Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης-Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Στα 5 χρόνια λειτουργίας και δράσης η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου έχει διοργανώσει αμέτρητες εκδηλώσεις απεύθυνσης στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα στην πολιτεία. Οι
προτάσεις για εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για όλους και αποφασίζονται στις ανοιχτές συνελεύσεις του χώρου.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η ομάδα του γυάλινου που ασχολείται με την αστική καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και λειτουργεί τράπεζα σπόρων ενταγμένη στο δίκτυο ανταλλαγής «Το Πελίτι», ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της διατροφής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Παράλληλα τα Εργαστήρια Εναλλακτικής Οικιακής Οικονομίας που αφορούν την παραγωγή και την μεταποίηση οικιακών προϊόντων εχουν σκοπό την αύξηση του επιπέδου αυτάρκειάς μας, απαραίτητης συνιστώσας της αυτονομίας και της ελευθερίας.

Καθημερινά στο Βοτανικό λειτουργούν κύκλοι αυτομόρφωσης που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παιδεία. Τα εργαστήρια αποτελούν αφορμή επαναδιαπραγμάτευσης της γνώσης και αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης διδάσκοντα - διδασκόμενου.
Η Theatre de votanique σεβόμενη τις αρχές λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου και στηριζόμενη στην αυτοοργάνωση, το συνεργατικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα των μελών της, με την καθοδήγηση του συντονιστή της, παρουσιάζει παραστάσεις κάθε χρόνο εντός και εκτός Βοτανικού Κήπου.
Το παιδικό εργαστήρι πέρα από τα εβδομαδιαία εργαστήρια διοργανώνει φεστιβάλ και παραστάσεις. Λειτουργεί με βάση τη συνεργασία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, και τη δημιουργική αλληλεπίδραση της γνώμης, της φαντασίας και της συμπεριφοράς, θέτοντας έτσι τα σπέρματα για αλληλέγγυα ενήλικη συμπεριφορά.
Η ομάδα των Γερμανικών που κατάφερε να κάνει την αλληλοδιδακτική πράξη αφού τα τελευταία χρόνια οι προχωρημένοι μαθητές κάνουν μάθημα στους αρχάριους.
Επίσης σε εβδομαδιαία βάση έχουν λειτουργήσει στο χώρο εργαστήρια κίνησης, γλώσσας, νήματος, εναέριων ακροβατικών, ελεύθερου σχεδίου, ξυλογλυπτικής, σκάκι, φωτογραφίας, κατασκευής κούκλας καθώς και η δανειστική βιβλιοθήκη. Πολύ συχνά γίνονται προβολές ταινιών τις οποίες επιλέγει η κινηματογραφική ομάδα του χώρου.
Κάθε χρόνο οι ομάδες της κατάληψης διοργανώνουν στην αρχή του καλοκαιριού ένα φεστιβάλ στο οποίο παρουσιάζονται τα έργα τους αλλά και γίνονται πολιτικές συζητήσεις για θέματα επικαιρότητας.
Καθημερινά μετά τις 7 στο χώρο λειτουργεί το καφενείο για κουβέντα και καφέ και το παντοπωλείο το οποίο και διαθέτει προϊόντα, κατευθείαν από τους παραγωγούς,
Συνέλευση κάθε Τρίτη στις 20.00
Στοιχειά επικοινωνίας:
Votanikoskipos.blogspot.com
mail: votanikoskipos@gmail.com
facebook: Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου