Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΜΙΣΤΕΡ ΔΝΤ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ... ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ Π.Ψυχικό

Εφυγε ο «mister Νobody» (κύριος Κανένας), ήρθε ο «ευγενής Σαλονικιός». Κάπως έτσι περιγράφουν οι
γνωρίζοντες την αντικατάσταση του «σκληρού» μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, από τον Γουές ΜακΓκρου, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν το επόμενο διάστημα και θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Μάλιστα, πρόσφατα, βρήκε «αθόρυβα» μόνιμη στέγη στο Παλαιό Ψυχικό.

Με την επιστροφή της τρόικας ο Γουές ΜακΓκρου θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει τα φιλελληνικά του αισθήματα

Ο κ. ΜακΓκρου μπορεί να είναι ένας κλασικός Αμερικανός τεχνοκράτης από αυτούς που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ σε διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο, έχει ωστόσο μια σημαντική πτυχή που μπορεί να παίξει ρόλο στην εδώ παρουσία του: Εζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη αφού είναι γιος του μακροβιότερου προέδρου του Κολεγίου Ανατόλια, δρ. Γουίλιαμ ΜακΓκρου.

Ο πατέρας του αγάπησε την Ελλάδα από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του γνωστού εκπαιδευτικού ιδρύματος, το 1974, και στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ζώντας με την οικογένειά του επί 25 χρόνια στη χώρα μας έγινε λίγο... Ελληνας, όπως λένε άνθρωποι που τον γνώρισαν. Κι έτσι, ο μόνιμος πλέον αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουές ΜακΓκρου, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ζώντας σε ένα όμορφο σπίτι στο Πανόραμα με τους γονείς του και τις δύο αδερφές του. Ο ΜακΓκρου αποφοίτησε από το φημισμένο Pinewood της Θεσσαλονίκης το 1975, αφού πρώτα έκανε τις βόλτες του στην παραλιακή λεωφόρο και γεύτηκε τη ζωή της συμπρωτεύουσας με τους πολλούς Ελληνες και Αμερικανούς φίλους του.

Οπως τονίζουν άνθρωποι που τον γνώρισαν, ο ΜακΓκρου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις παρέες του Pinewood, ευγενικός αλλά λιγομίλητος και ιδιαίτερα συνεσταλμένος. Γενικά, κλειστός χαρακτήρας, αλλά καθόλου σνομπ, κάτι που επιβεβαιώνει τους τελευταίους μήνες και ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο ΜακΓκρου αποφοίτησε από το φημισμένο κολέγιο Pinewood της Θεσσαλονίκης το 1975. Οσοι τον ήξεραν κάνουν λόγο για ένα ευγενικό, αλλά λιγομίλητο και ιδιαίτερα συνεσταλμένο άτομο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συνεργάζονται μαζί του από τις αρχές του 2013, όταν αντικατέστησε τον Καναδό Μαρκ Φλάναγκαν, το... alter ego του Πόουλ Τόμσεν, μιλούν με καλά λόγια για τον κ. ΜακΓκρου, αλλά κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις. «Είναι πολύ πρακτικός, γνώστης των Οικονομικών και διορατικός. Γενικά καλό παιδί που του αρέσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, την οποία δείχνει να αγαπά διότι μεγάλωσε εδώ. Πιστεύω ότι θέλει να βοηθήσει, ωστόσο είναι διπλωμάτης και με την καλή και με την... κακή έννοια. Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μιλάει πάντα αγγλικά, αλλά είμαστε πολύ... προσεκτικοί διότι καταλαβαίνει ό,τι λέμε στα ελληνικά. Γενικώς, όταν βρίσκονται ανώτεροί του στις πολύωρες συζητήσεις, περνά σχεδόν απαρατήρητος», τονίζει ένας από τους Ελληνες διαπραγματευτές και επισημαίνει με νόημα: «Μπορεί να τον αποκαλούν ...Σαλονικό..., λόγω της αγάπης του για την πόλη που μεγάλωσε, είναι όμως, ταυτόχρονα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επομένως μην περιμένουμε λόγω των φιλελληνικών συναισθημάτων του, κάποια ξαφνική αλλαγή στη στάση του Ταμείου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον, όχι στην Αθήνα...».

Ο ΜακΓκρου έδειξε από νωρίς την κλίση του στα εφαρμοσμένα οικονομικά, παρότι μετά τη Θεσσαλονίκη έκανε ελεύθερες τέχνες και επιστήμες στο διάσημο Reed College του Πόρτλαντ. Στη συνέχεια, ωστόσο, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου όπου και πήρε το διδακτορικό του στα Οικονομικά.


Σε ειδικές αποστολές
Αμέσως μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να διδάξει για έναν χρόνο στο κολέγιο Ανατόλια, αλλά τον κέρδισε το ΔΝΤ καθώς με «διαβατήριο» τις καλές σπουδές του, ανέλαβε δύσκολους ρόλους σε διάφορες αποστολές όπως στον Ισημερινό, την Τουρκία, τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ εργάστηκε και ως στέλεχος στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρειών νέας τεχνολογίας NASDAQ και στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη Λευκωσία βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Χριστόφι α όταν το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα προκειμένου να μη φτάσει η κυπριακή οικονομία στην κατάρρευση. Είχε ζητήσει διαρθρωτικές αλλαγές, περικοπές στους μισθούς και μείωση του υπερτροφικού κυπριακού δημόσιου τομέα. Δεν ακούστηκε, όμως, ποτέ...

Σε φρούριο είχε μετατρέψει τη βίλα των 4.000 ευρώ τον μήνα στη Φιλοθέη, ο Μπομπ Τράα.

Αν και στην Αθήνα έρχεται συχνότατα από τις αρχές του 2013, γνωστοί και φίλοι του στη Θεσσαλονίκη τον συναντούσαν πολλά καλοκαίρια καθώς προτιμούσε την Ελλάδα για τις διακοπές του, ειδικά σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής, αλλά εργαζόμενος και ως εποχικό προσωπικό στο κολέγιο.

Οταν αντικατέστησε τον Φλάναγκαν δεν χρειάστηκε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα ενώ τώρα, που ανέλαβε τη θέση του Μπομπ Τράα, δείχνει ότι θέλει να διαφοροποιηθεί από τον «θορυβώδη» και πολλές φορές ερειστικό προκάτοχό του.

Το βεβαιώνουν άλλωστε και οι κινήσεις του στην Αθήνα. Τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να ψάχνει μόνος του να βρει κάποιο σπίτι να ενοικιάσει, χωρίς να θέλει να προκαλέσει όπως ο κ. Τράα, ο οποίος προ τριετίας εγκαταστάθηκε σε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στη Δ. Αρεοπαγίτου με θέα στην Ακρόπολη και όταν τον αντιλήφθηκαν τα Μέσα Ενημέρωσης πήγε στη Φιλοθέη, όπου μίσθωσε μια πολυτελή έπαυλη με 4.000 ευρώ τον μήνα, φρουρούμενος 24 ώρες το 24ωρο. Ηταν τότε που απαιτούσε περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις...

Ο ΜακΓκρου είδε μόνος του διάφορα σπίτια στα βόρεια προάστια, μιλούσε στα Ελληνικά ο ίδιος με τους ιδιοκτήτες και τους μεσίτες και τελικά κατέληξε σε μια καλά κρυμμένη κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, η διεύθυνση της οποίας δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο «Σαλονικιός», λένε όσοι τον γνωρίζουν στην Αθήνα, είναι εξαιρετικά διακριτικός, δεν προκαλεί ποτέ με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο ζωής του, κάνει τη δουλειά του με πολύ επαγγελματικό τρόπο.

Επισκέπτεται την «αγαπημένη» Νύμφη του Θερμαϊκού, όταν του το επιτρέπουν οι συναντήσεις του στην Αθήνα, ενώ κάνει κάποια ταξίδια με κατεύθυνση τη 19η Οδό NW της Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ.

Από εδώ και στο εξής, άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και θα πρέπει να αναζητά οδηγίες από την προϊσταμένη του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τις επόμενες ημέρες όπου επιστρέφει η τρόικα (πιθανότατα χωρίς τον Τόμσεν) ο Γουές ΜακΓκρου θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει αν πράγματι έχει φιλελληνικά αισθήματα, τουλάχιστον ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα, την οποία γνωρίζει καλά.

ΜΠΟΜΠ ΤΡΑΑ - Ο «ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ»
Εφυγε από την Ελλάδα χωρίς να κάνει ούτε έναν φίλο

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να καταλάβει η ηγεσία του ΔΝΤ ότι ο Μπομπ Τράα άρχισε να γίνεται «persona non grata» στην Αθήνα. Οχι μόνο γιατί ήταν προκλητικός στις συζητήσεις του με τους Ελληνες αξιωματούχους, αλλά γιατί και ο τρόπος ζωής του έδειχνε μια αυθάδεια και μια απέχθεια για το ελληνικό δράμα. Οσοι τον γνώρισαν τον χαρακτήριζαν ως «Κύριο Κανένα», όχι λόγω έλλειψης γνώσεων αλλά εξαιτίας... απουσίας οποιουδήποτε συναισθήματος. Εκανε μόνο εχθρούς και κανέναν φίλο στην Ελλάδα, και ίσως γι' αυτό το ΔΝΤ επέλεξε τον «φιλέλληνα» ΜακΓκρου να τον αντικαταστήσει. Ηθελε έτσι να αλλάξει το κλίμα και τις αρνητικές εντυπώσεις της Αθήνας για το Ταμείο.

Ο Μπομπ Τράα έφτασε στην Αθήνα το 2010 προερχόμενος από το Εκουαδόρ, εκεί όπου ζητήθηκε ακόμη και η... σύλληψή του. Διάφορες οργανώσεις είχαν ζητήσει την απέλασή του κατηγορώντας τον ότι είχε παραβιάσει τον νόμο περί μετανάστευσης, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του ως επισκέπτης. Στην Ελλάδα νοίκιασε ένα σπίτι στο Κολωνάκι, έκανε ένα πέρασμα από την Ακρόπολη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην καλά φρουρούμενη βίλα των 4.000 ευρώ τον μήνα στη Φιλοθέη.

Προτάσεις - φωτιά
Ο «ανθύπατος» του ΔΝΤ έχει βάλει τη σφραγίδα του σε ορισμένες προτάσεις - φωτιά, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η εφαρμογή της μετενέργειας με κατάργηση τριετιών και επιδόματος γάμου. Εβαλε ουσιαστικά την «ταφόπλακα» στις συλλογικές συμβάσεις, την ίδια στιγμή που κατηγορήθηκε ότι έκλεινε τα μάτια σε αθρόες προσλήψεις που γίνονταν την εποχή του πρώτου Μνημονίου. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι συμβούλευε ελληνικές επιχειρήσεις να φύγουν από την Ελλάδα και να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, ενώ το όνομά του ενεπλάκη σε «περίεργες» διεκδικήσεις από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι φήμες για τη ζωή του στην Αθήνα έδιναν κι έπαιρναν. Λέγεται ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και για τον λόγο αυτό κυκλοφορούσε με συνοδεία ενώ μετέτρεψε σε φρούριο το σπίτι της Φιλοθέης. Λένε επίσης ότι εκμυστηρεύτηκε τους φόβους του τονίζοντας ότι θέλει να φύγει από την Αθήνα προτού «τον στείλουν στην Ολλανδία με φέρετρο».

Το καλοκαίρι εξέπληξε τους πάντες, όντας πρωταγωνιστής σε δύο περιστατικά. Το πρώτο ήταν η παρουσία του στον γάμο ενός φιλικού του ζευγαριού στον Αγιο Νικήτα της Λευκάδας. Η νύφη, εργαζόμενη στο ΔΝΤ, κατάγεται από το Μεγανήσι και κάλεσε τον Τράα στον γάμο της όπου λέγεται ότι ο Ολλανδός το γλέντησε... αλά ελληνικά. «Ο κ. Κανένας γελούσε όλο το βράδυ», λένε όσοι παραβρέθηκαν στο γλέντι.

Το δεύτερο αφορά το αποχαιρετιστήριο γλέντι που διοργάνωσε ο κ. Τράα στις 6 Σεπτεμβρίου στο σπίτι της Φιλοθέης. Από το φρούριο της οδού Καλλιγά πέρασαν αρκετοί υψηλοί προσκεκλημένοι και το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας προκαλώντας εκνευρισμό στους γείτονες εξαιτίας των υψηλών... ντεσιμπέλ.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου