Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

7 ενδείξεις ότι είσαι εργασιομανής

7 ενδείξεις ότι είσαι εργασιομανής
Η εργασιομανία αποτελεί μία από τις πιο ύπουλες ψυχολογικές «ασθένειες», αφού σπανίως το άτομο που πάσχει από αυτή είναι σε θέση να το αντιληφθεί. Αλλά, ακόμη και τα άτομα του περιβάλλοντός του δεν δίνουν σημασία στα σημάδια τα οποία μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Άλλωστε, το να έχει κανείς δουλειά στις μέρες μας, και μάλιστα να εργάζεται και αρκετές ώρες, μόνο αρνητικό δεν είναι στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο εν γένει.
Υπάρχουν όμως ορισμένες ενδείξεις που δείχνουν ότι κάποιος είναι εργασιομανής. Δείτε ποιες είναι αυτές και αναγνωρίστε αν κάποιος δικός σας άνθρωπος (ή και εσείς προσωπικά) έχει πρόβλημα.

Συζήτηση
Όταν συμμετέχει σε μία συζήτηση με φίλους και συγγενείς, ένας εργασιομανής συνήθως επιλέγει θέματα σχετικά με τη δουλειά του. Σχεδόν κάθε προσωπική του ιστορία/υπόθεση αφορά τη δουλειά του και τις εμπειρίες του εκεί. Ακόμα και αν αναφερθεί για λίγο σε κάποιο άλλο θέμα, σύντομα θα επιστρέψει το ενδιαφέρον της κουβέντας και πάλι στην δουλειά του.

Φίλοι/παρέες
Ένας εργασιομανής τείνει να συναναστρέφεται με τα άτομα που συναντάει/συνεργάζεται καθημερινά στον χώρο εργασίας του, ακόμα και εκτός δουλειάς. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, του είναι δύσκολο να διατηρήσει μια φιλική επικοινωνία με τρίτους, εκτός των ατόμων στη δουλειά του.

Συγκεντρωτισμός
Ένας εργασιομανής θέλει να έχει τον έλεγχο κάθε πτυχής της δουλειάς που κάνει και σπανίως επιμερίζει τις ευθύνες στους υφισταμένους του. Πιστεύει ότι για να γίνει κάτι σωστά, πρέπει να γίνει με τον δικό του τρόπο, οπότε και αναλαμβάνει εκείνος προσωπικά σχεδόν κάθε project στη δουλειά.

Κινητό τηλέφωνο
Ο εργασιομανής είναι διαρκώς «συνδεδεμένος» με το κινητό του τηλέφωνο. Δεν νιώθει άνετα στη σκέψη ότι θα καθυστερήσει να δει κάποιο email ή κάποια πληροφορία που αφορά τη δουλειά του. Συνήθως, αφαιρείται, και μοιάζει απόμακρος σε μια κουβέντα, επειδή έχει τον νου του στο κινητό, περιμένοντας κάποιο μήνυμα/email.

Διακοπές
Αν προσέξετε ότι κάποιος δεν χρησιμοποιεί τις ημέρες των διακοπών που δικαιούται μέσα στον χρόνο, παρά μόνο όταν «τον υποχρεώνουν» να λείψει από τη δουλειά, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για άτομο που είναι εργασιομανής.

Ιδέες μέσα στη νύχτα ή στον ύπνο
Κάποιος που είναι εργασιομανής, μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας για να σημειώσει μια ιδέα/παρατήρηση που είχε σχετικά με την δουλειά του. Επίσης, ακόμα και όταν κοιμάται, έχει σκέψεις και εικόνες που αφορούν τη δουλειά και είναι το μόνο πράγμα που θα συζητήσει το πρωί που θα ξυπνήσει.

«Δεν είμαι άρρωστος»
Τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αρρωσταίνουν το πρώτο που κάνουν είναι να ειδοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά (ακόμα και τα παιδιά το κάνουν με το σχολείο!) ο εργασιομανής νιώθει τύψεις, επειδή θα λείψει και πείθει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια τους άλλους γύρω του, ότι δεν είναι άρρωστος και μπορεί κάλλιστα να πάει στην δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου