Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Πού κοστίζει 44 δολ. το χοτ ντογκ και 55 δολ. η σαλάτα;


Πού κοστίζει 44 δολ. το χοτ ντογκ και 55 δολ. η σαλάτα;
Απλησίαστα...
Το Νταβός δεν απευθύνεται στην τσέπη των κοινών θνητών. Εδώ θα χρειαστείς τουλάχιστον 100 δολάρια για να ξεγελάσεις την πείνα σου. Ομως αν είσαι απλά ένας «κοινός θνητός»
είναι αμφίβολο έως εντελώς απίθανο να βρεθείς εκεί, έστω και για μια ώρα.
Η πόλη φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Επικλινείς στέγες ξεπροβάλλουν μέσα από το χιόνι και τα έλατα είναι το μοναδικό πράσινο που δίνει λίγο χρώμα στο κάτασπρο σκηνικό. Η πόλη φυσικά λέγεται Νταβός και κάθε χρόνο γεμίζει προσωπικότητες, πανίσχυρους ηγέτες, επιχειρηματίες, γκουρού των οικονομικών, αστέρες της μουσικής και του κινηματογράφου από κάθε πλευρά του πλανήτη για να διοργανωθεί το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Απ' όλους αυτούς δεν λείπει το χρήμα, αλλά στο τέλος της εβδομάδας θα είναι κατά τι φτωχότεροι, αφού οι τιμές του φαγητού εδώ είναι κάτι περισσότερο από αστρονομικές.

Στο υπέρκομψο Steigenberger Grandhotel Belvédère, όπου χτυπά και η καρδιά του Συνεδρίου, ακόμα κι ένα ταπεινότατο μενού ζυγίζει το βάρος του σε χρυσάφι. Ένα χοτ ντογκ συνοδευμένο από πίκλες, τηγανητά κρεμμύδια και μουστάρδα κοστολογείται 38 ελβετικά φράγκα ή περίπου 43,50 δολάρια. Μια σαλάτα του Καίσαρα με παρμεζάνα, περίπου 55 δολάρια. Ενα ποτήρι χύμα μπύρα σε ένα τοπικό εστιατόριο, 7,50 δολάρια.

Οι τιμές απευθύνονται λες αποκλειστικά σε δισεκατομμυριούχους, αλλά υπάρχει εντελώς άλλη άποψη αν κάνεις βόλτα και ρωτήσεις στο κοντινό εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Η Bruna Minelli διευθύνει ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων. Τα μάλλινα που πουλά προέρχονται από την Ιταλία και, όπως υπονοεί, η ξαφνική υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου – με αντίστοιχη πτώση του ευρώ – της προκάλεσε περισσότερα από ένα προβλήματα.

«Μας επηρέασε πολύ», ανέφερε στο CNBC. Το στοκ της έχει υποτιμηθεί και μάλιστα εν μέσω του Γενάρη που είναι και η εποχή που πουλά περισσότερο. Τώρα τα προϊόντα της θα πωληθούν 20% φθηνότερα, λέει. Με το φθηνότερο ευρώ, οι πελάτες στο τουριστικό Νταβός είναι πιθανό να επιχειρήσουν να κάνουν περισσότερα παζάρια απ'ό,τι συνήθως.
 
 
 newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου