil Cybart σημείωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η Apple κάνει τα προϊόντα της πιο προσβάσιμα σε μικρότερα πορτοφόλια. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο δείχνει».
Μερικά παραδείγματα ακόμα που επικυρώνουν αυτή την πιο οικονομική στροφή της Apple:
Τα AirPods κοστίζουν 159 δολάρια, χαμηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλα ασύρματα ακουστικά στην αγορά. Το Apple Watch ξεκινάει από 269 δολάρια και είναι φθηνότερο από τα αντίστοιχα Android της Samsung ή της Fossil».

Στην μακροσκελή ανάλυσή του ο Neil Cybart διατυπώνει διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτήν την αλλαγή στρατηγικής της Apple.
Αξεσουάρ όπως τα AirPods ή το Apple Watch θα μπορούσε να είναι όχημα για να "αναγκαστούν" περισσότεροι άνθρωποι να αγοράσουν το iPhone για παράδειγμα.
Από την άλλη, ο επίσης διάσημος αναλυτής της εταιρίας από το Cupertino, πιστεύει ότι o λόγος που η Apple πιέζει την αγορά χαμηλού εισοδήματος τόσο πολύ, είναι επειδή ο Tim Cook θέλει εξίσου να πιέσει και την αγορά υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

«Όλα γίνονται για το "Consumer Segmentation", την τμηματοποίηση της αγοράς δηλαδή. Ο Tim Cook χρησιμοποιεί την τιμή των προϊόντων της Apple για να αυξήσει τη βάση των καταναλωτών της. Οι υψηλές ποσότητες ρευστού που διαθέτει επιτρέπουν στην εταιρία να ρίξει το κόστος και έτσι να κανει τα προϊόντα της πιο προσιτά. Η τακτική αυτή ωστόσο στη συνέχεια ωθεί στο άλλο άκρο. Μεγαλώνοντας την βάση των καταναλωτών της μέσω των premium προϊόντων της, η Apple καταφέρνει το απόλυτο: και τα πολύ ακριβά της προϊόντα να πωλούνται στους καταναλωτές εκείνους που έτσι και αλλιώς θα τα αγόραζαν, αλλά ταυτόχρονα μέσω της διευρυμένης βάσης καταναλωτών της, «αναγκάζει» και εκείνους που δεν έχουν ή δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν πολλά χρήματα, να αποκτήσουν εκτός από τα βασικά προϊόντα της (iPhone, iPad, iMac) και περιφερειακά (ακουστικά, ρολόι, θήκες κλπ)».
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Apple ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε μια «μάρκα πολυτελείας». Είναι ήδη σε ορισμένα μέρη, όπως η τεράστια αγορά της Κίνας για παράδειγμα, όποιος έχει στην κατοχή του iPhone, θεωρείται ότι έχει... κύρος! Όπως περίπου όταν πρωτοήρθε το iPhone και την Ελλάδα.
Εν κατακλείδι, είναι δύσκολο για την Apple να συνεχίσει να μεγαλώνει. Η Apple είναι ήδη η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο!
Οπότε μόνος τρόπος να συνεχίζει να γίνεται μεγαλύτερη είναι να πουλάει τα προϊόντα της σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται ή και σε νέες, πιο φτωχές αγορές όπως η Ινδία. Αυτό όμως απαιτεί πιο προσιτές τιμές.
Από την άλλη όμως η Apple έχει και ένα... image να διατηρήσει. Το να πουλάει ξαφνικά προσιτή τεχνολογία για όλους, είναι ένα παιχνίδι που μερικές άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Lenovo ή η Huawei μπορούν και ξέρουν να παίζουν καλύτερα από την Apple.
Και αυτό είναι ένα νέο στοίχημα για την εταιρία με το δαγκωμένο μήλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου