Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Χρυσαυγίτικο παραγάδι στα θολά νερά της ιχθυόσκαλας

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Νίκου Κούζηλου, ο οποίος είναι συγγενής του συνονόματου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Α' Πειραιά, στη θέση του επόπτη
(αναπληρωτή διευθυντή) στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ιχθυόσκαλα. Επικεφαλής είναι ο βουλευτής Ν. Κούζηλος (με τα γυαλιά) και πίσω του ο συνονόματος συγγενής του και μπροστά ο Γιάννης Λαγός.

Ο εργαζόμενος στον Οργανισμό δεν έχει τα τυπικά προσόντα που ορίζονται στον κανονισμό προσωπικού και η «προαγωγή» του από φύλακα σε διευθυντική θέση στηρίχθηκε σε παράγραφο-παράθυρο που διευκόλυνε τη νομότυπη τοποθέτησή του στη διοικητική θέση.

Ο Ν. Κούζηλος είναι απόφοιτος Δημοτικού, ενώ για να προαχθεί ένας υποψήφιος σε επόπτη απαιτείται να έχει τουλάχιστον πτυχίο ΤΕΙ. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού έκανε χρήση συγκεκριμένης διάταξης ώστε να προχωρήσει στην τοποθέτησή του. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», δύο μήνες πριν από την προαγωγή απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρώην επόπτης, ο οποίος εστάλη στη Χαλκίδα και επέστρεψε ύστερα από 3,5 μήνες σε θέση προϊσταμένου στη Λαχαναγορά Ρέντη.

Ενοχλήσεις σε ψαράδες
Ομως τα... μυστήρια δεν σταματούν εδώ, καθώς ερωτήματα εγείρονται για τη χρονική στιγμή που ελήφθησαν οι αποφάσεις, όταν πύκνωναν δηλαδή οι επισκέψεις της Χρυσής Αυγής στην Ιχθυόσκαλα και υπήρχαν καταγγελίες ότι προσπαθεί να την «ελέγξει».

Κατά την επίσκεψή της στην Ιχθυόσκαλα η αντιπροσωπεία της οργάνωσης «άκουσε με προσοχή τα προβλήματα του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Κούζηλος εργαζόταν στη συγκομιδή απορριμάτων πριν γίνει φύλακας στην Ιχθυόσκαλα. Συνάδελφοί του λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν είχε δημιουργήσει στο παρελθόν κανένα πρόβλημα. Αναφέρουν όμως ότι υπήρξαν... ενοχλήσεις από ομάδες χρυσαυγιτών σε ψαράδες οι οποίοι απασχολούσαν αλλοδαπούς στα μαγαζιά τους. Το αίτημά τους ήταν να προτιμούνται Ελληνες αντί των αλλοδαπών ψαράδων. Ωστόσο, πέρυσι είχε σημειωθεί επίθεση σε δύο Αιγύπτιους ψαράδες από χρυσαυγίτες, και η υπόθεση συμπεριλήφθηκε στην ογκώδη δικογραφία κατά της ΧΑ.

Μάλιστα, ο προφυλακισμένος βουλευτής Β' Πειραιά Ι. Λαγός είχε δώσει ομιλία στο Πέραμα λίγες ημέρες μετά την επίθεση στην οποία έλεγε: «Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ' όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες».


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2012, ομάδα μαυροφορεμένων από την Τοπική Οργάνωση Πειραιά, με επικεφαλής τον βουλευτή Ν. Κούζηλο, επισκέφθηκαν την Ιχθυόσκαλα και «άκουσαν με προσοχή τα προβλήματα του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο». Οπως οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες αποκαλύπτουν στην ιστοσελίδα τους, ο βουλευτής είχε συνάντηση εκείνο το βράδυ με τον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας στο γραφείο του, ο οποίος «του εξέθεσε τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο». Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο συγγενής του βουλευτή παρέμενε στο πόστο του φύλακα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, έξι μέρες μετά τη συνάντηση του βουλευτή με τον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας, ο τότε επόπτης μετακινήθηκε με την υπ' αριθμόν 4348 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου στο υποκατάστημα Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας. Το νευραλγικό πόστο του επόπτη, μια θέση μεγάλης ευθύνης και ισχύος, καθώς σύμφωνα με τους εργαζομένους αλλά και με τον κανονισμό που διέπει τον Οργανισμό ασκεί τη διοίκηση κατά τις νυχτερινές ώρες ως αναπληρωτής διευθυντής, έμεινε ορφανό.

Η απόφαση για την τοποθέτηση του Ν. Κούζηλου στη θέση του επόπτη στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά. Εναν μήνα μετά, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, ο πρώην επόπτης μετακινείται από τη Χαλκίδα και τοποθετείται ως προϊστάμενος στην Κεντρική Διοίκηση στου Ρέντη.

Στις 3 Νοεμβρίου 2012 η χρυσαυγίτικη αντιπροσωπεία επιστρέφει ενισχυμένη στην Ιχθυόσκαλα. Ο βουλευτής Ν. Κούζηλος έχει μαζί του πλέον τον συνάδελφο Ι. Λαγό και «δεκάδες μέλη του κινήματος από τις Τοπικές Οργανώσεις Πειραιά και Νικαίας». Στο πλευρό των βουλευτών της ΧΑ είναι ο συγγενής του βουλευτή ο οποίος τότε εργαζόταν ακόμη ως φύλακας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, ανάμεσα στα δεκάδες μέλη των τοπικών οργανώσεων αναγνωρίζονται και πρόσωπα που φιγούραραν στα ντοκουμέντα από τη Νέδα και τις Θερμοπύλες, του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Εξάλλου, ο Γ. Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα, είχε ομολογήσει ότι εργαζόταν περιστασιακά στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Το ερώτημα που προκύπτει μετά τις νέες αποκαλύψεις είναι πώς ο Ρουπακιάς μπαινόβγαινε στην Ιχθυόσκαλα, αφού για να επιτραπεί η είσοδος στον οποιονδήποτε απαιτείται στην πύλη ειδικό πάσο ή άδεια.

Με μειωμένα προσόντα
Στις 21 Νοεμβρίου και 18 ημέρες μετά τη δεύτερη επίσκεψη της ΧΑ, ο συνονόματος συγγενής του Ν. Κούζηλου τοποθετείται στη θέση του επόπτη. Η τοποθέτηση γίνεται «κατ' εφαρμογή της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Κανονισμού Προσωπικού του ΟΚΑΑ (όπου υπάγεται η Ιχθυόσκαλα), σύμφωνα με την οποία, στις πρώτες τοποθετήσεις που θα διενεργηθούν μετά την έγκρισή του, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης από ήδη υπηρετούντες στην ΟΚΑΑ ΑΕ υπαλλήλους με μειωμένα τυπικά προσόντα».

Στην εν λόγω παράγραφο δεν διευκρινίζεται ποια είναι τα μίνιμουμ μειωμένα τυπικά προσόντα. Ομως στον κανονισμό αναφέρεται πως τα ελάχιστα γενικά προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, όπως είναι και του επόπτη, είναι σπουδές τις οποίες ο Ν. Κούζηλος δεν έχει.

Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό, η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει να δημοσιοποιήσει τις υφιστάμενες κενές θέσεις ευθύνης ώστε να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι, κάτι που δεν συνέβη. Μάλιστα, για τη μη ανάρτηση της θέσεως στη Διαύγεια υπήρξαν ενστάσεις από συναδέλφους του Ν. Κούζηλου που και τα απαιτούμενα πτυχία είχαν, και μεγαλύτερη εμπειρία και προϋπηρεσία.

«Για 11 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στον Οργανισμό υπήρξε δημοσίευση και ανάρτηση στη Διαύγεια. Ηταν η μόνη φορά που δεν έγινε», λέει χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» εργαζόμενος της Ιχθυόσκαλας. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2012, η οποία δεν κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε με τις περισσότερες αποφάσεις, παρά μόνο στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες. Ακριβώς έναν μήνα μετά, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, ο πρώην επόπτης μετακινείται ξανά και από τη Χαλκίδα τοποθετείται σε καλύτερη θέση, ως προϊστάμενος στην Κεντρική Διοίκηση στου Ρέντη.

ΥΠΟ ΤΗΝ... ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΟΥΖΗΛΟΥ
Εστειλαν δωρεάν ψάρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επιλέχθηκε ο Ν. Κούζηλος ως ο καταλληλότερος για τη θέση του επόπτη, αφού δεν έχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χρησιμοποιήθηκε για τη νομότυπη τοποθέτησή του (με ορισμένες παραλείψεις) παράγραφος του κανονισμού με σχεδόν «φωτογραφικές» διατάξεις.

Στην απάντηση που λάβαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Σταμπουλίδη αναφέρεται ότι «είναι υπάλληλος στην Ιχθυόσκαλα του Πειραιά εδώ και αρκετά χρόνια και η αξιοποίησή του έγινε με γνώμονα τις ανάγκες του Οργανισμού και όπως προέβλεπε το πλαίσιο προσλήψεων».

Επίσης, υποστηρίζει ότι ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας υπέδειξε τον Ν. Κούζηλο, ο οποίος επιλέχθηκε και για τον λόγο ότι δεν έχει σε βάρος του ΕΔΕ. Ομως εργαζόμενος της Ιχθυόσκαλας αποκαλύπτει ότι υπάρχει ΕΔΕ για τον συγγενή του βουλευτή μαζί με άλλους εργαζομένους, για υπόθεση που προέκυψε από πόρισμα ορκωτών ελεγκτών...

Ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε στο «Εθνος της Κυριακής» και για τις αναφορές περί «εξυπηρέτησης» λόγω της συγγενικής σχέσης του επόπτη με τον βουλευτή. «Οσον αφορά στον συνονόματο βουλευτή, ξέρω ότι έχουν μακρινή συγγένεια. Ο υπάλληλος δεν έχει δημιουργήσει πολιτικό θέμα στη δουλειά του. Εγώ έχω ζητήσει και έχω λάβει διαβεβαίωση από τον διευθυντή αλλά και από τον υπάλληλο ότι δεν ανήκει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο». Παράλληλα, τα μυστήρια της Ιχθυόσκαλας συνεχίζονται, καθώς τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη Κούζηλου, οι οποίες υποδείκνυαν τον τότε πρόεδρο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή κατόπιν συνεννόησής του με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Καμία αντίδραση
Τελικά, παρότι αργότερα υποδείχθηκε από τους εμπλεκόμενους ως «ένοχος» ο τότε πρόεδρος, κανείς δεν αντέδρασε εκείνη τη στιγμή ώστε να μη δοθούν τα ψάρια στη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος απάντησε με μηνύσεις και αγωγές καταγγέλλοντας προβοκάτσια σε βάρος του, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος έχασε συγγενείς του από τους ναζί και δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει κάνει ό,τι του προσάπτουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή για τη θέση του επόπτη είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη του απλού εργαζομένου.

«Ο επόπτης είναι το Νο2 της Σκάλας. Εχει επίδομα η θέση και είναι ο αρμόδιος για τον έλεγχο των καταστημάτων και την επιβολή προστίμων», υποστηρίζει εργαζόμενος. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι τουλάχιστον 3-4 φορές έχει πάρει δωρεάν ψάρια η ΧΑ από τα περισσεύματα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bintelas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου