Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ για το ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ

Αγαπητές Συνδημότισσες και αγαπητοί Συνδημότες,
Πριν 16 ημέρες, την 14η Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκαν 2 (δυο) συναντήσεις στα Γραφεία της ΕΥΔΑΠ (Ιλισίων και Λαοδικείας γωνία).
Η 1η Συνάντηση έγινε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Σπάτων – Αρτέμιδος στις 10.30 π.μ. (και διήρκησε 3 ώρες περίπου).
Η 2η Συνάντηση έγινε με αντιπροσωπεία Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας στις 2.15 μ.μ. (και διήρκησε 2,5 ώρες περίπου).




Απ΄ την μεριά της ΕΥΔΑΠ (και στις δυο συναντήσεις) ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης – Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης & Παραγωγής Έργων και ο κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος – Τεχνικός Σύμβουλος σε Ζητήματα Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής, Μελετητής.
Και στις δυο συναντήσεις , ετέθησαν περίπου τα ίδια ερωτήματα προς τους Αντιπροσώπους της ΕΥΔΑΠ.
Στη 2η Συνάντηση με τους Αιρετούς είχα προσωπική συμμετοχή. Έτσι γνωρίζω απολύτως καλά τι συζητήθηκε και μεταφέρω τα πιο σημαντικά (κατά την γνώμη μου) και όπως αυτά τα έχω σημειώσει.

Συγκεκριμένα :
- Ρωτήσαμε : «Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η Ψυττάλεια μπορεί να δεχθεί 1.200.000 μ³ λυμάτων και σήμερα δέχεται μόνο τις 750.000 μ³. Δηλαδή το 62 % της Χωρητικότητάς της.
Γιατί λέτε ότι δεν μπορεί να δεχθεί και άλλες μερικές χιλιάδες μ³ που είναι τα δικά μας λύματα; Δηλαδή των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου;»
- Απάντησαν : «Αυτή είναι η μισή αλήθεια που σας λένε. Αφορά την Παροχή (το Υδραυλικό Φορτίο αν ήταν καθαρό νερό). Η άλλη μισή αλήθεια έχει να κάνει με το Ρυπαντικό Φορτίο και το Άζωτο που περιέχει. Εκεί η Χωρητικότητα της Ψυττάλειας έχει ξεπεραστεί κατά πολύ πιο πάνω από το 100 % της δυνατότητάς της!!
Σήμερα, προσπαθούμε να βρούμε κονδύλια της τάξεως των 40 – 50.000.000 € για να την αναβαθμίσουμε ΑΜΕΣΑ, ώστε να φτάσουμε την χωρητικότητα σε Ρυπαντικό Φορτίο στο 93 %. Έτσι, θα μπορέσουμε να εντάξουμε στο Δίκτυο τις πόλεις του Δήμου Διονύσου (Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Διόνυσο και Άνοιξη).
Αυτές οι πόλεις ήταν απ΄ την Αρχή στη Σύμβαση της Ψυτάλλειας και τις παραγκωνίσαμε για να πάρουμε τις πόλεις του Δήμου Παλλήνης ώστε να γίνει πιο μικρό το ΚΕΛ των Βορείων Μεσογείων.»

- Ρωτήσαμε : «Ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να συνδεθούμε με την Ψυττάλεια. Το τελευταίο σημείο που θα συλλέγει τα λύματα του Δήμου Παλλήνης βρίσκεται στη θέση ΄΄Μπακαλόπουλο΄΄. Σ΄ αυτή τη θέση εφάπτεται η πόλη των Σπάτων και οι άλλες πόλεις (Πικέρμι, Ραφήνα και Αρτέμιδα) απέχουν λίγα χιλιόμετρα.
Δεν είναι σωστό και εύκολο να ενωθούν οι αποχετεύσεις των πόλεών μας στο ΄΄Μπακαλόπουλο΄΄; Με αυτό το τρόπο δεν θα περιορίσουμε σημαντικά των αριθμό των τοπικών Συλλεκτήρων (΄΄πιεστικών΄΄) με αντίστοιχη μείωση των κινδύνων της αστοχίας;»
- Απάντησαν : «Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις πόλεις του Δήμου Παλλήνης. Αφού απέχουν ελάχιστα απ΄ το δίκτυο της Ψυττάλειας (που η άκρη του είναι στην Αγία Παρασκευή) να τις συνδέσουμε στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής.
Όμως δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα θα δημιουργήσουμε ένα ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ Αγωγό που θα συλλέγει ΟΛΑ τα λύματα των πόλεων του Δήμου Παλλήνης (Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας) και των Γλυκών Νερών και θα τον οδηγήσουμε στον πιο κοντινό συλλεκτήρα που έχει τη δυνατότητα να δεχθεί αυτό το φορτίο! Αυτός ο συλλεκτήρας βρίσκεται μετά τα ΄΄Σίδερα Χαλανδρίου΄΄!
Αν συλλέγαμε και τα δικά σας λύματα, τότε ο συλλεκτήρας που θα μπορούσε να δεχθεί αυτά τα λύματα, βρίσκεται μετά τη ΄΄Μεταμόρφωση΄΄!
Ένας τέτοιος αγωγός πέρα απ΄ το τεράστιο κόστος, θα αντιμετώπιζε δύο αξεπέραστα προβλήματα:
. Περνώντας από πυκνοδομημένες περιοχές θα συναντούσε ΑΠΕΙΡΑ προβλήματα από άλλους αγωγούς λυμάτων και ύδρευσης, από αρχαιολογικούς χώρους, από υποδομές τηλεφωνίας και ΔΕΗ, κ.λ.π.!
. Επίσης, θα χρειάζονταν ένα πλήθος τοπικών συλλεκτήρων (΄΄πιεστικών΄΄)! Τα λύματα θα χρειάζονταν 4 – 5 ημέρες να φτάσουν στην Ψυττάλεια. Όμως παραμένοντας στους τοπικούς συλλεκτήρες, θα δημιουργούσαν λάσπη και αέρια. Στο τέλος, η λάσπη θα έμενε στους συλλεκτήρες και στην Ψυττάλεια θα έφτανε μόνο το αέριο!!!»

- Ρωτήσαμε : «Ποιού Βαθμού θα είναι το ΚΕΛ στο ΄΄Πλατύ Χωράφι΄΄;;»
- Απάντησαν : «Οπωσδήποτε 3ου Βαθμού! Δεν θα ΄΄πετάμε΄΄ ούτε μια σταγόνα νερού μετά την επεξεργασία των λυμάτων! Όλη η ποσότητα του νερού είναι Πλήρως Ανακτήσιμη! Θα συγκεντρώνεται σε δεξαμενές και στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο αξιοποίησης του ανακτώμενου νερού (στις καλλιέργειες, στα δασίλεια, στα πάρκα, στις παραλιακές δενδροφυτεύσεις, κ.λ.π.)! Δηλαδή ο στόχος μας θα είναι η ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΡΔΕΥΣΗ και ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ του Υδροφόρου Ορίζοντα!!
Θα πρέπει να σημειώσετε ότι,
. Οι Ελληνικές προδιαγραφές της ποιότητας του ανακτώμενου νερού απ΄ τους Βιολογικούς είναι 10 φορές πιο ΑΥΣΤΗΡΕΣ απ΄ τις παγκόσμιες!
. Η ΕΥΔΑΠ θα κατασκευάσει το ΚΕΛ με προδιαγραφές πολύ πιο αυστηρές απ΄ τις Ελληνικές! Θα είναι όμοιες με αυτές της Κύπρου ή του Ισραήλ!
Εμείς, θα παρακαλέσουμε τους Δήμους να πάρουν τους καλλίτερους Επιστήμονες του είδους και να μας ελέγχουν σε κάθε στάδιο της κατασκευής, αλλά και της λειτουργίας του ΚΕΛ!
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να δώσει το μήνυμα παντού, ότι είναι μια εξαιρετικά ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Εταιρία»

- Ρωτήσαμε : «Τι μέγεθος και τί κόστος θα έχει το ΚΕΛ;»
- Απάντησαν : «Δεν θα κάνουμε το λάθος της Ελευσίνας όπου κατασκευάσαμε ένα ΚΕΛ με προοπτικές 50ετίας και σήμερα δεν έχουμε πλήρη λειτουργία, με συνέπεια να κινδυνεύσουμε να πληρώσουμε πρόστιμα για την ΄΄μη πλήρωση της χωρητικότητας ΄΄.
Το ΚΕΛ στο ΄΄Πλατύ Χωράφι΄΄ θα το αναπτύξουμε σε 3 (τρια) Στάδια :
. Στο 1ο Στάδιο, το ΚΕΛ θα δεχθεί τα λύματα των ολοκληρωμένων Οικισμών των πόλεων οι οποίοι έχουν αμετάκλητα χαραγμένη την Οδοποιία τους. Δηλαδή αυτοί που έχουν Πράξη Εφαρμογής ή είναι παλιοί Οριστικοί Οικισμοί!
Αυτή η κατασκευή θα καλύψει τις σημερινές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στα επόμενα 10 (δέκα) χρόνια από τις νέες Πράξεις Εφαρμογής και τις νέες Εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης.
. Στο 2ο Στάδιο, το ΚΕΛ θα καλύψει τις τότε ανάγκες αποχέτευσης και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στα επόμενα 10 (δέκα) χρόνια.
. Στο 3ο Στάδιο, το ΚΕΛ θα καλύψει ΟΛΕΣ τις ανάγκες της αποχέτευσης και θα είναι το ΟΡΙΣΤΙΚΟ. Θα προβλέπει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στα επόμενα 20 (είκοσι) χρόνια.
Εν ολίγοις, η κατασκευή θα λύσει το θέμα της Αποχέτευσης των λυμάτων των Δήμων σας για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον!!
Ακόμη, σε κάθε Στάδιο ανάπτυξης (εκτός του 1ου), θα ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ τα υπάρχοντα μηχανήματα με άλλα καινούργιας, σύγχρονης τεχνολογίας.
Όσο αφορά το κόστος, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι με αυτή την μέθοδο ανάπτυξης του ΚΕΛ το κόστος (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) δεν θα ξεπερνάει το 60% του αρχικά προβλεπόμενου. Δηλαδή δεν θα ξεπεράσει τα 70.000.000 €!»

- Ρωτήσαμε : «Πόση έκταση θα απαλλοτριώσει η ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του ΚΕΛ;;»
- Απάντησαν : «Η Έκταση που θα απαλλοτριωθεί δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες του 1ου Σταδίου, αλλά θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες της ΤΕΛΙΚΗΣ ανάπτυξης (και του 3ου Σταδίου) του ΚΕΛ! Δηλαδή υπολογίζουμε ότι θα ξεπερνάει τα 170 (εκατόν εβδομήντα) στρέμματα γης!
Εκεί, πέραν του ΚΕΛ θα δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!! Εμείς το βλέπουμε σαν ένα μελλοντικό ΄΄ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ΄΄ και όχι μόνο σαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων!!
Γι΄ αυτό το θέμα θα σας έχουμε και 2 (δυο) πολύ ευχάριστες εκπλήξεις που θα τις ανακοινώσουμε σε ένα μήνα μαζί και με τις άλλες ανακοινώσεις για το ΚΕΛ!»

- Ρωτήσαμε : «Τα έργα για την κατασκευή των Εσωτερικών Δικτύων, θα γίνουν;; Και αν ναι, από ποιον θα γίνουν και πότε θα γίνουν;;»
- Απάντησαν : «Η κατασκευή των ΒΑΣΙΚΩΝ Εσωτερικών Δικτύων των πόλεων των Δήμων σας, θα γίνουν απ΄ την ΕΥΔΑΠ. Θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα με την κατασκευή του ΚΕΛ. Ότι γίνεται σήμερα με τις πόλεις του ΚΕΛ Κορωπίου.
Όσο αφορά το Χρονοδιάγραμμα των Μελετών και των έργων, θα τηρήσουμε αυστηρά αυτό που ήδη έχουμε ανακοινώσει! Όμως, ενδεικτικά σας λέμε ότι ΟΛΕΣ οι μελέτες θα δημοπρατηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο και την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα έργα!!»

- Ρωτήσαμε : «Όλα αυτά που σήμερα συζητήσαμε, τα είχατε πεί και στους Δημάρχους των Δήμων μας;»
- Απάντησαν : «Βεβαίως!! Και πολύ περισσότερα απ΄ αυτά που σήμερα συζητήσαμε!
Όμως με λύπη μας διαπιστώναμε ότι τόσο οι Δήμαρχοι όσο και αυτοί που μας σύστηναν οι Δήμαρχοι σαν συνεργάτες τους, σας μετέφεραν ΜΟΝΟ το 1/3 της ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!
Και κάθε φορά τους επισημαίναμε ιδιαίτερα και επίμονα ότι για την ΕΥΔΑΠ η ΄΄Λύση Ψυτάλλεια΄΄ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!
Ειδικότερα στο Δήμαρχό σας κ. Δημήτρη Μάρκου, σε αίτημά του απαντήσαμε με το υπ΄ αριθμ. 17.610 / 21-12-2015 έγγραφό μας, όπου μεταξύ άλλων του επισημαίνουμε : «… σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατη η παροχέτευση των λυμάτων των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) ..»! Δυστυχώς μάθαμε ότι σας το είχε κρύψει!!»

Αγαπητές Συνδημότισσες και αγαπητοί Συνδημότες
Στην 3ωρη συνάντησή μας με τους κορυφαίους παράγοντες της ΕΥΔΑΠ συζητήσαμε πολύ περισσότερα απ΄ τα παραπάνω που σας μεταφέρω και που είναι τα σπουδαιότερα κατά την δική μου εκτίμηση.

Όμως, ανεξάρτητα απ΄ αυτό, απολύτως σίγουρο είναι το γεγονός ότι στο τέλος της συζήτησης, έμεινε σε όλους η Αίσθηση ότι το ΚΕΛ που θα κατασκευαστεί θα αποτελέσει ένα τεράστιο ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!!

Η δε συνολική επένδυση που θα γίνει για την Αποχέτευση, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην περιοχή μας, μετά την κατασκευή του Αεροδρομίου!!!

Και σε αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε και τη ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ του Ρέματος Ραφήνας από την θέση ΄΄Παπασιδέρη – Νάσιουτζικ΄΄ έως την παραλία της Ραφήνας (όπως μας ενημέρωσαν)!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :
Κλείνοντας αυτό το Ενημερωτικό Δελτίο, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις που αποδεικνύουν ότι το επίπεδο της ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ όσων ασχολούνται με τα κοινά!
Συγκεκριμένα, δεν είναι μόνο τα ΨΕΜΑΤΑ, η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και οι ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ που μας έλεγαν και συνεχίζουν να λένε οι Δήμαρχοι (ειδικά ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας που έχει ΄΄σπάσει΄΄ όλα τα ρεκόρ) και οι συνεργάτες τους!
Εδώ, παρατηρήσαμε ότι αν και πέρασαν 15 ημέρες από τις ΠΛΗΡΕΙΣ και εξαιρετικά ΣΟΒΑΡΕΣ συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ΕΥΔΑΠ,
  • Ο μοναδικός επιστημονικός φορέας που είναι ο Σύλλογος Μηχανικών, ακόμη ΔΕΝ έχει εκδώσει ένα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ Δελτίο Τύπου, όπου να περιγράφει απλά και κατανοητά αυτά που συζητήθηκαν!
  • Το ίδιο ακριβώς ΔΕΝ αισθάνθηκαν την στοιχειώδη αυτοδιοικητική ανάγκη να εκδώσουν ένα ΚΟΙΝΟ και αντικειμενικό Δελτίο Τύπου, οι δύο Επικεφαλής της Ήσσονος και Ελάσσονος Μειοψηφίας όπου να περιγράφει απλά και κατανοητά αυτά που συζητήθηκαν, δεδομένου ότι είχαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες να πουν ως Επικεφαλής Συνδυασμών, έστω και ΜΙΑ αλήθεια για το ΚΕΛ:
  • Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου την 15η Απριλίου 2016 και
  • Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας την 26η Απριλίου 2016.
Δυστυχώς είτε σιώπησαν, είτε έλεγαν ΑΛΛΑ αντί ΑΛΛΩΝ!!!!

Με τιμή
Χρήστος Τσαντήλας
Σπάτα, 30 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου