Ελληνικούς χορούς και μουσικές παραστάσεις απόλαυσαν οι επισκέπτες της εκδήλωσης
Ναι, οι μαραθώνιοι στην πραγματικότητα ξεκίνησαν στην πόλη του Μαραθώνα. Ο πρώτος
μαραθώνιος στην ιστορία ξεκίνησε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα το 490 π.Χ. και εξιστορείται στο μύθο του Φειδιππίδη. Ο πρώτος οργανωμένος μαραθώνιος έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896.
Όσον αφορά το Μαραθώνιο του Τορόντο «Scotiabank Toronto Waterfront Marathon», ξεκίνησε χθες στην GreekTown όταν ο Δήμαρχος του Μαραθώνα, Ελλάδος -- Ιορθάνης Λουίζος -- συμμετείχε σε μια συμβολική Λαμπαδηδρομία και Αφή της Φλόγας. Οι επισκέπτες επίσης απόλαυσαν παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς καθώς και μουσικές παραστάσεις.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την GreekTown on the Danforth BIA και τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Βοϊδονικόλα, καθώς και τη Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Φραγγεδάκη. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας: Αξιότιμος Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο Κος Αντώνης Αρτεμάκης: Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, ο Κος Alan Brookes: Διευθυντής του Μαραθωνίου Scotiabank Toronto Waterfront Marathon, και ο Κος Kyle McNamara: Ανώτερος Αντιπρόεδρος, Scotiabank.
Φέτος, η Φλόγα του Μαραθωνίου γιορτάζει την 2.504η επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα. Το 2007, η «Φλόγα του Μαραθωνίου» καθιερώθηκε να καίει ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης και να διαδίδει τα ιδεώδη του Μαραθωνίου σε όλο τον κόσμο - το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της προώθησης της συμμετοχής στον αθλητισμό ως τρόπο ζωής. Ως θεματοφύλακες, ο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), ο Δήμος του Μαραθώνα και η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων καθιέρωσαν ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της «Φλόγας του Μαραθωνίου» με άλλες πόλεις που οργανώνουν μεγάλους διεθνείς μαραθωνίους. Το Τορόντο είναι υπερήφανο να συγκαταλέγεται στις ανακηρυχθείσες πόλεις-εταίρους. Η Φλόγα μεταφέρει το πνεύμα, τις αξίες και τα ιδανικά του Μαραθώνιου Κινήματος στο Μαραθώνιο του Τορόντο «Scotiabank Toronto Waterfront Marathon», που έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013.
Ο Μαραθώνιος και ο Μύθος του Φειδιππίδη
Ένας γενναίος Αθηναίος οπλίτης-αγγελιοφόρος ονομαζόμενος Φειδιππίδης έτρεξε τον πρώτο «Μαραθώνιο δρόμο» στην ιστορία το 490 π.Χ. Έτρεξε 40 χιλιόμετρα από το πεδίο μάχης στο Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, φέρνοντας νέα της ξακουστής νίκης των Ελλήνων. Επρόκειτο για μια ιστορική νίκη ενάντια σε ανυπέρβλητα εμπόδια, όπου 10.000 ηρωικοί Αθηναίοι νίκησαν ένα στρατό των Περσών από 150.000 άνδρες. Η μύθος θέλει τον Φειδιππίδη να φθάνει στην Αθήνα, να αναφωνεί «Νενικήκαμεν» («Νικήσαμε»), και στη συνέχεια να πεθαίνει από εξάντληση.
Η Μάχη του Μαραθώνα είναι μία από τις πιο υπερήφανες στιγμές στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Οι δυνάμεις των Αθηναίων και των Πλαταιών νίκησαν τους Πέρσες για πρώτη φορά στην ξηρά. Η νίκη αυτή τούς γέμισε με πίστη στο πεπρωμένο τους να αντέξουν για τρεις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός. Λέγεται ότι μια ήττα των Αθηναίων σε αυτήν τη μάχη θα μπορούσε εύκολα να έχει αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Είκοσι τέσσερις αιώνες αργότερα, ποιητές, καλλιτέχνες και η ίδρυση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ενδυνάμωσαν το μύθο του Φειδιππίδη και του μαραθωνίου, και ξεκίνησαν τη μεταμόρφωσή τους σε ένα από τα πιο σημαντικά μαζικά κινήματα στον κόσμο σήμερα. Το 1869, ο Γάλλος ζωγράφος και σκιτσογράφος, Luc-Olivier Merson απεικόνισε την άφιξη του Φειδιππίδη στην Αθήνα και τη διακήρυξη της νίκης σε έναν δυνατό, ρομαντικό πίνακα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Άγγλος Robert Browning συνέχισε να χτίζει τον ηρωικό μύθο στο ποίημά του, «Φειδιππίδης»:
Η καθιέρωση της εκδήλωσης του «Μαραθωνίου» και του μύθου του Φειδιππίδη ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Μαραθωνίων, ο Γάλλος ιστορικός Michele Breal πρότεινε την αναπαράσταση του θρυλικού δρόμου του Φειδιππίδη σε μια εκδήλωση που θα αποτελούσε δοκιμασία για την ανθρώπινη αντοχή. Προσφέρθηκε ακόμα να θεσπίσει ένα ασημένιο τρόπαιο για το νικητή. Ο Βαρώνος Pierre de Coubertin, η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, και ο Δημήτριος Βικέλας, ο Έλληνας λόγιος και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1894 μέχρι το 1896, υιοθέτησαν την ιδέα με ενθουσιασμό. Ο μύθος του Αθηναίου οπλίτη-δρομέα-αγγελιοφόρου τιμήθηκε έτσι με έναν αγώνα δρόμου 40 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα.
Αυτός ο αγώνας Μαραθωνίου που οργανώθηκε για πρώτη φορά έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου, ως το «τελικό, κορυφαίο γεγονός» των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργανώτρια χώρα ήταν εκστασιασμένη όταν ο Έλληνας νεροκουβαλητής, Σπύρος Λούης, τερμάτισε νικητής με 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα - και ο μαραθώνιος καθιερώθηκε αμετάκλητα ως το κορυφαίο αθλητικό αγώνισμα της σύγχρονης εποχής. Η απόσταση καθορίστηκε στα 42,195 χιλιόμετρα στους Ολυμπιακούς του 1908 και χρειάστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1920 για να καθιερωθεί οριστικά ως η ακριβής, μοναδική απόσταση του «μαραθώνιου δρόμου». Εμπνευσμένος από την Αθήνα, ο Μαραθώνιος της Βοστώνης εγκαινιάστηκε την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου του 1897, και ο αγώνας συνεχίζεται!
Η Φλόγα του Μαραθωνίου και τι αντιπροσωπεύει
Το 2007, η «Φλόγα του Μαραθωνίου» καθιερώθηκε να καίει ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης και να διαδίδει τα ιδεώδη του Μαραθωνίου σε όλο τον κόσμο - το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της προώθησης της συμμετοχής στον αθλητισμό ως τρόπο ζωής. Δημιουργήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, το Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) και το Δήμο του Μαραθώνα, και υιοθετήθηκε αμέσως από την AIMS [Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και συνδεδεμένη ένωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF)] και από το παγκόσμιο Μαραθώνιο Κίνημα. Η «Φλόγα του Μαραθωνίου» ανάβει κάθε Οκτώβριο/Νοέμβριο, την παραμονή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής διεθνούς τελετής που λαμβάνει χώρα μέσα στον ιερό αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου των πολεμιστών της Μάχης του Μαραθώνα. Η «Φλόγα» φυλάσσεται στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Δήμο του Μαραθώνα, καθ' όλο το έτος μετά την τελετή αφής της.
Ως θεματοφύλακες, ο ΣΕΓΑΣ, ο Δήμος του Μαραθώνα και η AIMS καθιέρωσαν ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της «Φλόγας του Μαραθωνίου» με άλλες πόλεις που οργανώνουν μεγάλους διεθνείς μαραθωνίους. Αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής έχει στόχο όχι μόνο την προώθηση των στόχων του Μαραθώνιου Κινήματος και των ιδανικών της «Φλόγας του Μαραθωνίου», αλλά επίσης να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων που συνδέονται με τη γενέτειρα αυτού του μοναδικού αγωνίσματος. Το Τορόντο είναι υπερήφανο να συγκαταλέγεται στις ανακηρυχθείσες πόλεις-«εταίρους».
Σχετικά με την GreekTown on the Danforth BIA
Η GreekTown είναι η μεγαλύτερη Ελληνική γειτονιά στη Βόρεια Αμερική και μία από τις πλέον κοσμοπολίτικες περιοχές του Τορόντο! Στο Τορόντο κατοικούν περίπου 250.000 Έλληνες και η GreekTown on the Danforth είναι ο εκεί όπου οι κάτοικοι του Τορόντο συνεχίζουν να απολαμβάνουν την Ελληνική κληρονομιά και κουζίνα. Η GreekTown on the Danforth BIA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο εθελοντών, με πρόεδρο τον Κο Κωνσταντίνο Βοϊδονικόλα. Η GreekTown on the Danforth BIA διοργανώνει το μεγαλύτερο υπαίθριο φεστιβάλ του Καναδά με περίπου 1,5 εκατομμύριο συμμετέχοντες. Το φεστιβάλ συνδυάζει εξαιρετικό φαγητό, πολιτισμό και μουσική, με εξαιρετική φιλανθρωπική προσφορά προς όφελος της τοπικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των ετών, η GreekTown έχει δωρίσει πάνω από $1,5 εκατομμύρια στο νοσοκομείο East General Hospital του Τορόντο. Η GreekTown έχει δεσμευτεί για ένα επιπλέον ποσό των $250.000 για την ενίσχυση της παιδιατρικής φροντίδας. Η GreekTown κάνει δωρεές σε έναν αριθμό άλλων τοπικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, οι οποίες πρόσφατα συμπεριέλαβαν δύο διαδραστικούς πίνακες αξίας $5.000 σε δύο τοπικά σχολεία για να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων του 2013 υποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ συνέβαλε με $64 εκατομμύρια στην οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου