Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο.Π.Α.Σ. - "Με Γνώση και Εμπειρία, κτίζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας"

Θεωρούμε απαραίτητη την δημοσίευση της ιδρυτικής Διακήρυξης του ΟΠΑΣ για την ενημέρωση των αναγνωστών μας και των φίλων του Ο.Π.Α.Σ.

Το 2006 που ιδρύθηκε λεγόταν Ο.Π.Α. μετά τον "Καλλικράτη" έγινε Ο.Π.Α.Σ., μια και συμπεριελάμβανε και τα Σπάτα.
Αξίζει να το διαβάσετε. Από τότε ήταν πολύ μπροστά στην πρόβλεψη των προβλημάτων αδιαφάνειας, κακοδιαχείρησης και ασυδοσίας που παρατηρούμε. Παρ όλες τις αντιξοότητες, τις νομοθετικές τροποποιήσεις και εξελίξεις, με αγώνα ο Ο.Π.Α.Σ. καταφέρνει να είναι μπροστά στα γεγονότα και να ελέγχει την Δημοτική Αρχή.
ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ (Ο.Π.Α)
Ο επικεφαλής του Ο.Π.Α,
κ. Χρήστος Ποθουλάκης
Αρτέμιδα, 23.6.2006
Με Γνώση και Εμπειρία, κτίζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας
Ο Όμιλος Προβληματισμού για την Αρτέμιδα (Ο.Π.Α), με την παρούσα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ανακοινώνει τη δραστηριοποίηση και τους στόχους του, επιδιώκοντας την αποτελεσματική ανανέωση και αναβάθμιση του διαλόγου που θα οδηγήσει στην επίτευξη της ανάδειξης, μελέτης και επίλυσης των προβλημάτων της πόλης μας, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Η διακήρυξή μας αποτελεί :
Έκφραση αρχών και θέσεων, που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν μια νέα εποχή για την Αρτέμιδα.
Γραπτή δέσμευσή μας, ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, την ψυχή μας, την φαντασία μας, τις γνώσεις μας, τον ενθουσιασμό μας και την εμπειρία μας, για την πόλη στην οποία, ζούμε και αγαπάμε και θέλουμε να την δούμε πολύ καλύτερη.

Συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλουν οι φίλοι και τα στελέχη μας, εδώ και χρόνια, συμμετέχοντας ασταμάτητα στις τοπικές υποθέσεις, τις οποίες δεν θυμούνται σε κάθε προεκλογική περίοδο, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους θεσιθήρες που μας γεμίζουν υποσχέσεις.
Η παρουσία του Ομίλου Προβληματισμού για την Αρτέμιδα, στις τοπικές υποθέσεις και στα Δημοτικά πράγματα της πόλης μας, δεν ήλθε για να αναδείξει μια ακόμα παράταξη ή απλά κάποιες ακόμα ατομικές φιλοδοξίες των μελών και φίλων, που τον πλαισιώνουν.
Τα μέλη και οι φίλοι του Ομίλου Προβληματισμού για την Αρτέμιδα, δεν δραστηριοποιούνται για να «εξουσιάσουν» την πόλη της Αρτέμιδος, επιδιώκοντας την κατάληψη «θώκων», στη Δημοτική Αρχή, μέσα από μια αντίληψη «αλλαγής φρουράς», εν όψει των δημοτικών εκλογών.
- Μακριά από εμάς τέτοιες συμπεριφορές και επιδιώξεις.
Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε δημιουργικά, με γνώση, αισθήματα πραγματικής αγάπης και πολιτισμού, μέσα από μια νέου τύπου προσέγγιση για αναβάθμιση των τοπικών υποθέσεων και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στην πόλη μας, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς συμβιβασμούς.

Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του Ο.Π.Α. εργάζονται εδώ και χρόνια, πάνω στα προβλήματα της Αρτέμιδος, πρωτοστατώντας στον αγώνα κατά της ακραίας κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης των δημοτικών μας υποθέσεων από την νυν Δημοτική Αρχή, την απαράδεκτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, την έλλειψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, την παράνομη διαχείριση του παραλιακού χώρου από το Δήμο και τη ΔΕΑΔΑ, την απαράδεκτη κατάσταση στην Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΑΔΑ), την συνεχιζόμενη - γενικευμένη προχειρότητα, την απροκάλυπτη ανοχή και ενθάρρυνση αυθαιρεσιών και την ανυπαρξία προοπτικής για άμεση υλοποίηση οποιουδήποτε έργου υποδομής.
Παράλληλα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες ενός τεκμηριωμένου προγράμματος τοπικής διακυβέρνησης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μια άλλη Δημοτική Αρχή (όχι την σημερινή), η οποία θα διαθέτει πραγματικό όραμα, μέσα σε πνεύμα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.
Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο, Στρατηγικό σχέδιο προόδου για την πόλη μας και τους Δημότες της, που στοχεύει να δώσει λύσεις διεξόδου.
Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στο ΟΡΑΜΑ που αναζητούν οι συμπολίτες μας.
Μόνο μέσα από μια τέτοια αντιμετώπιση και αντίληψη των πραγμάτων, μπορούν να παραμερισθούν οι χρονίζουσες αρνητικές καταστάσεις που εδώ και χρόνια οδηγούν τους δημότες σε απόγνωση και την Αρτέμιδα σε μαρασμό.
Όπλο μας έχουμε τον πολιτισμό και τον τεκμηριωμένο διάλογο, με τον οποίο προσεγγίζουμε το μέλλον χωρίς προκαταλήψεις.
Αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι σ’ αυτή την πόλη, υπάρχει για όλους, ένα κοινό μέλλον ή κανένα μέλλον.
Ότι οι τοπικές και δημοτικές υποθέσεις χρειάζονται ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, απαλλαγμένο από υποκριτικές συμπεριφορές και μη εφαρμόσιμες υποσχέσεις.
Επιδίωξή μας είναι η δρομολόγηση και αξιοποίηση όλων των αποτελεσματικών για το Δήμο και τους Δημότες μας διαδικασιών και μέτρων πολιτικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν πραγματικά όλα τα τοπικά στελέχη, οι υπάρχουσες ευκαιρίες, οι προκλήσεις της εποχής και όλες οι δυνατότητες για την Αρτέμιδα και τους κατοίκους της.
Τα παραπάνω συνθέτουν το βασικό πλαίσιο των αναζητήσεών μας και την αγωνία μας για αναπλήρωση του αναπτυξιακού ελλείμματος της πόλης μας, μέσα από την αναγκαία αναβάθμιση και ανασυγκρότηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στο Δήμο.
Αποτέλεσμα της μέχρι τώρα αγωνίας μας είναι η ίδρυση του Ομίλου Προβληματισμού για την Αρτέμιδα, που φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλους τους Δημότες χωρίς διακρίσεις.
Φιλοδοξούμε να δώσουμε στους δημότες ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, που εδώ και αρκετό καιρό επεξεργαζόμαστε και έχουμε ονομάσει : «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015», ώστε αυτό να παίξει το ρόλο «οδικού χάρτη» για την πόλη της Αρτέμιδος. Με το πρόγραμμα αυτό διαμορφώνουμε ένα εφαρμόσιμο και τεχνοκρατικά άρτιο σχέδιο που πρέπει να υιοθετήσει ο Δήμος Αρτέμιδος, για να υπάρξει επιτέλους η απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα που έχουν καθυστερήσει και πρέπει να γίνουν στην πόλη μας.
Το Στρατηγικό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015» επεξηγεί τι θέλουμε να επιτύχουμε για την Αρτέμιδα και πως η νέα Δημοτική Αρχή της πόλης θα μπορέσει να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του οράματος.
Η θεσμοθετημένη τοπική ηγεσία, οι τοπικοί φορείς (Σύλλογοι), καθώς και οι πολίτες της Αρτέμιδος, επιβάλλεται να κατανοήσουν και να πιστέψουν ακράδαντα στις δικές τους, γνήσιες δυνάμεις, συνειδητοποιώντας ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ελπιδοφόρου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Ως εκ τούτου, το όραμα του Στρατηγικού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015», που χαρακτήρισε και θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει την παρουσία μας στις κοινές υποθέσεις, θα συνταχθεί με την αξιοποίηση ομάδας ειδικών, που θα λάβουν υπόψη τα τεχνικά και διαδικαστικά δεδομένα (υφιστάμενη κατάσταση), προσεγγίζοντας παράλληλα τις γνώμες των πολιτών και των φορέων, πριν αυτό ολοκληρωθεί και υιοθετηθεί στα πλαίσια μιας κατάλληλης δημοτικής σύμπραξης που θα δεχθεί να το εφαρμόσει.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
το Στρατηγικό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015», που περιέχει το όραμα για το μέλλον της Αρτέμιδος, την αποστολή της περιοχής, καθώς και τους στόχους της τοπικής κοινωνίας.
Οι στόχοι και οι κατευθύνσεις του σχεδίου μας επιδιώκεται να παρουσιασθούν μέσα από πέντε (προτεραιότητες), πυλώνες:
Τον πυλώνα της υφιστάμενης κατάστασης και των πολιτικών πρακτικών στη Διοικητική – οικονομική οργάνωση και υποδομή (Δημοτική οργάνωση και γενικότερη δομή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων)
Τον πυλώνα του Περιβάλλοντος (Υφιστάμενη κατάσταση, προστασία, αναβάθμιση – ανάδειξη, αξιοποίηση).
Τον πυλώνα του προγραμματισμού και της ανάπτυξης των έργων και υποδομών (έργα, εντάξεις, τροποποιήσεις, σχέδιο πόλης, πράξεις εφαρμογής, κ.ά)
Τον πυλώνα κοινωνικής και πολιτιστικής παρέμβασης.
Τον πυλώνα του οικονομικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (Ανάπτυξη, απασχόληση, επιχειρηματικότητα, τοπικά σχέδια δράσης)
Οι πέντε ανωτέρω πυλώνες αποτέλεσαν τις κυριότερες και τις πιο σημαντικές βάσεις της έως τώρα δουλειάς μας, για τη δημιουργία του Στρατηγικού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015».
Κάθε πυλώνας περιλαμβάνει μια γενικότερη στρατηγική που λαμβάνει υπόψη την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, προσδιορίζει αρκετούς και συγκεκριμένους στόχους, δεσμεύσεις και συστάσεις για συγκεκριμένες – αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα ή περαιτέρω ανάγκες για μελέτες.
Οι δυνατότητες που υπάρχουν για πρόοδο σχετικά με τους στόχους και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της Αρτέμιδος επηρεάζονται από την κατάσταση των διοικητικών, οικονομικών συνθηκών, αλλά και των ανθρωπίνων πόρων. Το Στρατηγικό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015» θα πρέπει να περιέχει τις αρχές και τις συστάσεις για συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να ανταποκριθούμε στις τοπικές πιέσεις και αντιξοότητες, ένεκα των μεγάλων καθυστερήσεων, ώστε να εφαρμοσθούν οι κατάλληλες διοικητικές και διαχειριστικές τεχνικές, που απαιτούνται στην υλοποίηση και χρηματοδότηση των έργων και υπηρεσιών.

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΣ
Η φιλοσοφία του σχεδιασμού μας βασίζεται στη γνώση, την εμπειρία και την ευθύνη και δεν έχει σχέση με συνήθη εκλογικά προγράμματα και πελατειακές καταστάσεις.
Ο οδηγός δράσης του Ο.Π.Α. και όλων των συμπολιτών που αποφασίζουν να συμμετέχουν εθελοντικά σ’ αυτόν, ορίζει ότι μέσα από το έργο «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015», πρέπει :
Η πόλη μας (πολίτες, φορείς, Δημοτική Αρχή), να αποδείξει ότι ενστερνίζεται τον εκσυγχρονισμό και σέβεται την παράδοση και το περιβάλλον, το οποίο επιβάλλεται να προστατευθεί από συγκεκριμένες απειλές (Λύματα άλλων περιοχών και Αεροδρόμιο)
Η Αρτέμιδα να έχει σε προτεραιότητα την καθαριότητα και την επιδίωξη να γίνει μια οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον περιοχή
Η Αρτέμιδα να επενδύει κατά προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής (Να δημιουργήσουμε «παρατηρητήρια» ποιότητας ζωής στην πόλη μας)
Η Αρτέμιδα να παρουσιάζεται με ολοκληρωμένο σχέδιο ιεραρχημένων έργων υποδομής (Σχεδίου πόλης, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, εκπαίδευσης, συγκοινωνίας, χώρων αναψυχής, έργων παραλιακής ζώνης, κ.ά), που θα εντάσσονται σε κατάλληλα προγράμματα και διαδικασίες χρηματοδότησης (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, «ΘΗΣΕΑΣ», Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα κατά τον Ν. 3389/2005)
Η Αρτέμιδα να αναδεικνύεται σε σημείο επαφής ανάμεσα στην εκτεταμένη παραθαλάσσια ζώνη της και την ενδοχώρα της Ανατολικής Αττικής (Συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί παραγωγικά).
Να βγαίνει η πόλη μας από την ασφυκτική απομόνωση, παρουσιάζοντας ένα ζωτικό χωροταξικό σχέδιο προοπτικής και πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης ορίων του Δήμου μας, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων (άρθρο 11 του Ν. 3463/2006)
Να βεβαιώνεται πως το σχέδιο αυτό δεν είναι θεωρητικό. Γιατί Θέλουμε να δημιουργήσουμε το μέλλον, όχι μόνο να το σχεδιάσουμε
Να διασφαλίζονται τα φυσικά πλεονεκτήματα της Αρτέμιδος και η ορθολογική – αποτελεσματική εκμετάλλευσή τους.
Να επιδιώκεται μια «οικολογική» φυσιογνωμία για την Αρτέμιδα, που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της υγείας των κατοίκων και στην μέριμνα για το περιβάλλον
Να βεβαιώνεται η δυνατότητα της Αρτέμιδος να λειτουργήσει ως τόπος έλξης για αξιοπρεπή διαβίωση, παραθερισμό και ήπιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που με ειδική μέριμνα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Να μην ξεχάσουμε ότι εργαζόμαστε για όλους τους κατοίκους της Αρτέμιδος, ιδιαίτερα όμως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (γυναίκες, ΑΜΕΑ, νέους και τους μετανάστες)
Να επενδύσουμε στις επιχειρηματικές δεξιότητες των κατοίκων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας
Να συνεργαστούμε στενά με τους υπαλλήλους του Δήμου και άλλων υπηρεσιών, στα πλαίσια του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), εμπνέοντάς τους εμπιστοσύνη, προσφέροντάς τους δυνατότητες αναβάθμισης, επαγγελματικής κατάρτισης και ενημέρωσης, μαζί με κατάλληλα ηθικά κίνητρα (Πρέπει να νιώσουν ότι είναι οι πρωτοπόροι μιας αποτελεσματικής εφαρμογής σε ότι σχεδιάζουμε).
Να προωθήσουμε τον εθελοντισμό
Να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας, που πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα (πολιτιστική και κοινωνική), διατηρώντας τα θετικά στοιχεία της κληρονομιάς της περιοχής μας και των τόπων καταγωγής – προέλευσης όλων των κατοίκων της Αρτέμιδος.
Να προβλέψουμε και σχεδιάσουμε την παροχή προσιτών και αξιόμαχων υπηρεσιών στην Αρτέμιδα, τέτοιων που να βελτιώνουν την ευημερία της τοπικής κοινωνίας (Διασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών)
Να σχεδιάσουμε και καθιερώσουμε βιώσιμους οικονομικούς μηχανισμούς και πηγές – πόρους άντλησης των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων, εγκαθιστώντας κατάλληλη επιτελική δομή (Δημοτικές Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα).
Να ξεκαθαρίζεται η προσήλωση στην αδιαπραγμάτευτη θέση για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, προσανατολισμένοι σε ένα «ΚΩΔΙΚΑ ΤΙΜΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ», που άλλοι μεν ποδοπάτησαν, αλλά εμείς σχεδιάσαμε, υιοθετήσαμε και τηρούμε με ευλάβεια.
Να δίνεται ώθηση για συμμετοχή των νέων στα κοινά, με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα «τοπικά συμβούλια νέων» (Δημοτικά Συμβούλια Νέων), κατά τον Ν. 3443/2006
Να είμαστε πρωτοπόροι, βρίσκοντας λύσεις «έξω από το τετράγωνο»
Να αποδεικνύεται η προσοχή και υπευθυνότητά μας, γιατί σχεδιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας
Οι παραπάνω αρχές και βάσεις σχεδιασμού του ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ, αποτελούν εγγύηση για την συμβολή στις κοινές υποθέσεις.
Είναι η δύναμη ευθύνης, συνέπειας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας, που κατοχυρώνει την αξιοπιστία μας ενώπιον των συμπολιτών μας.
Είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας μας και όσων διδαχθήκαμε από το παρελθόν για να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.
Γι’ αυτό καλούμε κάθε Συμπολίτισσα και κάθε Συμπολίτη, που ειλικρινά και χωρίς σκοπιμότητες, συμφωνεί μαζί μας, να πλαισιώσει τη δράση μας, προσφέροντας με τις γνώσεις και την εμπειρία του στο μεγάλο μας όραμα για την Αρτέμιδα του μέλλοντος.
Για την ολοκλήρωση του τοπικού Στρατηγικού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΔΑ 2015»
ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Με γνώση
Με φαντασία και
Πίστη στους δημιουργικούς συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου