Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Καρχαρίας έγινε «μαμά» χωρίς να ζευγαρώσει και άφησε... άφωνους τους ερευνητές

Βίντεο: Καρχαρίας έγινε «μαμά» χωρίς να ζευγαρώσει και άφησε... άφωνους τους ερευνητές
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παρθενογένεση στο συγκεκριμένο είδος. «Μαμά» πρόσφατα έγινε ένας θηλυκός καρχαρίας-λεοπάρδαλη σε ένα ενυδρείο στην Αυστραλία, εξέλιξη που αντιμετωπίστηκε με χαρά αλλά και απίστευτη...
έκπληξη από το προσωπικό των εγκαταστάσεων. Ο λόγος; Η Leonie (όπως ονομάζεται η «καρχαρίνα») τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει χωριστά από το ταίρι της, το οποίο έχει μεταφερθεί σε άλλο ενυδρείο για ερευνητικούς σκοπούς.




Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η Leonie από το 2006 ζευγάρωνε ετησίως με τον αρσενικό καρχαρία που είχε μεταφερθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό στο Reef HQ Aquarium, στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας. Όταν το 2012 πήραν τον «σύντροφό» της από μακριά της, εκείνη συνέχισε να παράγει μη γονιμοποιημένα αυγά (με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι κότες, υπό φυσιολογικές συνθήκες).

Αρκετούς μήνες μετά, μέλη του προσωπικού βρήκαν έμβρυα να αναπτύσσονται μέσα σε κάποια από τα αυγά. Κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν επέζησε, όμως στις αρχές του 2016 βρέθηκαν ακόμα περισσότερα γονιμοποιημένα αυγά και μάλιστα τρία από αυτά - προς μεγάλη έκπληξη όλων - εκκολάφθηκαν.

Αρχικά, οι ερευνητές πίστεψαν ότι η Leonie είχε καταφέρει να αποθηκεύσει σπέρμα από το πρώην «ταίρι» της, μια μέθοδος που έχει ήδη παρατηρηθεί σε κάποια είδη καρχαριών αλλά και ερπετών. Ωστόσο, η εξέταση του DNA που πάρθηκε από τα καρχαριάκια απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αφού σε αυτά βρέθηκε μόνο γενετικό υλικό της μητέρας τους.

Σύμφωνα με ερευνητές που μίλησαν στην Independent, η απρόσμενη και πρωτοφανής αυτή «στροφή» στην ασεξουαλική αναπαραγωγή, που δεν έχει καταγραφεί ξανά στο συγκεκριμένο είδος και είναι εξαιρετικά σπάνια στα σπονδυλωτά, «πυροδοτήθηκε» από την απομάκρυνση του αρσενικού καρχαρία.

«Η Leonie προσαρμόστηκε στις συνθήκες. Είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσο ευέλικτο είναι το αναπαραγωγικό σύστημα των καρχαριών», αναφέρει η Dr Christine Dudgeon, από τη σχολή Βιοιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικά σπάνιο αυτό φαινόμενο της μετάβασης από τη σεξουαλική στη μη σεξουαλική αναπαραγωγή έχει καταγραφεί μόλις τρεις φορές σε σπονδυλωτούς οργανισμούς, με τα άλλα περιστατικά να αφορούν ένα αιχμάλωτο σαλάχι και έναν βόα σφιγκτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου