Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Θυμός: Πώς να αντιμετωπίσουμε τον «οργισμένο μας αντίπαλο»

Θυμός: Πώς να αντιμετωπίσουμε τον «οργισμένο μας αντίπαλο»
Μπορώ να μάθω να εκφράζω τον θυμό μου, χωρίς επιθετικότητα; Είναι όντως ένα "τέρας" που αν το αφήσω ανεξέλεγκτο μπορεί να σαρώσει τα πάντα στη ζωή μας, να καταστρέψει σχέσεις, ζωές;
Μπορώ να μάθω να το εκφράζω χωρίς επιθετικότητα; Είναι ερωτήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια.




Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Έρχεται η στιγμή που για συγκεκριμένους λόγους διακατέχεστε από μια έντονη επιθετική τάση και διάθεση μέσα από την οποία εξωτερικεύεται τον θυμό σας που σας πνίγει σαν βρόγχος γύρω από το λαιμό και που αδυνατείτε να τον καταπνίξετε, γιατί αισθάνεστε ότι είστε αδύναμοι απέναντι του και υποκύπτετε στα κελεύσματα αυτού του αρειμάνιου τυράννου με τις "άγριες" διαθέσεις και έρμαιο στην καταστροφική μανία που σας ωθεί να κινείστε σε ένα επικίνδυνο σπιράλ ολέθρου και ψυχοσυναισθηματικού "θανάτου".

Για παράδειγμα αυθόρμητα θα σας έτυχε να χτυπήσετε με σφοδρότητα το χέρι σας στο τραπέζι, στον τοίχο ή οπουδήποτε μετά από έντονη λογομαχία για να εκτονώσετε την οργή και τον θυμό σας ή να σας εκνευρίσει ο συνομιλητής σας ή ακόμα να έχετε εμπλακεί σε διαπληκτισμό με έναν οδηγό για μια θέση στάθμευση.

Όλα αυτά τα δυσάρεστα και ψυχοφθόρα γεγονότα αποτελούν σίγουρα μια καλή δικαιολογία, μια καλή αφορμή για να ενεργοποιηθεί ο θυμός και το άτομο να υπεισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο βίαιων και επιθετικών ξεσπασμάτων και να παρασυρθεί σε κρεσέντο συναισθηματικών εκρήξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου